Ουκρανική «καταιγίδα» σαρώνει τις τιμές του φυσικού αερίου – Aνησυχία για τα φορτία LNG στη Ρεβυθούσα

Ουκρανική «καταιγίδα» σαρώνει τις τιμές του φυσικού αερίου – Aνησυχία για τα φορτία LNG στη Ρεβυθούσα

Σπατάλη αερίου και περιορισμένη χρήση λιγνίτη θέτουν σε επιφυλακή τους φορείς της αγοράς - Δύο νέα φορτία υγροποιημένου αερίου την επόμενη εβδομάδα

fisiko_aerio_auxisi
Ισχυρές αναταράξεις που εκτόξευσαν χθες την τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδική πλατφόρμα TTF στα 193 ευρώ τη μεγαβατώρα, προκαλούν οι κυρώσεις στην Ρωσία και οι απειλές που εξαπολύει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εναντίον των δυτικών χωρών.

Με το φόβο πιθανών αντιποίνων και διακοπής της ροής αερίου, οι τιμές των καυσίμων παίρνουν φωτιά. Χθες μετά το ιστορικό ρεκόρ του Δεκεμβρίου, ο δείκτης TTF έκλεισε στα 174 ευρώ/MW, σημειώνοντας αύξηση 43%. Εκρηκτική αναμένεται σήμερα και η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος που για την Ελλάδα εκτινάσσεται στα 281,7 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση 10,5%.

Χωρίς μάλιστα να κλείνει ο Ρωσικός αγωγός, η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, δημιουργεί ισχυρές πιέσεις στο ενεργειακό σκηνικό και κοκκινίζει όλο τον Ευρωπαϊκό χάρτη. Για σήμερα η Ιταλία χτυπά limit up με 362,7€/MWh, η Γαλλία με 346,7€/MWh, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Πορτογαλία με 341,5€/MWh.

Στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα κυριαρχεί το αέριο σε ποσοστό 49% και ακολουθούν οι ΑΠΕ με 21.5%, ο λιγνίτης με 12,15% και οι εισαγωγές, με 9,39%.

Κλείσιμο
Η ανησυχία από την κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης μεταφέρεται στην κυβέρνηση που επιχειρεί να τιθασεύσει τις τιμές που περνούν στην κατανάλωση αλλά και στους φορείς της αγοράς που καλούνται να διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Επιδείνωση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - Δείτε την σημερινή πρόγνωση

Πάνω από 700 συλλήψεις σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία - Δείτε βίντεο

Οι Ρώσοι «πήραν» τη Χερσώνα - Συνεχείς εκρήξεις στο Κίεβο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης