«Ξεφεύγουν» οι τιμές ενέργειας: «Ράλι» έως 50% για το φυσικό αέριο, πάνω από τα $110 το πετρέλαιο

«Ξεφεύγουν» οι τιμές ενέργειας: «Ράλι» έως 50% για το φυσικό αέριο, πάνω από τα $110 το πετρέλαιο

Το φυσικό αέριο «φλερτάρει» πλέον με τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα -  Στα 111 δολάρια το βαρέλι το μπρεντ - Οι αγορές σε Ευρώπη και Ασία συνεχίζουν σε κατηφορικό μονοπάτι - Κάτω από τις 850 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών 

fysiko_aerio_new_xr
Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου, το ολλανδικό TTF, αυξήθηκε σήμερα στο ιστορικό ρεκόρ των 194,715 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh) λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας αερίου.

Η τιμή του βρετανικού αερίου παραδοτέου τον ερχόμενο μήνα έφθασε τις 463,83 πένες ανά θερμική μονάδα (th, μονάδα μέτρησης της θερμότητας), πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγράψει τον περασμένο Δεκέμβριο, στις 470,83 πένες.

Στο υψηλό ημέρας η άνοδος της τιμής του αερίου ξεπέρασε το 50% «φλερτάροντας» πλέον με τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την ίδια ώρα το μπρεντ παράδοσης Μαΐου βλέπει την τιμή του να αυξάνεται κατά 6,1% στα 111,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο υψηλό ημέρας είχε φτάσει και τα 113,02 δολάρια.

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου σημειώνει άνοδο 6,15% στα 110,81 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φτάσει στο υψηλό των 111,5 δολαρίων.

Στην δίνη του πολέμου στην Ουκρανία κινούνται για άλλη μία ημέρα οι αγορές, με τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Ασίας-Ειρηνικού.

Κλείσιμο
Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία σημείωσε πτώση 1,68% για να κλείσει στις 26.393,03 μονάδες, ενώ ο δείκτης Topix υποχώρησε 1,96% στις 1.859,94 μονάδες.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,85%, την τελευταία ώρα διαπραγμάτευσης.

Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας ολοκλήρωσαν επίσης την ημέρα διαπραγμάτευσης σε αρνητικό έδαφος, με το Shanghai composite να υποχωρεί 0,13% στις 3.484,19 μονάδες ενώ το στοιχείο Shenzhen υποχώρησε 1,05% στις 13.346,96 μονάδες.

O Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε 0,16% υψηλότερα στις 2.703,52 μονάδες.

O S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,28% για να κλείσει στις 7.116,70 μονάδες με βάση θετικά οικονομικά στοιχεία ότι η οικονομική δραστηριότητα στην χώρα αυξήθηκε κατά 3,4% το τέταρτο τρίμηνο.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,86%.

Με ισχυρές απώλειες έκλεισε χθες βράδυ η Wall Street. Ενδοσυνεδριακά ο Dow Jones βρέθηκε να χάνει ακόμα και 750 μονάδες, για να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με απώλειες 598 μονάδων ή 1,77% στις 33.294 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε 1,55% στις 4.306 μονάδες και Nasdaq έκλεισε με πτώση 1,59% στις 13.532 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν πτώση σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς η άνοδος των τιμών εμπορευμάτων ενίσχυσε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό σε μια περίοδο κατά την οποία οι σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία έχουν πλήξει τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,5% στις 10:11 ώρα Ελλάδας, καταγράφοντας απώλειες για τρίτη συνεχή συνεδρίαση.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης των εταιριών πετρελαίου και αερίου κατέγραψε άνοδο 1,6% εξαιτίας του άλματος κατά σχεδόν 7% των τιμών αργού, με το μπρεντ να ξεπερνά τα 110 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014.

Οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης ενισχύθηκαν κατά 1,5% καθώς οι τιμές των μετάλλων, μεταξύ των οποίων του νικελίου και του αλουμινίου, κατέγραψαν άνοδο εν μέσω αυξανόμενων φόβων για προβλήματα στην τροφοδοσία.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών δέχονταν το μεγαλύτερο πλήγμα, με πτώση 3,3%.

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να υποχωρεί κάτω και από τα επίπεδα των 840 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών άνοιξε στις 838,85 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,19%.

Στις πρωινές συναλλαγές της Ασίας ο χρυσός υποχωρούσε ενώ η αξία του δολαρίου ενισχυόταν, υπερτερώντας της ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο που αποτελεί ασφαλές καταφύγιο εν μέσω της εντεινόμενης σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η τιμή σποτ του χρυσού σημείωσε απώλειες 0,4% στα 1.935,38 δολ/ουγγιά ενώ τα futures του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησαν 0,4% στα 1.936,50 δολ.

Το Φεβρουάριο, ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 6,5%, φτάνοντας σε υψηλό 18 μηνών και στα 1.973,96 δολ/ουγγιά την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε σε υψηλό 20 μηνών χθες Τρίτη, κάνοντας τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό για κατόχους άλλων νομισμάτων.

Τα υπόλοιπα μέταλλα, το παλλάδιο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή καταλυτών για αυτοκίνητα ενισχύθηκε 1,2% στα 2.612,18 δολάρια, ενώ την Τρίτη έφτασε σε υψηλό επτά μηνών ήτοι στα 2.722,79 δολάρια.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι ο Νο1 παραγωγός παλλαδίου στον κόσμο, με την εταιρεία Nornickel που έχει έδρα στη Μόσχα να έχει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής το 2021.

Η τιμή σποτ για το ασήμι υποχώρησε 0,9% στα 25,15 δολ/ουγγιά, ενώ η πλατίνα ενισχύθηκε κατά 0,1% στα 1.053,79 δολ.

Το ρούβλι παρουσιάζει σταθεροποίηση στα 105,45 έναντι του δολαρίου. Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας για την ενίσχυσή του, απαγορεύτηκαν οι πληρωμές σε ξένουν κουπονιών σε ρούβλι για ομόλογα συνολικής αξίας 29 δισ. δολαρίων.

Η ευρωπαϊκή θυγατρική της Sberbank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, έκλεισε κατόπιν διαταγής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία προειδοποίησε προχθές Δευτέρα ότι το πιστωτικό ίδρυμα αυτό ήταν αντιμέτωπο «με πτώχευση», εξαιτίας των μαζικών αναλήψεων των αποταμιεύσεων εν μέσω των κυρώσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τεράστιες ουρές στα ΑΤΜ της Μόσχας


Την ίδια ώρα, εταιρείες κολοσσοί της Δύσης συνεχίζουν το «μπλόκο» στη Ρωσία.

Η Boeing ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει την επιχειρησιακή υποστήριξή της στις αεροπορικές εταιρείες της Ρωσίας (προμήθεια ανταλλακτικών, υπηρεσίες συντήρησης, τεχνική υποστήριξη) και τις περισσότερες λειτουργίες της αντιπροσωπείας της στη Μόσχα.

H Airbus ανακοίνωσε σήμερα ότι σταμάτησε να στέλνει ανταλλακτικά στη Ρωσία και να υποστηρίζει τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, αλλά αναλύει αν το κέντρο μηχανολογίας, που διατηρεί στη Μόσχα, μπορεί να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες σε τοπικούς πελάτες με δεδομένες τις δυτικές κυρώσεις.

Η Apple ανακοίνωσε ότι ανέστειλε όλες τις πωλήσεις προϊόντων της στη Ρωσία, ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι «παγώνει» όλες τις εξαγωγές προς τη Ρωσία και ότι περιορίζει τη χρήση του Apple Pay και άλλων υπηρεσιών της.

Η γιγαντιαία αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil ανακοίνωσε εξάλλου πως θα αποσυρθεί προοδευτικά από το μεγάλο κοίτασμα αργού στη Ρωσία την εκμετάλλευση του οποίου έχει αναλάβει στο πλαίσιο κοινοπραξίας με ρωσικές, ινδικές και ιαπωνικές εταιρείες, το έργο Σαχαλίνη-1.


Ειδήσεις σήμερα:

Άστατος ο καιρός το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - Δείτε την σημερινή πρόγνωση

Πότε μπαίνει τέλος στις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Η τρομακτική ρωσική φάλαγγα των 64 χιλιομέτρων φτάνει στο Κίεβο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης