Νέο «άλμα» 36% για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία

Νέο «άλμα» 36% για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία

Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σκαρφάλωσε στα 128 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στα 109 ευρώ στο Αμστερνταμ

fysiko-aerio
Η νέα δέσμη κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία, ως αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία, είχε ως αποτέλεσμα τη νέα άνοδο στην τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, με τα προθεσμιακά συμβόλαια να ενισχύονται κατά 36%. Αν και οι νέες κυρώσεις που επέβαλε η Δύση, προκειμένου να πιέσει τον Πούτιν να αποσύρει τις δυνάμεις του από την Ουκρανία, δεν αφορούν τον τομέα της ενέργειας, εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξουν κι άλλοι περιορισμοί και ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε αντίποινα.

Η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για το 1/3 του φυσικού της αερίου, καθώς μεγάλο μέρος αυτού μεταφέρεται μέσω αγωγών διαμέσου της Ουκρανίας.

Τα όποια προβλήματα σε αυτές τις ροές ίσως αφήσουν την Ευρώπη να παγώσει εν μέσω χειμώνα καθώς και να κάμψει τη δυνατότητά της να παράξει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια ώστε να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Κάτι τέτοιο θα ανάγκαζε τις βιομηχανίες να επιβραδύνουν ή ακόμα και να σταματήσουν την παραγωγή τους.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία θα μειώσoυν σημαντικά την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας να υποστηρίξει το ρούβλι, ενώ θα περιορίσουν την ικανότητα των ρωσικών εταιρειών να εξυπηρετούν υποχρεώσεις σε ξένο συνάλλαγμα.

Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σκαρφάλωσε στα 128 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στα 109 ευρώ στο Αμστερνταμ.

Πηγή: newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Ο «αόρατος» ολιγάρχης που πούλαγε κούκλες και έγινε ο «ταμίας» του Πούτιν

Η Ελλάδα κλείνει τον εναέριο χώρο της για τις ρωσικές πτήσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι σημαίνει ο αποκλεισμός από το Swift και οι άλλες οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης