ΕΦΚΑ: Διαψεύδει ότι υπάρχουν λάθη στις συντάξεις

ΕΦΚΑ: Διαψεύδει ότι υπάρχουν λάθη στις συντάξεις

Ξεκαθαρίζει ότι το λάθος αφορούσε μεμονωμένη περίπτωση συνταξιούχου

efka
Διαψεύδονται κατηγορηματικά από τον e-ΕΦΚΑ τα όσα επικαλείται με Δελτίο Τύπου του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) πως δήθεν «ο ΕΦΚΑ παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος ο επανυπολογισμός των συντάξεων του 2019 σε 600.000 συνταξιούχους».
Το εσωτερικό έγγραφο του e-ΕΦΚΑ το οποίο επικαλείται το ΕΝΔΙΣΥ αφορά μεμονωμένη περίπτωση συνταξιούχου (σε σύνολο 8 περιπτώσεων) όπου κρίθηκε, έπειτα από τον απαραίτητο έλεγχο που διενεργήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι έχρηζε νέου επανυπολογισμού η σύνταξη του.

Ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν αφορά και δεν αναφέρεται στο σύνολο των συνταξιούχων.
Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου του ΕΝΔΙΣΥ:

Μετά από εξώδικη δήλωση και μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα που κατέθεσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, ο e-ΕΦΚΑ παραδέχτηκε το λάθος ου έχει γίνει στον πρώτο επανυπολογισμό των συντάξεων 2019 (νόμος Κατρούγκαλου)! Πρόκειται για δικαίωση του ΕΝΔΙΣΥ, καθώς είναι η πρώτη φορά που ο Φορέας, με έγγραφό του, διαπιστώνει και ο ίδιος το λάθος (μη εφαρμογή νόμου) που έχει γίνει με το ασφάλιστρο που χρησιμοποιήθηκε και τα βαρέα ανθυγιεινά και υπερβαρέα για να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός. Επανυπολογισμός που επί της ουσίας έδινε μεγαλύτερες συντάξεις στις συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων!

Το ΕΝΔΙΣΥ είχε ενημερώσει με επανειλημμένη αλληλογραφία προς τους Υπουργούς και τις διοικήσεις του e-ΕΦΚΑ ότι ο επανυπολογισμός ήταν λάθος διότι δεν είχαν συμπεριληφθεί τα βαρέα, ανθυγιεινά και υπερβαρέα ένσημα καθώς και το αυξημένο ασφάλιστρο. Είχε προειδοποιήσει το ΕΝΔΙΣΥ ότι αν δεν διορθωθεί ο συγκεκριμένος επανυπολογισμός, ο δεύτερος επανυπολογισμός με τον νόμο Βρούτση ν.4670/2020 θα ήταν και αυτός λάθος. Επομένως το λάθος θα διαιωνιζόταν. Και φτάνουμε στην παραδοχή του σήμερα.

Η παραδοχή του προβλήματος από τον e-ΕΦΚΑ, «ανοίγει τον δρόμο», ώστε να διορθωθούν αυτά τα λάθη και δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι να δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Αυξήσεις που για κάποιους θα είναι λογιστικές, αφού θα περιοριστεί σημαντικά η προσωπική τους διαφορά ή θα μηδενιστεί. Για αρκετές χιλιάδες όμως θα είναι πραγματικές, αφού θα μηδενιστεί η προσωπική τους διαφορά και σε αυτή την περίπτωση, το όποιο υπερβαίνων ποσό προκύπτει, θα το λάβουν ως αύξηση στη σύνταξη (σε αρκετές περιπτώσεις η αύξηση θα είναι μεγάλη)!

Υπενθυμίζεται ότι ο επανυπολογισμός του 2019 δυστυχώς έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε ηλεκτρονικά τότε ο e-ΕΦΚΑ και όχι με τα πραγματικά στοιχεία που είχε ο κάθε φάκελος χωριστά, με αποτέλεσμα:
Α) Δεν έχουν υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20%.
Β) Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.
Γ) Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019 (ν. 4387/2016, νόμος Κατρούγκαλου).
Δ) Συντάξεις χηρείας (δεν έχει επανυπολογιστεί σε πολλές περιπτώσεις στη μεταβίβαση χηρείας).

Την ευθύνη την έχει αποκλειστικά ο κ. Μητσοτάκης με τους Υπουργούς Βρούτση – Χάτζηδάκη αλλά και τους Διοικητές του e-ΕΦΚΑ Χάλαρη – Δουφεξή που αρνούνταν να εφαρμόσουν του νόμους. Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της απάντησης που έδωσε ο ίδιος ο Φορέας, μετά από εξώδικη δήλωση και μηνυτήρια αναφορά του Δικτύου. Φαίνεται ολοκάθαρα ότι υπάρχει λάθος στην α’ φάση του επανυπολογισμού, επειδή σε αυτή την περίπτωση δεν αξιοποιήθηκε σωστά το επιπλέον ασφάλιστρο.

Σημειωτέον, η αύξηση φτάνει τα 691,87 ευρώ το μήνα όπως στην περίπτωση που αναφέρεται στο κείμενο του e-ΕΦΚΑ αναλύουμε πως προκύπτει το ποσό μετά από υπολογισμούς σε μηχανογραφικό πρόγραμμα που εφαρμόζει σωστά τους νόμους και διαθέτει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Συγκεκριμένα, η ανταποδοτική σύνταξη είναι 1582,18 ευρώ (ν.Κατρούγκαλου) και 1733,60 ευρώ (ν.Βρούτση) ενώ ο e-ΕΦΚΑ είχε λανθασμένα υπολογίσει ανταποδοτική σύνταξη 1041,73 ευρώ. Συνολικά η διαφορά στην ανταποδοτική σύνταξη που προκύπτει είναι 691,87 ευρώ το μήνα.

Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί όλους τους συνταξιούχους, που γνωρίζουν ότι διέθεταν βαρέα ένσημα περισσότερα των ενσήμων που έχουν υπολογιστεί στην σύνταξή τους , καθώς και αυξημένο ασφάλιστρο πάνω από 20% και είναι συνταξιούχοι πριν της 13/5/2016, να επικοινωνήσουν με το Δίκτυο έχοντας την απόφαση κύριας – επικουρικής σύνταξης, κωδικούς TAXISNET και το ΑΜΚΑ τους, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι δικαιούχοι.

Ο e-ΕΦΚΑ είχε διευκρινίσει ήδη από τις 11-01-2022 ότι ο λάθος επανυπολογισμός είχε γίνει σε έναν μόλις συνταξιούχο, ζητώντας τη διόρθωσή του.

Αναλυτικά:

Σε συνέχεια της ως άνω σχετικής αλληλογραφίας και κατόπιν συνεργασίας μας με την Ομάδα Έργου Απονομών Συντάξεων, σας αποστέλλουμε μία εκ των περιπτώσεων που περιλαμβάνονται στην -υπό στοιχείο 1- σχετική εξώδικη δήλωση, προκειμένου να τακτοποιηθεί ο επανυπολογισμός της σύνταξης ΟΠΣ, σύμφωνα με τα αναφερόμενα κατωτέρο: ... Παρακαλούμε όπως ενημερωθούμε σχετικώς για την τακτοποίηση της ανωτέρω υπόθεσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Σταϊκούρας: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ και σε πόσες δόσεις - Αναλυτικά οι αλλαγές

Τα κινητά τηλέφωνα και το DNA θα «μιλήσουν» τώρα μετά τις αρνητικές τοξικολογικές της Γεωργίας Μπίκα

Τζουμέρκα: Συγκλονίζει ο πατέρας του 21χρονου που σκοτώθηκε - Ξεψύχησε στα χέρια μου, δεν μπόρεσα να σώσω το αγόρι μου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης