Οικογένεια Σόδη: Ιστορία 150 χρόνων με συνταγές από μαστίχα Χίου

Οικογένεια Σόδη: Ιστορία 150 χρόνων με συνταγές από μαστίχα Χίου

Η πέμπτη γενιά συνεχίζει την παράδοση που ξεκίνησε το 1875 απο την Κωνσταντινούπολη- Η μαστίχα ως βασικό συστατικό προϊόντων ομορφιάς

mastic_spa
Tαυτισμένα με την προώθηση σε όλο τον κόσμο της μαστίχας ως βασικού συστατικού καλλυντικών, τα Mastic Spa έχουν τη δική τους, μοναδική ιστορία. Μια ιστορία γεμάτη από αγάπη για την αξιοποίηση των προϊόντων της ελληνικής γης -και ιδιαίτερα της Χίου, μια ιστορία καινοτομίας και φροντίδας για τους ανθρώπους που βάζουν τα προϊόντα Mastic Spa στην καθημερινότητά τους.

             «Mastic Spa» είναι η εταιρεία της χιώτικης οικογένειας Σόδη. Αρχίζει από το 1875, όταν το πρώτο φαρμακείο με την επωνυμία «Σόδης» μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη στη Χίο, ενώ το 1939 άνοιξε άλλο ένα φαρμακείο στην Αίγυπτο. Μάλιστα, σε μια πρόσφατη ανακαίνιση του Φαρμακείου «Σόδης» που έγινε πριν από περίπου 15 χρόνια, βρέθηκαν πολλές τέτοιες συνταγές με τη μαστίχα ως κύριο συστατικό, τα οποία παρασκευάζονταν ήδη από το 1875. Παρεμπιπτόντως, το Φαρμακείο στη Χίο λειτουργεί αδιάλλειπτα έως σήμερα, συνεχίζοντας να εξυπηρετεί την τοπική κοινότητα υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Σόδη-Τσιλίμη και του Θανάση Τσιλίμη.

              Η ιστορία συνεχίζεται από το 1955, όταν ξεκινά ουσιαστικά η δραστηριότητα του πρωτεργάτη, του Ιωάννη Μ. Σόδη. Φαρμακοποιός και χημικός αναλαμβάνει το φαρμακείο στη Χίο, καθώς ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα, λάτρης της Χίου αλλά και οπαδός των δυνατοτήτων της μαστίχας. Τη δεκαετία του '70 ο Ιωάννης Μ. Σόδης ίδρυσε στη Χίο, με ίδια κεφάλαια, το πρότυπο για τα δεδομένα της εποχής και της Μεσογείου, εργαστήριο καλλυντικών. Εκεί παρήγε και διένειμε ως αντιπρόσωπος τα προϊόντα δύο γαλλικών οικών, της Réné Guinot και της Mary Cohr. Παράλληλα χρησιμοποίησε τη μαστίχα Χίου σε φαρμακευτικά σκευάσματα για επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις και ενυδατικές χρήσεις.
mastic_spa-221


              Το μεγάλο ορόσημο ήταν στα τέλη της δεκαετίας του '70, όταν ο Ιωάννης Σόδης παρασκεύασε το πρώτο καλλυντικό παγκοσμίως με κύριο συστατικό τη μαστίχα Χίου: Την ουλοθεραπευτική οδοντόκρεμα Masticdent. Η οδοντόκρεμα Masticdent παραμένει το πλέον εμβληματικό προϊόν στη γκάμα των Mastic Spa. Ως άξιος κληρονόμος και συνεχιστής της παράδοσης των προγόνων του, ο Ιωάννης Μ. Σόδης προχώρησε στη δημιουργία δεκάδων φυσικών συνταγών με μαστίχα και μαστιχέλαιο, μαστιχόνερο κ.ο.κ.

Κλείσιμο
               Το 1992, δυστυχώς, ο Ιωάννης Μ. Σόδης έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, σε ηλικία 61 ετών, πριν καταφέρει να δει τα όνειρα και τα σχέδιά του να υλοποιούνται. Έως τον αιφνίδιο και πρόωρο θάνατό του, ο Ιωάννης M. Σόδης είχε προλάβει να δει με τα μάτια του μόνο ένα κομμάτι όσων οραματιζόταν να έχει πραγματοποιηθεί. Ακολούθως, τη σκυτάλη ως επικεφαλής των Mastic Spa παρέλαβε η επόμενη γενιά. Από το 2017 η 5η γενιά της οικογένειας, Βίνα και Σοφία Σόδη αναπτύσσει τα Mastic Spa μέσα από την εταιρία Sodis Brands κάνοντας διεξοδικά έρευνες στη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων.

                 Η Βίνα και η Σοφία (στη φωτογραφία πάνω) χαράσσουν το μέλλον της εταιρείας με σταθερές συντεταγμένες την ποιότητα του χειροποίητου καλλυντικού, με σχεδόν 100% φυσικά συστατικά και πάντα με κυρίαρχη τη μαστίχα, αλλά με προσανατολισμό την παγκόσμια αγορά. Πράγματι, εκτός από τις πωλήσεις λιανικής μέσω e-shop σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τα Mastic Spa επεκτείνονται σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.
syntagi



Μαστίχα, ένα μικρό θαύμα της ελληνικής φύσης
                Στον πυρήνα των δραστηριοτήτων των Mastic Spa, από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής τους, είναι η χιώτικη μαστίχα. Πρόκειται για μια εντελώς φυτική -και εντελώς ιδιαίτερη- πρώτη ύλη.
Ήδη από την αρχαιότητα οι θεραπευτικές και καλλυντικές της ιδιότητες είχαν αρχίσει να διαπιστώνονται. Σήμερα είναι πλέον εξακριβωμένο, βάσει επιστημονικών μελετών, διατριβών κ.λπ. ότι η μαστίχα επιδρά ευεργετικά στο δέρμα, ως αντιγηραντικός, ενυδατικός και αντιρυτιδικός παράγοντας. Εξού και από το 1997 έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, βάσει του υπ’ αριθμ. 123/1997 Κανονισμού (L0224/24-1-97) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

                Το 2015 η μαστίχα Χίου αναγνωρίστηκε και επισήμως ως φυτικό φάρμακο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicine Agency). Συγκεκριμένα, η Επιτροπή για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα (HPMC) συμπεριέλαβε τη μαστίχα με ομόφωνη απόφαση στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης, με δύο θεραπευτικές ενδείξεις: α) Τα δυσπεπτικά προβλήματα, β) τις δερματικές φλεγμονές και την επούλωση δερματικών πληγών.
mastic_spa-271


                 
                Στη χημική σύστασή της η μαστίχα συγκεντρώνει περισσότερα από 80 στοιχεία, τα οποία την καθιστούν κυριολεκτικά μοναδική. Χωρίς καμία υπερβολή, πρόκειται για έναν πολύτιμο φυσικό θησαυρό της Χίου, χρήσιμο στην υγεία, την προσωπική φροντίδα και περιποίηση, αλλά ακόμη και στη γαστρονομία. Το φυτό από το οποίο παράγεται η μαστίχα είναι ο σχίνος. Ο οποίος μπορεί να φύεται σε πολλά μέρη του κόσμου, όμως για κάποιον μυστηριώδη και επί της ουσίας ανεξήγητο έως τώρα λόγο, μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου εκκρίνει το κολλώδες υγρό που στερεοποιείται και κρυσταλλώνεται στη μορφή που είναι περισσότερο γνωστό.

                 Το μαγικό στοιχείο σε ό,τι αφορά στη μαστίχα είναι το πώς έρχεται στον κόσμο: Οι καλλιεργητές «πληγώνουν» το σώμα του μαστιχόδεντρου. Αυτό αντιδρά «δακρύζοντας», δηλαδή εκκρίνοντας την παχύρρευστη μαστίχα, προκειμένου να επουλώσει την πληγή του, κάτι που επιτυγχάνεται μέσα στο φυσικό κύκλο της αυτο-θεραπευόμενης φύσης. Κι έτσι, από τα δάκρυα του μαστιχόδεντρου και το θαύμα της αναγέννησής του, τα Mastic Spa όχι μόνο δημιουργούν προϊόντα που προσδίδουν φυσική ποιότητα ζωής σε αμέτρητους ανθρώπους, αλλά και συστήνουν σε όλο τον κόσμο τη μαστίχα. Την εξαίσια, ελληνική μαστίχα.

Σειρά καλλυντικών Biodetox:

                Επαναστατική καινοτομία από τα ελληνικά Mastic Spa με βάση τη φυσική μαστίχα Χίου και το ενεργό συστατικό BioDTox™️. Με μια νέα σειρά 10 καλλυντικών, ειδικά για την προστασία και εξυγίανση προσώπου, σώματος και μαλλιών από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα 100% ελληνικά καλλυντικά μαστίχας, Mastic Spa πραγματοποιούν μια παγκόσμια καινοτομία: Τα αποτοξινωτικά καλλυντικά Biodetox, με βάση τη μαστίχα Χίου και με εκχυλίσματα από καρπούς και βότανα της ελληνικής γης, εγγυώνται προστασία και ανάπλαση της επιδερμίδας από τη βλαβερή επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έως και κατά 46,6%.  Η καινούργια σειρά Biodetox είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στην ποικιλία προϊόντων που δημιουργήθηκε από τα Mastic Spa. Mία εταιρεία που ξεχωρίζει για την αφοσίωσή της στις φυσικές πρώτες ύλες (με πρώτη από όλες, βέβαια, τη μαστίχα Χίου), την παράδοση, αλλά και την επιστημονική μελέτη για καθένα από τα 150 και πλέον προϊόντα που περιλαμβάνει ο κατάλογός της.
mastic_spa-262


              Τα Mastic Spa είναι μια εταιρεία ελληνική, με μια ιδιαίτερη παράδοση 5 γενεών από φαρμακοποιούς και παρασκευαστές καλλυντικών, αντιπαραθέτει σαν ασυναγώνιστο ατού τη μαστίχα. Ένα συστατικό απολύτως φυσικό, με ποικίλες και πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, το οποίο παράγεται μόνο στη Χίο -και, πιο συγκεκριμένα, μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού. Ωστόσο, χάρη στη μοναδική μαστίχα, τα Mastic Spa έχουν κατορθώσει να διακρίνονται σαν μια εντελώς ξεχωριστή περίπτωση εταιρείας καλλυντικών στο πεδίο της παγκόσμιας αγοράς και απέναντι σε έναν πολύ σκληρό, διεθνή ανταγωνισμό. Εξάλλου, τα Mastic Spa είναι ένας μικρός «Δαυίδ» σε σύγκριση με τους πολυεθνικούς Γολιάθ του κλάδου των καλλυντικών.

               Η σειρά Biodetox συμπυκνώνει συμβολικά τη φιλοσοφία των Mastic Spa για το παρόν και το μέλλον: Παρόλον ότι οι καταβολές της επιχείρησης χρονολογούνται από το 1875, σήμερα οι εκπρόσωποι της 5ης γενιάς της οικογένειας Σόδη, η Σοφία και η Βίνα, επενδύουν στην εξέλιξη και την προσφορά προϊόντων καινοτόμων. Αυτό όμως δεν γίνεται τυχαία. Προτού τα καλλυντικά Biodetox τεθούν σε παραγωγή και κυκλοφορία, είχαν διεξαχθεί εντατικές εργαστηριακές και κλινικές μελέτες. Το τμήμα Έρευνας και Εξέλιξης των Mastic Spa αξιοποίησε το πολύτιμο ενεργό συστατικό BioDTox™ για την παρασκευή καλλυντικών τα οποία διαπιστώθηκε πως επιφέρουν τα εξής αποτελέσματα:
- 46.6% προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση
- 39.5% μείωση κοκκινίλων και ενίσχυση μικροκυκλοφορίας
- 22% αύξηση σφριγηλότητας
¬- 10.4% ενυδάτωση της επιδερμίδας από το πρώτο 2ωρο χρήσης

              Το «μυστικό» συστατικό είναι το BioDTox™, ένα φυσικό δραστικό στοιχείο πλούσιο σε βιοφλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά. Προστατεύει την επιδερμίδα από τους εξωτερικούς ρύπους και διατηρεί τους πόρους καθαρούς. Αποτελείται από τρία εκχυλίσματα (εσπεριδοειδή, αλόη και μπρόκολο), ευρέως γνωστά για τις ευεργετικές ιδιότητές τους στις διαδικασίες αποτοξίνωσης του οργανισμού.

Η νέα σειρά Biodetox των Mastic Spa απαρτίζεται από:
- Jelly Cleanser (καθαριστικό προσώπου πλούσιο σε κολλαγόνο με 12 φυτικά εκχυλίσματα)
- Overnight Mask (κρεμομάσκα χωρίς ξέβγαλμα πλούσια σε βιταμίνες A και E)
- Detox Cream 24/7 (αντιοξειδωτική 24ωρη κρέμα πλούσια σε βιταμίνη C)
- Glow Drops (ορός προσώπου με μείγμα 15 αμινοξέων)
- Primer Time (βάση για μέικαπ εμπλουτισμένο με πράσινο τσάι και αγγούρι που καταπολεμά τη ρύπανση και εμποδίζει την οξείδωση)
- Keratin Hair Serum (φυτική κερατίνη. Θωρακίζει, ενυδατώνει και λειαίνει την τρίχα με anti-frizz αποτέλεσμα
- Leave-in Conditioner (ξεμπλέκει και αφαιρεί τους κόμπους, αφήνοντας τα μαλλιά ευκολοχτένιστα και λεία, χωρίς ξέβγαλμα)
- Shimmer Gel (τζελ σώματος για λάμψη και ενυδάτωση με ασημόσκονη)
- Wow Glow (ενυδατική λοσιόν με ασημόσκονη. Το εκχύλισμα φραγκόσυκου καταπραΰνει και διατηρεί την ελαστικότητα)
- Time to Relax (100% φυσικό μίγμα από έλαια ηλίανθου, καρύδας, αμυγδάλου, ελιάς, βερίκοκου και βιταμίνης Ε).

     Όλα τα καλλυντικά της σειράς Biodetox είναι 100% vegan, όπως και η πλειονότητα των προϊόντων των Mastic Spa. Είναι διαθέσιμα σε επιλεγμένα φαρμακεία, καταστήματα καλλυντικών και, φυσικά, στο e-shop του Masticspa.com. Στο ηλεκτρονικό κατάστημα των Mastic Spa διατίθενται επίσης τα, εξαιρετικά πρωτότυπα, βρώσιμα προϊόντα της εταιρείας: Εκτός από τα περίφημα «δάκρυα» της μαστίχας, τη σκόνη μαστίχας και το μαστιχέλαιο, τα Mastic Spa έχουν δημιουργήσει επίσης λουκούμια, χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, μαστιχόπιτα, μαστιχοκαφέ, λικέρ κ.α. Η σειρά Mastic Deli είναι γεμάτη από (υγιεινούς, γευστικούς και θρεπτικούς) πειρασμούς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης