Παρατείνονται ως και το 2025 οι ώρες λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων - Τι απαντά η ΔΕΗ

Παρατείνονται ως και το 2025 οι ώρες λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων - Τι απαντά η ΔΕΗ

Τι προβλέπει απόφαση του ΥΠΕΝ για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας - Ποιες μονάδες εντάσσονται στο νέο καθεστώς - Η επίμαχη υπουργική απόφαση αφορά σε ώρες που θα έχουν εξαντληθεί έως τον προγραμματισμένο χρόνο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, τονίζει η Επιχείρηση

dei_ptolemaida_xr
Με επιπλέον ώρες λειτουργίας θα λειτουργήσουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και ο πετρελαϊκός σταθμός στην Κρήτη, μετά την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ικανοποιήσει την κατά παρέκκλιση λειτουργία τους για λόγους ενεργειακής ασφάλειας.

Το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι η απόφαση για την δυνατότητα λειτουργίας των πέντε μονάδων του Αγίου Δημητρίου, των δύο μονάδων του Αθερινόλακκου της Κρήτης, της Μεγαλόπολης IV και της Μελίτης κατά παρέκκλιση των περιβαλλοντικών ώρων, είναι απαραίτητη για την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής της χώρας αλλά για την απρόσκοπτη και αδιάλειπτη παραγωγή ενέργειας, ιδίως κατά τις χρονικές περιόδους επικράτησης ακραίων καιρικών φαινομένων, ως συνεπεία της κλιματικής αλλαγής.

Χθες αναρτήθηκε στην Διαύγεια η απόφαση του υπουργείου με την οποία παρέχεται ο επιπλέον χρόνος για τον λιγνίτη και ειδικότερα: για τις μονάδες του Αγίου Δημητρίου Ι και ΙΙ, οι οποίες με βάση το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης έπρεπε να κλείσουν έως το τέλος του 2022, το ΥΠΕΝ χορηγεί .500 ώρες λειτουργίας ως ετήσιο κυλιόμενο μέσο όρο πενταετίας, αναδρομικά από τον Ιούλιο 2020 έως και τον Ιούνιο του 2025. Για τις μονάδες του Αγίου Δημητρίου ΙΙΙ και IV που επίσης πρόκειται να αποσυρθούν τον Οκτώβριο του 2022, δίνονται 13.600 ώρες λειτουργίας, συνολικά για κάθε μία, από τον περασμένο Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2023.

Δείτε την απόφαση εδώ

Αντίστοιχα για τη μονάδα του Αγίου Δημητρίου V, η οποία είχε προγραμματιστεί να κλείσει τον Οκτώβριο του 2023 δίνονται κατά παρέκκλιση 35.600 ώρες λειτουργίας, συνολικά, από τον περασμένο Αύγουστο έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2025.

Με επιπλέον χρόνο προικίζεται και η Μεγαλόπολη ΙV, στη οποία παρέχονται 35.600 ώρες συνολικά από την 1η Αυγούστου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Κλείσιμο
Με βάση το σχέδιο απολιγνιτοποίησης θα σφραγιζόταν στο τέλος του 2023. Για τη μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα παρέχονται επιπλέον 11.000 ώρες έως το τέλος του 2023, περίοδος που προγραμματίζεται και το σφράγισμα της μονάδας βάσει του προγράμματος απολιγνιτοποίησης.

Τα μέτρα επεκτείνονται και στον πετρελαϊκό σταθμό του Αθερινόλακκου. Για το συγκεκριμένο σταθμό προβλέπεται είτε να τεθεί σε παύση λειτουργίας, είτε σε εφεδρεία, είτε σε περιορισμένο χρόνο λειτουργίας, μετά την ολοκλήρωση και της Β΄ φάσης διασύνδεσης του νησιού με την Αττική το 2024.

Η απόφαση του υπουργείου αναφέρει ότι για τις μονάδες Ι και ΙΙ του Αθερινόλακκου προσφέρονται 18.600 ώρες, συνολικά για κάθε μια, από 01.08.2021 έως την 31-12- 2024.

Να σημειωθεί άλλωστε ότι και στον εθνικό κλιματικό νόμο, ο οποίος βρίσκεται σε διαβούλευση έχει προβλεφθεί ότι το χρονοδιάγραμμα διακοπής λειτουργίας των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων θα επανεξεταστεί το 2023 υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης της επάρκειας ισχύος και της ασφάλειας εφοδιασμού.

ΔΕΗ: Καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πλάνο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, όπως αυτό έχει παρουσιαστεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 και υλοποιείται κανονικά, διευκρινίζει η ΔΕΗ .

Η Επιχείρηση αναφέρει ότι η απόφαση της Γεν. Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ για τις ώρες λειτουργίας των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων αφορά σε ώρες που θα έχουν εξαντληθεί έως τον προγραμματισμένο χρόνο απόσυρσής τους.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι το ακόλουθο:

2021: Καρδιά 3-4 (αποσύρθηκαν)
2022: Μεγαλόπολη 3, Άγ. Δημήτριος 1-4
2023: Άγ. Δημήτριος 5, Μελίτη 1, Μεγαλόπολη 4
2025: Πτολεμαΐδα 5 (μετατροπή σε Φ.Α.)


Ειδήσεις σήμερα:

Νέα μέτρα πριν την αλλαγή του χρόνου: Σε τροχιά αυστηροποίησης εστίαση και διασκέδαση

Covid Free Gr Wallet: Ταυτότητα και πιστοποιητικό σε ένα, δείτε αναλυτικά τις οδηγίες ενεργοποίησης

Ρεβεγιόν με ανοιχτά εστιατόρια μέχρι τις 02:00 - Πάμε για 30.000 κρούσματα - Από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης τα νέα μέτρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης