Πότε πληρώνονται το δώρο, το δωρόσημο των οικοδόμων και το επίδομα των χαμηλοσυνταξιούχων

Πότε πληρώνονται το δώρο, το δωρόσημο των οικοδόμων και το επίδομα των χαμηλοσυνταξιούχων

Τι ισχύει για το δώρο στον ιδιωτικό τομέα, πώς υπολογίζεται και τι πρέπει να γνωρίζει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί

doro_xristoug45
Εως αύριο  Τρίτη 21 Δεκεμβρίου οφείλουν οι εργοδότες  να καταβάλλουν το φετινό δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Παράλληλα, αύριο Τρίτη Την Τρίτη θα καταβληθεί σε 61.577 εργατοτεχνίτες οικοδόμους ποσό ύψους 19.637.171,84 ευρώ που αφορά στο Αδειοδωρόσημο Χριστουγέννων 2021. Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω τραπεζών, με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του ασφαλισμένου.

Οι εργατοτεχνίτες οικοδόμοι, οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού μπορούν να τα δηλώσουν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, είτε στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr.

Επιπλέον με  εμβόλιμη πληρωμή την επόμενη εβδομάδα ,μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αναμένεται να  πιστωθεί το  έκτακτο επίδομα σε 830.000 χαμηλοσυνταξιούχους των 600 ευρώ. Το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 250 ευρώ ανά δικαιούχο, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.

Τι ισχύει για το δώρο στον ιδιωτικό τομέα

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, δηλαδή 237 ημερολογιακές ημέρες για τους μισθωτούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Ειδικότερα στους μισθωτούς που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εντός του έτους , ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καταβάλλει το επίδομα εορτών Χριστουγέννων που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής απασχόλησης των μισθωτών τους κατά το χρονικό διάστημα από 1.5.2021 έως 31.12.2021.

Κλείσιμο
Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις αναστολής, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αναλογεί στο ή στα χρονικά διαστήματα της αναστολής, καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπολογιζόμενο επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του αντίστοιχου διαστήματος.

Η αναλογία του δώρου που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή η εντάχθηκαν στο  μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «Συν-Εργασία» θα δοθούν σε δύο φάσεις. Η πρώτη που καλύπτει την περίοδο από την 1η Μαίου έως τις 30 Νοεμβρίου έχει ήδη καταβληθεί . Η δεύτερη που αφορά το μήνα Δεκέμβριο θα καταβληθεί ως το τέλος Ιανουαρίου.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων

Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους δικαιούνται ολόκληρο το δώρο, που είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Στο μεικτό ποσό του μηνιαίου μισθού προστίθεται η προσαύξηση του επιδόματος αδείας.

Για τους μισθωτούς που η εργασιακή τους σχέση δεν διήρκεσε ολόκληρο το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, δηλαδή από 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου, το δώρο Χριστουγέννων αντιστοιχεί στην ανάλογη χρονική διάρκεια. Σε αυτήν την περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Το δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ δημιούργησε ειδική online εφαρμογή, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να υπολογίσουν το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται: Η εφαρμογή βρίσκεται στη διεύθυνση: https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php.

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το δώρο

Η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως αύριο 21/12, ενώ η ημερομηνία 31/12 είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του.

Σε περίπτωση που το δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο. Εάν όμως καταθέσουν ατομική μήνυση, οφείλουν να πληρώσουν ατομικό παράβολο ποσού 100 ευρώ (+20% προσαύξηση).

Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Πότε θα πληρωθεί το επίδομα των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους

Με  εμβόλιμη πληρωμή την επόμενη εβδομάδα ,μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αναμένεται να  πιστωθεί το  έκτακτο επίδομα σε 830.000 χαμηλοσυνταξιούχους των 600 ευρώ . Το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 250 ευρώ ανά δικαιούχο, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.

Ο πήχης του εισοδηματικού ορίου τίθεται στα 7.200€ ετήσιο ατομικό, φορολογητέο εισόδημα. Συνεπώς, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια) έως 600 ευρώ το μήνα. Στο όριο δεν μετρά μόνο το εισόδημα από συντάξεις αλλά από κάθε πηγή. Συνεπώς, χάνουν το επίδομα όσοι έχουν μεν συντάξεις έως 600 ευρώ, αλλά έχουν κι άλλα εισοδήματα.

Ισχύει επίσης δεύτερος «κόφτης» ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος στα 14.400€. Αυτό σημαίνει πως χαμηλοσυνταξιούχος με σύνταξη έως 600 ευρώ, με σύζυγο που έχει σύνταξη πάνω από 600 ευρώ το μήνα χάνει το έκτακτο επίδομα.

Ο τρίτος «κόφτης» είναι το περιουσιακό κριτήριο, καθώς η αξία της περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Εάν η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως προκύπτει - για παράδειγμα - από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, είναι υψηλότερη των 200.000 ευρώ, τότε το έκτακτο επίδομα χάνεται.

Ειδήσεις σήμερα:

Η δυναμική Ελληνίδα στο πλευρό του νέου προέδρου της Χιλής δεν θέλει να γίνει... Πρώτη Κυρία!

Αναζητούν ασυνείδητο οδηγό που παρέσυρε πεζό στην Χαλκίδα

Δείτε το αισθησιακό lap dance που χάρισε Νεοϋορκέζα αστυνομικός στον υπαρχηγό της και... τον έκαψε!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης