ΟΤΕ: Το γρήγορο internet και οι οπτικές ίνες «χτυπούν την πόρτα» σε 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις

ΟΤΕ: Το γρήγορο internet και οι οπτικές ίνες «χτυπούν την πόρτα» σε 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις

Πώς θα γίνει η μεγάλη επένδυση των €3 δισ. έως το 2027 σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ στον Κυριάκο Μητσοτάκη - Αναβαθμίζονται οι ταχύτητες σταθερού ευρυζωνικού internet που απολαμβάνουν οι συνδρομητές Cosmote όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό

mitsotakis-ote-arthro
Στο επόμενο βήμα του στρατηγικού του πλάνου για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών της χώρας προχωρά ο Όμιλος ΟΤΕ, μέσω της επένδυσης που εξήγγειλε στα δίκτυα οπτικών ινών.

Συγκεκριμένα προχωρά στην ενίσχυση της διείσδυσης και χρήση των υπερ-υψηλών ταχυτήτων και στη δημιουργία υπερσύγχρονων υποδομών οπτικής ίνας που θα καλύψουν τις ανάγκες των επόμενων δεκαετιών με ταχύτητες Gigabit, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την ψηφιακή ανάπτυξη.

Στην ανάγκη της χώρας να αλλάξει ταχύτητα έρχεται να απαντήσει ο Όμιλος ΟΤΕ, με δύο σπουδαίες πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν τα δεδομένα:

Πρώτον, ενισχύει άμεσα τη διείσδυση των υψηλών ταχυτήτων, αναβαθμίζοντας, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες του σταθερού internet που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές COSMOTE στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό.

Δεύτερον, αναλαμβάνει να φέρει την οπτική ίνα (FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, αυξάνοντας σημαντικά το επενδυτικό του πλάνο σε πάνω από 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Μόνο από τις επενδύσεις του Ομίλου, θα καλυφθούν σχεδόν τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο με μεγάλη πολυπλοκότητα υλοποίησης, και για τη μεγαλύτερη επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα.

Το πλάνο του Ομίλου ανακοίνωσαν σήμερα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, ο CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, κ. Tim Höttges, η επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, κα Dominique Leroy, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, και η νομική σύμβουλος και Chief Officer Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, κα Ειρήνη Νικολαΐδη.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Deutsche Telekom και ΟΤΕ


Η ανακοίνωση του ΟΤΕ

«Με σημαντική αύξηση των συνολικών επενδύσεων, οι οποίες θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, ο Όμιλος ΟΤΕ θα υλοποιήσει το δίκτυο σταθερής που θα καλύψει τις ψηφιακές ανάγκες της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, φέρνοντας την οπτική ίνα (FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις», αναφέρει η ανακοίνωση του ομίλου. Επιπλέον, ο όμιλος έλαβε τη στρατηγική απόφαση να αναβαθμίσει, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού internet που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές COSMOTE, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό, αυξάνοντας εντυπωσιακά τη διείσδυση των υπερυψηλών ταχυτήτων.

Οι πελάτες COSMOTE σταθερής δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια. Κάθε πελάτης της εταιρείας που έχει τη δυνατότητα δωρεάν αναβάθμισης θα ενημερωθεί ξεχωριστά.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε επίσης για την απόφαση του Ομίλου να προχωρήσει σε επένδυση στο Ταμείο Φαιστός, ύψους 3 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της πρόσφατης έμπρακτης στήριξης της πρωτοβουλίας με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της COSMOTE και της «Συμμετοχές 5G».

PM_DT_OTE_2
Κλείσιμο


FTTH: Επένδυση στο μέλλον

Όπως επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση, με σημαντική αύξηση των συνολικών επενδύσεων σε πάνω από 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, ο Όμιλος ΟΤΕ αλλάζει τα δεδομένα, φέρνοντας το FTTH σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις. Υλοποιώντας αυτό το τεράστιας σημασίας έργο, ο Όμιλος θα καλύψει περίπου τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, απαντώντας έτσι στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες και δημιουργώντας νέες προοπτικές για την ψηφιακή ανάπτυξη. Σήμερα, οι γραμμές FTTH του Ομίλου ΟΤΕ ανέρχονται σε περίπου 560.000.

«Με τις επενδύσεις αυτές, ο όμιλος ΟΤΕ θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχία της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 και του Εθνικού Πλάνου Ευρυζωνικότητας 2021-2027, αλλά και στη σημαντική βελτίωση της απόκλισης της Ελλάδας από τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, DESI».

COSMOTE_FTTH_3


Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων για τους συνδρομητές COSMOTE

Ο Όμιλος ΟΤΕ πήρε τη στρατηγική απόφαση να αναβαθμίσει, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού internet που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές COSMOTE στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, είναι η ενίσχυση της διείσδυσης των υψηλών ταχυτήτων internet και η αξιοποίηση των σημερινών δυνατοτήτων των δικτύων σταθερής από μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η αναβάθμιση των ταχυτήτων χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, εφόσον εγκριθεί από την ΕΕΤΤ, αναμένεται να ξεκινήσει το Α’ τρίμηνο του 2022 και να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στη χρονιά. Από την αναβάθμιση των ταχυτήτων θα ωφεληθούν και οι δυνητικοί/νέοι συνδρομητές COSMOTE σταθερής, καθώς θα διατεθούν εμπορικά, νέα προγράμματα σταθερής, μόλις δοθεί έγκριση από την ΕΕΤΤ.

Οι πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ θα ενισχύσουν την εμπειρία του πελάτη και θα ισχυροποιήσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ, «η ταχεία ανάπτυξη του δικτύου FTTH είναι μία μεγάλη πρόκληση, ένα δύσκολο έργο με τεράστια σημασία για τη χώρα. Το βάρος της ευθύνης δεν μας φοβίζει. Αν κάποιος μπορεί να φέρει εις πέρας αυτό το έργο, είναι ο Όμιλος ΟΤΕ και οι άνθρωποί του.»

COSMOTE_FTTH_2


Η ανάγκη για νέες επενδύσεις

Οι νέες επενδύσεις έρχονται να καλύψουν την ανάγκη, σε εθνικό επίπεδο, να ενισχυθεί η διείσδυση και χρήση των υπερ-υψηλών ταχυτήτων σε όλη τη χώρα και να δημιουργηθούν σήμερα οι υπερσύγχρονες υποδομές οπτικής ίνας που θα καλύψουν τις ανάγκες των επόμενων δεκαετιών με ταχύτητες Gigabit, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την ψηφιακή ανάπτυξη.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά μπορούν να βελτιωθούν καθοριστικά οι επιδόσεις της Ελλάδας στους διεθνείς δείκτες, ιδίως στη βελτίωση της απόκλισης της Ελλάδας από τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, DESI.

Σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότητα, ο Δείκτης DESI προσμετρά, μεταξύ άλλων, την κάλυψη και διείσδυση των υπερυψηλών ταχυτήτων. Ενδεικτικά με βάση τον τελευταίο δείκτη DESI που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2021 (τα στοιχεία αφορούν την περίοδο του πρώτου ή και του δεύτερου τριμήνου του 2020), η χώρα μας στον δείκτη της διασυνδεσιμότητας εμφανιζόταν πολύ χαμηλά, στην 27η θέση και όπως επισημαίνεται στην έκθεση «η Ελλάδα βελτίωσε τις επιδόσεις της όσον αφορά τη συνδεσιμότητα και άρχισε να αναπτύσσει δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ στην κάλυψη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας και στη διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών με ταχύτητες τουλάχιστον 100Mbps»

COSMOTE_FTTH_1


Η κάλυψη με FTTH

Στο δίκτυο της σταθερής, το σύνολο των γραμμών στη χώρα σήμερα είναι περίπου 4,8 εκατ. για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και με βάση τις ανακοινώσεις από πλευράς του ομίλου ΟΤΕ και των άλλων παρόχων σε αστικές περιοχές και στο Ultra-Fast Broadband (UFBB) εκτιμάται ότι η χώρα θα καλυφθεί με FTTH σχεδόν στο σύνολό της.

Ειδικότερα, από το σύνολο των 4,8 γραμμών, ο όμιλος ΟΤΕ θα καλύψει τα 3 εκατ., δηλαδή περίπου τα 2/3 της χώρας, όλοι οι άλλοι πάροχοι το 1,6 εκατ., ενώ 150.000 αντιστοιχούν στα αγροτικά Δίκτυα (έργο Rural) με VDSL.

Η κάλυψη της χώρας με FTTH αποτελεί ορόσημο για τη χώρα, μία κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα, δημιουργώντας τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα υπερσύγχρονα δίκτυα οπτικών ινών είναι προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, με αναμφισβήτητη θετική επίδραση στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Οι δικτυακές υποδομές αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την άνθιση και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων, που με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι επίσης προϋπόθεση για την προσέλκυση των digital nomads, μίας δυναμικής τάσης που αναδείχθηκε μέσα στην πανδημία, αλλά και για το brain-regain που τόσο χρειάζεται η χώρα. Και η καθημερινότητα όμως θα αλλάξει ριζικά, καθώς με το FTTH η εκπαίδευση, οι υπηρεσίες υγείας και η ψυχαγωγία αναβαθμίζονται.

Ειδήσεις σήμερα:

Παναγιωτόπουλος: Ο τηλεοπτικός καλαμπουρτζής, το σοκ των «Αρβύλα» κι ένα κορίτσι που έφτασε κοντά στον θάνατο

Εμβολιασμοί: Η σειρά των παιδιών - Εξαντλήθηκαν τα ραντεβού, τι ρωτάνε οι γονείς

Ο Γιώργος Τράγκας και η «κληρονομιά της αναταραχής» - Την Πέμπτη η κηδεία του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης