Αφού το λέει κι ο “Lex” για την αναδιάρθρωση…

Αφού το λέει κι ο “Lex” για την αναδιάρθρωση…

Η διάσημη στήλη των FT είχε από το 2006 (!) προβλέψει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια – Σε ανάλογο μήκος το Reuters, “δεν είναι μονόδρομος” λένε S&P και Fitch

Αφού το λέει κι ο “Lex” για την αναδιάρθρωση…
Αφού το λέει κι ο “Lex” για την αναδιάρθρωση…
Συνεχίζεται για πολλοστή ημέρα η δημόσια ... ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα για την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Και παράλληλα συνεχίζονται οι διχογνωμίες, με τους ειδικούς αναλυτές να διαφωνούν ως προς την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας εξέλιξης, αλλά τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης να πιέζουν ασταμάτητα προς την κατεύθυνση της “διευθέτησης” του χρέους ωσάν να είναι δικά τους τα κεφάλαια και τα συμφέροντα που διακυβεύονται!

Τις τελευταίες ώρες ήρθε η σειρά των οίκων αξιολόγησης S&P, Fitch να διατρανώσουν τις εκτιμήσεις τους, μέσω του naftemporiki.gr.  πως μια αναδιάρθρωση ουδόλως θα προσέφερε κάτι στην όλη διαχείριση της κατάστασης, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη γενικότερα.

Ειδικότερα η Standard & Poor's δίνει πιθανότητες 25% για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, εκτιμώντας όμως ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι «αναπόφευκτη», την ίδια στιγμή που ο αναλυτής της Fitch, Paul Rawkins, τονίζει ότι με την εφαρμογή του μνημονίου το φαινόμενο της χρεοκοπίας απομακρύνεται, αρκεί να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς και διαρθρωτικούς στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί με την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Κατά της αναδιάρθρωσης τάσσεται και η Αυστρία, δια στόματος της υπουργού Οικονομικών Μαρία Φέκτερ. Η οποία, μιλώντας στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι η ίδια και η κυβέρνηση της Αυστρίας τάσσονται κατά μιας πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα έπληττε και τη χώρα της, αλλά και θα περιόριζε την πίεση προς την Αθήνα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αφήνοντας, όπως είπε, τη χώρα μας να κινείται «σαν να μην έχει συμβεί τίποτα».
Κλείσιμο

Στον αντίποδα οι Financial Times, μέσω της στήλης Lex, διατείνονται σαφώς ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαντάζει αναπόφευκτη. Ο αρθρογράφος τονίζει χαρακτηριστικά ότι «μόνο μία τεράστια και πολιτικά απαράδεκτη μεταβίβαση χρημάτων από την Ευρωζώνη μπορεί να σώσει την Ελλάδα. Πέραν αυτής η άλλη λύση είναι μια αναδιάρθρωση που τώρα δείχνει αναπόφευκτη».

Αλλά για τη συγκεκριμένη εφημερίδα και τη συγκεκριμένη στήλη δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται – και δη επικριτικά – με τη χώρα μας. Για την ακρίβεια η Ελλάδα και το χρέος της αποτελεί αντικείμενο ... σεναρίων – και ενίοτε λιβελογραφημάτων – για τη στήλη.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά είχε κάνει νύξη για την πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί έξωθεν βοήθεια στις 30 Σεπτεμβρίου 2006 (!), όταν έγραφε πως η ελληνική κυβέρνηση “ωραιοποίησε” τα δημοσιονομικά της στοιχεία (Σ.Σ: “As for Greece, its government has been caught fiddling the budget”), ενώ από τις 28 Απριλίου έως και τις αρχές Μαΐου του 2010 σχεδόν καθημερινά ασχολείτο με την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης, είτε προαναγγέλλοντάς τον (28 Απριλίου 2010: Greece has reached the point where only the International Monetary Fund now has the credibility to lead the bail-out), είτε καταλογίζοντάς της ευθύνες για πιθανή μετάσταση της κρίσης στην Ευρώπη...

Με το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους καταπιάνεται σήμερα και το πρακτορείο Reuters. Σε σχετική ανάλυσή του το πρακτορείο εκτιμά πως μια “δραματική”, όπως την ονομάζει, αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν επιζήμια τόσο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και για τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης που δείχνουν διατεθειμένες να κάνουν τα πάντα για να την αποφύγουν, “ακόμα και αν αυτό σημαίνει συνεχή στήριξη της Ελλάδας επί χρόνια”!

Συμπερασματικά, η ανάλυση του πρακτορείου καταλήγει στο ότι η Αθήνα ίσως τελικά να αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, επιλέγοντας είτε την παράταση αποπληρωμής, είτε, τη μείωση των επιτοκίων ή μια μείωση του κεφαλαίου. Και εκτιμά πως οι δύο πρώτες επιλογές θα είχαν πιο ήπιες επιπτώσεις στους ομολογιούχους και άρα θα ήταν πιο εύκολα αποδεκτές!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης