Goldman Sachs: Τα σενάρια για την ανάπτυξη μετά τη μετάλλαξη Όμικρον

Goldman Sachs: Τα σενάρια για την ανάπτυξη μετά τη μετάλλαξη Όμικρον

Πόσο αναμένεται να επηρεάσει την ανάπτυξη η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού - Το χειρότερο δυνατό σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας - Οι νέες εκτιμήσεις

Screenshot_2021-03-31_Goldman_Απαντα_στις_καταγγελιες_για_απανθρωπα_ωραρια_εργουτα_και_σνακς_-_newmoney
Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs αναλύει τέσσερα βασικά σενάρια για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, μετάλλαξη Όμικρον.

Το συμπέρασμά της είναι ότι η νέα μετάλλαξη θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, αλλά ότι το εύρος των ιατρικών και συνεπώς οικονομικών αποτελεσμάτων παραμένει ασυνήθιστα ευρύ. Δεδομένου αυτού και της πιθανότητας ενός «false alarm», δεν προβαίνει σε αλλαγές που σχετίζονται με την Όμικρον στην ανάπτυξή, τον πληθωρισμό και τις προβλέψεις για τη νομισματική πολιτική, έως ότου η πιθανότητα αυτών των σεναρίων έχει γίνει κάπως σαφέστερη.

Δεδομένου αυτού και της πιθανότητας ενός «false alarm», δεν προβαίνει σε αλλαγές που σχετίζονται με την Όμικρον στην ανάπτυξή, τον πληθωρισμό και τις προβλέψεις για τη νομισματική πολιτική, έως ότου η πιθανότητα αυτών των σεναρίων έχει γίνει κάπως σαφέστερη.

Στο πρώτο και χειρότερο «καθοδικό» σενάριο, η νέα μετάλλαξη μεταδίδεται ταχύτερα από τη Δέλτα αλλά προκαλεί παρόμοια σοβαρή ασθένεια. Σε αυτό το σενάριο, ένα μεγάλο κύμα μόλυνσης στο πρώτο τρίμηνο οδηγεί σε σύσφιξη του παγκόσμιου δείκτη lockdown (GS Effective Lockdown Index) που έχει ομοιότητες με το lockdown που έλαβε χώρα στη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά στη συνέχεια υποχωρεί σταδιακά με την κατανομή των νέων εμβολίων και αντιικών φαρμάκων.

Σε αυτή την περίπτωση, παγκόσμια ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο επιβραδύνεται σε 2% ή 2,5% μονάδες χαμηλότερα από την τρέχουσα πρόβλεψή της Goldman Sachs. Η ανάπτυξη για το 2022 συνολικά θα είναι 4,2%, ή 0,4% χαμηλότερα από την τρέχουσα πρόβλεψή της τράπεζας. Αντίθετα, η ανάπτυξη το 2023 είναι 3,8% ή 0,3% υψηλότερα από την τρέχουσα πρόβλεψή. Ο πληθωρισμός το 2022 είναι πιθανότατα κάτω από την τρέχουσα πρόβλεψή στις υπηρεσίες και την ενέργεια (λόγω της ασθενέστερης ζήτησης), αλλά πάνω από την τρέχουσα πρόβλεψη στα αγαθά (λόγω της ασθενέστερης προσφοράς), με τον καθαρό αντίκτυπο στο συνολικό πληθωρισμό να μην είναι ξεκάθαρος.

Κλείσιμο
Σε ένα δεύτερο και λιγότερο πιθανό σενάριο, τόσο η σοβαρότητα της νόσου όσο και η ανοσία έναντι των νοσηλειών είναι σημαντικά χειρότερες από ό,τι για τη Δέλτα. Στο αυτό το σενάριο, η παγκόσμια ανάπτυξη είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι στο πρώτο καθοδικό σενάριο, ενώ ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό είναι και πάλι διφορούμενος. Σε αυτό το λιγότερο πιθανό σενάριο με τα σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, η παγκόσμια ανάπτυξη είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι στο πρώτο σενάριο αρνητικής εξέλιξης, δεδομένου ότι εντονότερες νοσοκομειακές πιέσεις, σοβαρούς περιορισμούς και φόβο των καταναλωτών.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Παραλλαγή «Όμικρον»: Πληθαίνουν τα ίχνη της στην Ευρώπη - Τι θα κάνει η Ελλάδα

Τουρκία: Κρέμεται ο Ερντογάν από μια κλωστή;

Κορωνοϊός: To 41% των θυμάτων σε Μακεδονία και Θράκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης