Η «τέλεια καταιγίδα» χτυπά τις αγορές – Τι προβλέπουν τώρα οι αναλυτές

Η «τέλεια καταιγίδα» χτυπά τις αγορές – Τι προβλέπουν τώρα οι αναλυτές

Η μετάλλαξη Omicron και οι φόβοι για νέα περιοριστικά μέτρα αποτελούν ένα ακόμη πλήγμα, έπειτα από την εκτόξευση των τιμών σε ενέργεια και μεταφορές αλλά και την απειλή του πληθωρισμού - Το sell off και η συνέχεια

markets-red
Σε ένα sell-off που θύμισε τα πρώτα στάδια της επέλασης της πανδημικής κρίσης επιδόθηκαν οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο κατά την χθεσινή ημέρα, μετά και τις ανακοινώσεις και τα περιοριστικά μέτρα που προτίθενται να πάρουν οι χώρες παγκοσμίως λόγω της εμφάνισης της νέας αφρικάνικης μετάλλαξης του κορωνοϊού Omicron .

Η απειλή να αποδειχθούν αναποτελεσματικά τα υπάρχοντα εμβόλια και οι υφιστάμενες θεραπείες απέναντι στις νέες μεταλλάξεις και να επανέλθει το φάσμα των σκληρών μέτρων σε όλες τις οικονομίες διεθνώς έριξε βαριά τη σκιά της στις αγορές που καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πλήγμα, μετά την εκτόξευση των τιμών σε ενέργεια και μεταφορές αλλά και την απειλή του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας». Τα κρούσματα της Omicron  φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής. Η συγκεκριμένη αφρικανική παραλλαγή θεωρείται ιδιαίτερα μολυσματική γιατί ενσωματώνει στο εσωτερικό της 32 μεταλλάξεις.

Έτσι, η χθεσινή Παρασκευή ήταν μια από τις χειρότερες ημέρες για όλες τις αγορές, του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμπεριλαμβανομένου που έκλεισε στο -4,55%, στον απόηχο των νέων περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται από πολλές κυβερνήσεις για τον έλεγχο της διασποράς της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού και της ταχείας εξάπλωσής της. Ο NIKKEI 225 νωρίς το πρωί είχε ολοκληρώσει τις συναλλαγές με πτώση 2,53% και ακολούθησαν οι ευρωαγορές με τον Stoxx 600 να υποχωρεί σε ποσοστό 3,67% (στις 464,05 μονάδες), τον Stoxx 50 να καταγράφει πτώση 4,74% (στις 4.089,58 μονάδες), ενώ ο DAX κατρακύλησε κατά 4,15% (στις 15,257,04 μονάδες), ο FTSE-100 υποχώρησε σε ποσοστό 3,64% (στις 7.044,03 μονάδες) και ο CAC-40 έχασε 4,75% (στις 6.739,73 μονάδες). Μεγάλη ήταν, φυσιολογικά, η βουτιά για τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και του τουριστικού κλάδου.

Οι φόβοι για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού Omicron  έπληξε και τους βασικούς δείκτες της Wall Street την Παρασκευή μετά την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών, με την αμερικανική αγορά να βυθίζεται και αυτή.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μετάλλαξη Omicron: Η Moderna σκοπεύει να αναπτύξει αναμνηστική δόση εμβολίου ειδικά για την αντιμετώπισή της

Δυο μαθητές και ο οδηγός σχολικού λεωφορείου σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλου στο Κόσοβο - Δείτε βίντεο

Συναγερμός στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ - Θετικοί στον κορωνοϊό επιβάτες πτήσεων από τη Νότια Αφρική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης