Ενεργειακή κρίση: Οι διεθνείς εξελίξεις καίνε τα μέτρα για τους καταναλωτές

Ενεργειακή κρίση: Οι διεθνείς εξελίξεις καίνε τα μέτρα για τους καταναλωτές

Το ράλι τιμών του φυσικού αερίου χτυπά κόκκινο συναγερμό στην κυβέρνηση και ξαναγράφει τα σενάρια για νέα μέτρα στήριξης

Screenshot_2021-11-19_212332
Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τις νέες επιδοτήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι διεθνείς εξελίξεις με τον αγωγό Nord Stream οδηγούν σε νέο τσουνάμι αυξήσεων και ξαναγράφουν τα σενάρια και τα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Χθες η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 100 ευρώ/ MW στο διεθνές ολλανδικό hub. To κλίμα αυτό προοιωνίζεται νέους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος από τον επόμενο μήνα, σε μια περίοδο μάλιστα που οι καταναλωτές μπαίνουν στην καρδιά του χειμώνα και οι ανάγκες σε ενέργεια συνεχώς μεγαλώνουν.

Το διεθνές περιβάλλον τιμών κοκκινίζει και σήμερα τις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά σε όλη την ΕΕ με την Ελλάδα να βρίσκεται και πάλι στα ύψη με 276,47 ανά μεγαβατώρα και πολύ κοντά τη Σερβία με 266,67 ευρώ/ΜW, την Ιταλία με 247,47 ευρώ/MW, την Βουλγαρία και την Ρουμανία με 252,96 ευρώ/MW.

Οι διεθνείς εξελίξεις πυροδοτούν την ανάγκη για νέα μέτρα αφού η κλιμάκωση των τιμών πολύ σύντομα θα έχει υπερκαλύψει και την τελευταία επιδότηση των λογαριασμών που προβλέπει 39 ευρώ τον μήνα στην χαμηλή τάση για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες.

Ήδη οι λογαριασμοί Νοεμβρίου προκαλούν απανωτά «εμφράγματα» στους καταναλωτές και δημιουργούν αντίστοιχα συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης και στους προμηθευτές καθώς εκτινάσσουν αντίστοιχα το κόστος λειτουργίας τους.

Τον ίλιγγο των τιμών παρακολουθεί από πολύ κοντά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς η δεξαμενή των ρύπων στερεύει για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής και για να αντιμετωπιστεί το μέγεθος της ενεργειακής κρίσης θα χρειαστεί η συνδρομή του κρατικού προϋπολογισμού. Όχι μόνο για τον Δεκέμβριο αλλά και για τους πρώτους μήνες του νέου έτους για τους οποίους οι προβλέψεις δεν είναι ενθαρρυντικές.

Κλείσιμο
Το μήνυμα άλλωστε ότι η κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη έχει στείλει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί σε μηνιαία βάση την πορεία των τιμών, προκειμένου να αναπροσαρμόζει αναλόγως την πολιτική και τα μέτρα στήριξης.

Όλα δείχνουν πάντως ότι η κρίση θα έχει μεγάλη διάρκεια και τα πυροσβεστικά μέτρα της κυβέρνησης είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ακρίβεια που πέφτει σαν κεραυνός στην αγορά ενέργειας και που σε λίγο θα έχει εξαϋλώσει τους πόρους των 620 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.


https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/energeia/energiaki-krisi-i-diethnis-exelixis-kene-ta-metra-gia-tous-katanalotes/
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης