Το «σήμα» από Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν που μειώνει τις τιμές σε φυσικό αέριο - πετρέλαιο

Το «σήμα» από Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν που μειώνει τις τιμές σε φυσικό αέριο - πετρέλαιο

Μειώθηκαν οι πιέσεις στην αγορά ενέργειας μετά από τις δεσμεύσεις των μεγάλων παραγωγών να αυξήσουν τη ροή ενέργειας - «Πάρτι» στα χρηματιστήρια

fysiko-aerio32main
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, μετά την παρέμβαση Πούτιν, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας διεκδικώντας πάντως την διαμόρφωση των τιμών με απ' ευθείας διαπραγμάτευση και όχι μέσω των χρηματιστηριακών αγορών. Πτώση σημειώνουν οι τιμές και στην αμερικανική αγορά.  Η παρέμβαση Πούτιν συμπληρώθηκε από ανάλογες δεσμεύσεις από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, το βράδυ της Τετάρτης. 

Μετά από αρκετές ημέρες εκρηκτικής ανόδου,  η τιμή του αερίου για παράδοση στις 21 Νοεμβρίου έπεσε κάτω από τα 100 ευρώ ανά ΜWh, στα 91,74 , ενώ είχε φτάσει ως και τα 162  τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης την Τετάρτη. Μάλιστα, το «σήμα» του Πούτιν είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν και οι τιμές του πετρελαίου, από 0,50%, ως 1% , αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. 

Μάλιστα,  η σχετική εξισορόπηση των πιέσεων στην αγορά ενέργειας οδήγησε τα χαρηματιστήρια σε μεγάλη άνοδο - είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης DAX του χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης εμφανίζει άνοδο 1,77% , ενώ και το χρηματιστήριο της Αθήνας αντέδρασε με άνοδο 1,45%. 

Σε μια χαοτική ημέρα την Τετάρτη,  με τα futures φυσικού αερίου στην Ολλανδία - εκεί διαμορφώνονται οι τιμές για την Ευρώπη -  να σημειώνουν άνοδο 40% σε λίγα λεπτά, ο Πούτιν έτεινε χείρα βοηθείας προς την Ευρώπη για να σταθεροποιήσει την κατάσταση με την Gazprom να υπόσχεται να ανοίξει την κάνουλα του φυσικού αερίου. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να σταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. «Ας σκεφτούμε ενδεχομένως την αύξηση της προσφοράς στην αγορά, μόνο που πρέπει να το κάνουμε προσεκτικά. Κάντε ό,τι πρέπει με τη Gazprom και συζητήστε το», είπε ο Πούτιν.

«Αυτή η κερδοσκοπική τρέλα δεν μας κάνει καλό», πρόσθεσε. Οι δηλώσεις του Πούτιν ήταν αρκετές για να φρενάρουν το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Ο Πούτιν είπε ότι η Gazprom θα στείλει περισσότερο φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας. Ωστόσο, μίλησε επίσης για την καταλληλότητα της χώρας ως διαδρομή διαμετακόμισης, λέγοντας ότι τα νέα συστήματα αγωγών της Ρωσίας κάτω από τη Μαύρη και τη Βαλτική Θάλασσα – που περιλαμβάνουν τον βόρειο ρεύμα 2 – είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά ανώτερα.

Η αποστολή μεγαλύτερων όγκων φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας είναι «οικονομικά ασύμφορη για τη Gazprom, επειδή είναι ακριβότερη», είπε ο Πούτιν. «Ο εφοδιασμός μέσω νέων συστημάτων αγωγών που τέθηκαν σε λειτουργία τα τελευταία χρόνια και τώρα τίθενται σε λειτουργία μειώνει την ποσότητα των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα κατά 5,6 φορές», πρόσθεσε. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η τρέχουσα κρίση της αγοράς είναι το αποτέλεσμα μιας ταχύτερης οικονομικής ανάκαμψης σε όλο τον κόσμο, η οποία έχει «ζεστάνει» τη ζήτηση ενέργειας. Ένας απροσδόκητα μακρύς και κρύος χειμώνας εξάντλησε την αποθήκη φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είπε.

Η Ευρώπη, η οποία καλύπτει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο, με προμήθειες από τη Μόσχα, δηλώνει εδώ και χρόνια ότι θέλει να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της, χωρίς να έχει κανένα αποτέλεσμα. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ρωσία, με βάση τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους, μπορεί και πάλι να προμηθεύσει την Ευρώπη με υδρογονάνθρακες συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου, με ποσότητες ρεκόρ.

Κλείσιμο
Ωστόσο, επισήμανε επίσης ένα «λάθος» που έκαναν οι ευρωπαϊκές αρχές, να μετατοπιστούν από μακροπρόθεσμα συμβόλαια που συνήθως ευνοούνται από τη Ρωσία υπέρ μηχανισμών που βασίζονται στην αγορά. «Σήμερα έχει γίνει απολύτως προφανές ότι αυτή η πολιτική είναι εσφαλμένη», είπε ο Πούτιν. «Ως αποτέλεσμα, τώρα η τιμή του φυσικού αερίου έχει σπάσει όλα τα ιστορικά ρεκόρ και σήμερα προσπαθεί ήδη να φτάσει τα 2.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα»

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Καπραβέλος: Υπερβολικά τα μέτρα ελευθερίας για τους εμβολιασμένους – Δίνουν εντύπωση κανονικότητας

Πυροσβέστες έσωσαν το δάχτυλο κοπέλας από κολλημένη βέρα στη Λάρισα

Squid Game: Τι δουλειά έχει η τρομακτική κούκλα της σειράς σε ένα μουσείο;




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης