ΕΝΦΙΑ: Δύο επιλογές για την πληρωμή της πρώτης δόσης

ΕΝΦΙΑ: Δύο επιλογές για την πληρωμή της πρώτης δόσης

Δυνατότητα πληρωμής της δόσης είτε 30 Σεπτεμβρίου είτε 31 Οκτωβρίου μαζί με την 2η δόση - Στις 20 – 21 Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια

enfia
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης της καταληκτικής προθεσμίας πληρωμής της 1η δόση του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να μην συμπέσει χρονικά με την τριπλή καταβολή του φόρους εισοδήματος εντός Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ΕΡΤ3 η πρώτη προσέγγιση του είναι να «έχει την δυνατότητα ο πολίτης να πληρώσει την 1η δόση του φόρου είτε στις 30 Σεπτεμβρίου είτε στις 31 Οκτωβρίου μαζί με την 2η δόση. Θα το αξιολογήσουμε ανάλογα με τις ανάγκες όσο πλησιάζουμε στο τέλος του μήνα».

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να εκδώσει μεταξύ 20 - 21 Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ του 2021 και να διεκδικήσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτό που εξετάζεται είναι δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης της 1ης δόσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου μαζί με τη 2η δόση, χωρίς καμία επιβάρυνση των φορολογουμένων με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής. Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε μεν οτι η διπλή δόση ΕΝΦΙΑ θα πιέσει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά όπως εξήγησε «οι πολίτες θα πρέπει να έχουν αυτήν την επιλογή».

Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και ο ΕΝΦΙΑ του 2020. Εξαιρέσεις από τον κανόνα αυτό θα αποτελέσουν μόνο οι περιπτώσεις φορολογουμένων στις οποίες λόγω προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα ενός ή περισσοτέρων ακινήτων τους θα εφαρμοστεί φέτος μικρότερος συντελεστής παλαιότητας που μειώνει τον φόρο, καθώς και οι περιπτώσεις φορολογουμένων που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η-1-2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα.

Με βάση τις εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι φέτος περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα έχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ λόγω πτώσης στο εισόδημά τους. Πέρυσι ο αριθμός τους ήταν κατά 250.000 μικρότερος. Έτσι, ενώ πέρυσι ο λογαριασμός των απαλλαγών ήταν στα 85,4 εκατ. Ευρώ, φέτος πιθανότατα θα κλείσει πάνω από τα 95 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

AUKUS: Στρατηγική συμμαχία ΗΠΑ-Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου ενάντια στην Κίνα - Οι αντιδράσεις από Πεκίνο και Παρίσι

Δίκη για επίθεση με βιτριόλι: «Θα είμαι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση» δήλωσε η Ιωάννα

Τρίτη δόση: Πόσοι την έλαβαν το πρώτο 48ωρο - Τι ακολουθεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης