Στα πρόθυρα της κατάρρευσης ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων Evergrande - Φόβοι για «ντόμινο»

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων Evergrande - Φόβοι για «ντόμινο»

Η τεράστια εταιρεία ακινήτων βρίσκεται αντιμέτωπη με χρέος περίπου 260 δισ. ευρώ - Ο οίκος Fotch υποβάθμισε τον όμιλο στο «CC» από «CCC+»

Evergrande
Δεκάδες επενδυτές διαδήλωσαν χθες στη Σενζέν, στη νότια Κίνα, μπροστά στην έδρα της γιγάντιας κινεζικής εταιρείας ακινήτων Evergrande που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας,.

Η τεράστια εταιρεία ακινήτων καταρρέει καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα χρέος περίπου 260 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ειδικούς, ο όμιλος οφείλει ακόμη να ολοκληρώσει την κατασκευή 1,4 εκατομμυρίου κατοικιών συνολικής αξίας 170 δισ. ευρώ.

Η Evergrande υπέκυψε στους νέους κανονισμούς που επιβλήθηκαν από το Πεκίνο για να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία στα ακίνητα έπειτα από δεκαετίες εύκολου χρήματος, όταν οι εργολάβοι πολλαπλασίαζαν τις προσπάθειες για να πείσουν τους ιδιοκτήτες να εγκατασταθούν σε καινούρια ακίνητα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν πλέον μαρτυριών μικροϊδιοκτητών που φοβούνται ότι δεν θα πάρουν ποτέ πίσω τα χρήματά τους.

Τον Αύγουστο, εκατοντάδες αγοραστές είχαν διαδηλώσει μπροστά από την έδρα του ομίλου στη Σενζέν (νότια Κίνα) για να απαιτήσουν να τους επιστραφούν τα χρήματά τους, σύμφωνα με εικόνες που είχαν μεταδοθεί μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

Η Evergrande είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίνας σε τζίρο και έχει παρουσία σε περισσότερες από 280 πόλεις.

Κλείσιμο
Ο όμιλος λεει πως απασχολεί 200.000 εργαζομένους και πως δημιουργεί εμμέσως 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος της Evergrande, ο Χου Τζιαγίν, έχει την πέμπτη μεγαλύτερη περιουσία της χώρας, σύμφωνα με το εξειδικευμένο γραφείο Hurun.

Ο κινεζικός τομέας των ακινήτων, ο οποίος προσήλκυσε πέρυσι περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών επενδύσεων, διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην ανάκαμψη μετά την πανδημία. Όμως το Πεκίνο, το οποίο φοβάται μια υπερθέρμανση, αυστηροποίησε τους τελευταίους μήνες τις προϋποθέσεις πρόσβασης των εργολάβων σε πιστώσεις.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η Evergrande δεν μπορεί πλέον να πωλεί αγαθά πριν ολοκληρώσει επισήμως την κατασκευή τους. Κατά το παρελθόν, ο όμιλος είχε επωφεληθεί πολύ από το μοντέλο αυτό για να χρηματοδοτηθεί και να διατηρήσει τις δραστηριότητές του.

Πρόσφατα πολλοί υπεργολάβοι και προμηθευτές διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν έχουν πληρωθεί, με αποτέλεσμα τα εργοτάξια να σταματήσουν.

Η Evergrande έχει επίσης υψηλό χρέος. Το παθητικό της υπολογίζεται σε 1,966 τρισεκατομμύριο γιουάν, δηλαδή 260 δισεκ. ευρώ.

Ο οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε ότι πολυάριθμοι τομείς θα μπορούσαν να εκτεθούν σε υψηλό πιστωτικό ρίσκο, αν η εταιρεία ακινήτων Evergrande χρεοκοπήσει.

«Πιστεύουμε ότι μία χρεοκοπία θα ενισχύσει την πιστωτική πόλωση μεταξύ των κατασκευαστών οικιών και θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις σε μερικές μικρότερες τράπεζες. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι συνολικές επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα θα είναι διαχειρίσιμες» ανέφερε η Fitch.

Ο οίκος υποβάθμισε τον όμιλο China Evergrande Group στο «CC» από «CCC+» στις 7 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θεωρεί ως πιθανή, κάποια μορφή χρεοκοπίας του.

Ειδήσεις σήμερα

Ποιοι θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου - Το σχέδιο της επιτροπής

iPhone 13: Ελκυστικό ναι, επαναστατικό όχι

ΗΠΑ-Κίνα: «Άκυρο» στον Μπάιντεν από τον Σι Τζινπίνγκ για δια ζώσης σύνοδο κορυφής - Διαψεύδει ο Αμερικανός πρόεδρος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης