Ταχύτερη απονομή συντάξεων: Τι προβλέπει η ΚΥΑ για την εμπλοκή των ιδιωτών

Ταχύτερη απονομή συντάξεων: Τι προβλέπει η ΚΥΑ για την εμπλοκή των ιδιωτών

Πώς πρέπει να προετοιμαστεί ο ασφαλισμένος

sidaxeis
Στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων στοχεύει η εκπαίδευση και πιστοποίηση επαγγελματιών, δικηγόρων και λογιστών που θα αναλάβουν την έκδοση των συντάξεων προκειμένου όπως εκτιμά ο ΕΦΚΑ το Φθινόπωρο να έχει μειωθεί αισθητά το στοκ των εκκρεμοτήτων.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία καθορίζει το ύψος της κατ’ αποκοπήν αποζημίωσης των ειδικών τόσο για βεβαιώσεις όσο και για σχέδια αποφάσεων συνταξιοδότησης που κυμαίνεται από 30 έως και 80 ευρώ. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ο επαγγελματίας να ζητήσει από τον ασφαλισμένο επιπλέον αμοιβή.

Για την ταχύτερη εξυπηρέτηση και αποτελεσματικότητα του εν λόγω μέτρου στους κατά τόπους ΕΦΚΑ θα διατεθούν υπάλληλοι με αντικείμενο τη συνεργασία και την εξυπηρέτηση των πιστοποιημένων δικηγόρων / λογιστών.

Δείτε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο ασφαλισμένος προκειμένου να είναι όλα έτοιμα όταν φτάσει στην στιγμή της θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και να αποφύγει έτσι την περαιτέρω καθυστέρηση.

1. Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση / βεβαίωση χρόνου ασφάλισης

Δύο χρόνια πριν καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης, οι ασφαλισμένοι όλων των πρώην ταμείων -και όχι μόνο του τ. ΙΚΑ όπως ίσχυε μέχρι σήμερα- μπορούν να υποβάλουν αίτηση για προσυνταξιοδοτική βεβαίωση. Ο e-ΕΦΚΑ υποχρεούται να προβαίνει στον προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισής του, πιο απλά στην καταμέτρηση των ενσήμων και να χορηγεί την αντίστοιχη προσυνταξιοδοτική βεβαίωση, αφού καλέσει τον ασφαλισμένο να συμπληρώσει τα τυχόν ελλείποντα δικαιολογητικά.

Η προθεσμία για τη διαδικασία δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 3 μήνες.

Κλείσιμο
Μάλιστα στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης όπου η διαδικασία είναι χρονοβόρα η αίτηση για την καταμέτρηση των ενσήμων είναι υποχρεωτική, υποβάλλεται άπαξ, λογίζεται δε ότι συμπεριλαμβάνει όλους τους πρώην ασφαλιστικούς φορείς. Επίσης, η βεβαίωση έχει επεκταθεί και στον τ. ΟΓΑ.

Η σχετική προσυνταξιοδοτική βεβαίωση συνυποβάλλεται με την αίτηση συνταξιοδότησης. Οι προσυνταξιοδοτικές βεβαιώσεις μπορούν να εκδίδονται και από πιστοποιημένους επαγγελματίες, δικηγόρους ή λογιστές.

Αποζημίωση ιδιώτη δικηγόρου / λογιστή από τον ΕΦΚΑ:

Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. τ. ΙΚΑ), 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.

Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση: 60 ευρώ. Αν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αποζημίωση ανέρχεται σε 80 ευρώ.

2. Βεβαίωση ύπαρξης ή μη οφειλόμενων εισφορών

Επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι έχουν αρρύθμιστες οφειλές στα Ταμεία τους πρέπει να προχωρούν έγκαιρα στον έλεγχο των οφειλών τους για την ταχύτερη επεξεργασία του φακέλου. Όπως λένε ειδικοί επί της κοινωνικής ασφάλισης, ασφαλισμένοι που έχουν ΤΕΒΕ ή ΤΑΕ ή ΤΣΑ αλλά και μηχανικοί και γιατροί θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να προχωρούν σε βεβαίωση ύπαρξης ή μη οφειλόμενων εισφορών καθώς η έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης συχνά καθυστερεί λόγω ελέγχου οφειλών.

Η εν λόγω βεβαίωση δεν διευκρινίζεται αν θα αντικαταστήσει την ασφαλιστική ενημερότητα αλλά σίγουρα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταχεία ένταξη σε ρύθμιση και για την έκδοση άμεσα συνταξιοδοτικής απόφασης.

Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να απευθύνεται σε πιστοποιημένο επαγγελματία ώστε να εκδίδεται σχέδιο διακανονισμού των οφειλών του και παρακράτησης από τη σύνταξη. Έτσι κατά την υποβολή της αίτησης θα πιστοποιείται τόσο το συνολικό ποσό της οφειλής όσο και το πώς αυτό θα διακανονίζεται με τη διαδικασία της εφαπαξ καταβολής ενός μέρους και παρακράτησης του υπολοίπου (ως τις 20.000 €). Έτσι θα αποφεύγεται η τεράστια αναμονή ως τον τελικό έλεγχο αλλά και η ασφυκτική προθεσμία των 2 μηνών για την εξόφληση του υπερβάλλοντος ποσού από τους ασφαλισμένους.

Αποζημίωση ιδιώτη δικηγόρου / λογιστή από τον ΕΦΚΑ:

Βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ή για αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.

3. Βεβαίωση για αναγνώριση πλασματικού χρόνου και υπολογισμός σχετικού ποσού

Πρόκειται ουσιαστικά για τη διαδικασία αναγνώρισης πλασματικών ετών με την οποία δημιουργείται συχνά επιπλέον καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων καθώς εμπλέκονται οι υπηρεσίες αναγνώρισης. Πλέον ο πιστοποιημένος επαγγελματίας θα μπορεί να υπολογίζει το χρόνο που απαιτείται για την εξαγορά για θεμελίωση ή προσαύξηση της σύνταξης και θα εκδίδει σχετική βεβαίωση. Με την εν λόγω βεβαίωση ο ασφαλισμένος θα μπορεί να προσέρχεται και να καταβάλει το σχετικό ποσό στον e-ΕΦΚΑ.

Η αποζημίωση του ιδιώτη για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης ανέρχεται σε 30 ευρώ.

4. Συγκέντρωση δικαιολογητικών

Όταν πλησιάζει η στιγμή της υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης, ο ασφαλισμένος πρέπει να σπεύσει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς το πλαίσιο γίνεται πιο αυστηρό. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, κατά περίπτωση, για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του πρώτου μήνα που έπεται του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του ενός μηνός για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών με υπαιτιότητα του ασφαλισμένου, η αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος απορρίπτεται και εκδίδεται σχετική απόφαση.

5. Εκδοση σχεδίου συνταξιοδοτικής απόφασης

Το δυσκολότερο εγχείρημα είναι η έκδοση σχεδίου απόφασης, καθώς ο ασφαλισμένος μετά την υποβολή της αίτησης για τη σύνταξη του θα απευθύνεται στον πιστοποιημένο επαγγελματία για την έκδοση σχεδίου απόφασης για κύρια ή επικουρική σύνταξη και υποβολή αυτού στο ΕΦΚΑ. Για το σκοπό αυτό ο επαγγελματίας θα κάνει ειδική υπαγωγή στις διατάξεις συνταξιοδότησης και επιβεβαίωση της ύπαρξης των σχετικών προϋποθέσεων. Μετά την υποβολή του σχεδίου ο ΕΦΚΑ θα επικυρώνει και θα υπολογίζει το ποσό της σύνταξης. Η αμοιβή του ιδιώτη για το σχέδιο απόφασης είναι 80 ευρώ.

Αν παρέλθουν 30 ημέρες από την υποβολή του σχεδίου και αυτό δεν έχει εγκριθεί θεωρείται ότι έχει γίνει αυτομάτως αποδεκτό και η απόφαση έχει εκδοθεί με αφετηρία το μήνα υποβολής πράγμα που σημαίνει ότι η σύνταξη θα ξεκινά από την πρώτη του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης ως ορίζουν σήμερα οι σχετικές διατάξεις.

Σημαντική όμως είναι και η ρύθμιση της ευθύνης για την έκδοση παροχών με βάση τις ως άνω βεβαιώσεις καθώς ο πιστοποιημένος επαγγελματίας θα είναι εις ολόκληρον υπεύθυνος για ποσά που καταβάλλονται σε παροχές, ενώ προβλέπεται πρόστιμο που μπορεί να φτάνει τα 10.000 ευρώ αλλά και στέρηση της πιστοποίησης για μια 5ετία.

6. Προσωρινή σύνταξη

Ο ασφαλισμένος δεν χρειάζεται να υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης, καθώς η απονομή της καθίσταται πλέον υποχρεωτική. Την προσωρινή σύνταξη δικαιούνται στο εξής περισσότεροι εν αναμονή συνταξιούχοι καθώς τροποποιήθηκαν τα όρια των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ που στερούσαν την παροχή σε χιλιάδες συνταξιούχους.

Ειδικότερα με τις νέες ρυθμίσεις αυξάνεται και ενοποιείται το όριο των οφειλών εντός του οποίου είναι δυνατή η χορήγηση σύνταξης στα 20.000 ευρώ για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στα 6.000 ευρώ για τον τ. ΟΓΑ. Επίσης, στην περίπτωση που εκκρεμεί η αναγνώριση πλασματικών ετών ο εν αναμονή συνταξιούχος μπορεί να λάβει προσωρινή σύνταξη εφόσον εκδοθεί η απόφαση αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης, ακόμα και αν η εξαγορά του χρόνου αυτού γίνει τμηματικά με παρακράτηση του σχετικού ποσού από τη σύνταξη του δικαιούχου.

Τέλος, η ΚΥΑ για τους ιδιώτες αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα ορισμένων υποθέσεων τις οποίες δε θα καταφέρουν οι επαγγελματίες να ξεμπλέξουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις δίνεται το δικαίωμα στον ιδιώτη για τη διακοπή της ανάθεσης. Ο ιδιώτης παραδίδει στον ασφαλισμένο ό,τι τυχόν έγγραφο έχει περιέλθει στην κατοχή του και ενημερώσει σχετικώς τον e-ΕΦΚΑ.

Ειδήσεις σήμερα

Σοκ από την αύξηση των κρουσμάτων: Επιστρέφει η μάσκα παντού

Ε
πιστροφή σε μέτρα και πρόστιμα: Nύχτα και νεολαία τρομάζουν για 4ο σκληρό κύμα της πανδημίας

Περού: Χωρίς αρχηγό κράτους έναν μήνα μετά την ψηφοφορία των προεδρικών εκλογών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης