Ηλεκτρονικό εμπόριο: Ακριβότερη από σήμερα η εισαγωγή μικροδεμάτων από χώρες εκτός ΕΕ

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Ακριβότερη από σήμερα η εισαγωγή μικροδεμάτων από χώρες εκτός ΕΕ

Άμεση η εξάρτηση φορολογικής επιβάρυνσης και χρόνου εισόδου δεμάτων κάτω των 22 ευρώ στην ΕΕ - Αναλυτικά όσα προβλέπει το νομοσχέδιο

tilergasia
Νομοσχέδιο με νέες οδηγίες της ΕΕ για την αύξηση του ΦΠΑ στα μικροδέματα του ηλεκτρονικού εμπορίου πέρασε από τη Βουλή, το οποίο προβλέπει την φορολογική επιβάρυνση όσων εισάγονται από τρίτες χώρες.

Στο εξής, όλες οι εισαγωγές δεμάτων αξίας έως 22 ευρώ που παραγγέλνονται ηλεκτρονικά -που μέχρι τώρα απαλλάσσονταν από τον ΦΠΑ- θα υπόκεινται πλεόν στον συγκεκριμένο φόρο. Οι καταναλωτές θα επιβαρύνονται με τον συντελεστή ΦΠΑ, που ισχύει στη χώρα μας (24% ή 13% ή 6%), ανάλογα με το είδος  του αγαθού.

Η φορολογική τους επιβάρυνση δεν θα εξαρτάται  από τον χρόνο της ηλεκτρονικής παραγγελίας αλλά θα έχει να κάνει με τον χρόνο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακριβότερη από σήμερα η εισαγωγή μικροδεμάτων - Tι προβλέπει το νομοσχέδιο

1. Καθιερώνεται νέο -για όλη την ΕΕ- κατώφλι 10.000 ευρώ, κάτω από το οποίο θα φορολογούνται, κατά γενικό κανόνα, στο κράτος-μέλος εγκατάστασης του προμηθευτή:
-Οι τηλεπικοινωνιακές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές υπηρεσίες, καθώς και οι ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες (TBE)
Κλείσιμο
-Οι πωλήσεις από απόσταση εντός της Ε.Ε., θα φορολογούνται, κατά γενικό κανόνα, στο κράτος-μέλος εγκατάστασης του προμηθευτή

2. Θεσπίζεται νέο ειδικό καθεστώς, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και προμήθειας αγαθών προς τελικούς καταναλωτές να εγγραφούν για σκοπούς ΦΠΑ σε ένα μόνο κράτος-μέλος της Ε.Ε., στο οποίο αποδίδουν και τον φόρο με τους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα κράτη μέλη κατανάλωσης για:

-Όλες τις «διασυνοριακές» υπηρεσίες
-Τις εντός Ε.Ε. πωλήσεις αγαθών από απόσταση
-Ορισμένες εγχώριες πωλήσεις αγαθών

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσω της Υπηρεσίας μίας Στάσης (VAT OSS) της ΑΑΔΕ.

3. Εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν online ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσω της Υπηρεσίας μίας Στάσης (VAT OSS) της ΑΑΔΕ.

4. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, από σήμερα 1.7.2021 επιβάλλεται ΦΠΑ στα μικροδέματα που εισάγονται από τρίτες χώρες, ανεξαρτήτως της αξίας τους. Ως εκ τούτου, καταργείται η απαλλαγή ΦΠΑ για μικροδέματα αξίας μέχρι 22 ευρώ που ίσχυε μέχρι και 30.6.2021.

5. Οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς και οι επιχειρήσεις με ηλεκτρονικές πλατφόρμες επιτρέπεται να εγγραφούν για σκοπούς ΦΠΑ σε ένα μόνο κράτος-μέλος της Ε.Ε., στο οποίο αποδίδουν τον ΦΠΑ που αφορά στα άλλα κράτη-μέλη για πωλήσεις αγαθών τα οποία εισάγονται από τρίτες χώρες αξίας μέχρι 150 ευρώ, και για προϊόντα που δεν υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης ή φόρο κατανάλωσης. Επισημαίνεται ότι ο αναλογών ΦΠΑ προσδιορίζεται με τους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα κράτη-μέλη κατανάλωσης. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσω της Υπηρεσίας μίας Στάσης (VAT OSS) της ΑΑΔΕ.

6. Παρέχονται ειδικές ρυθμίσεις καταβολής του ΦΠΑ εισαγωγής ηλεκτρονικού εμπορίου για όσες επιχειρήσεις δεν κάνουν χρήση της Υπηρεσίας μίας Στάσης (VAT OSS), σύμφωνα με τις οποίες ο ΦΠΑ καταβάλλεται την 16η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της εισαγωγής, χωρίς άδεια και σύσταση εγγύησης. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσω της πλατφόρμας Icisnet της ΑΑΔΕ.

Ειδήσεις σήμερα: 

«Τείχος» προστασίας τον Ιούλιο πριν την ανοσία: Σε «κλοιό» μέτρων τα νησιά, σε αυστηρό πλαίσιο η ψυχαγωγία

Σοκ στην Κεφαλονιά για τους τρεις νεκρούς στο τροχαίο στα Κοκύλια

Φωτογραφίες: Πώς άντεξαν οι Εύζωνες στον καύσωνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης