Mειωμένα ενοίκια: 'Ερχονται νέες πληρωμές αποζημιώσεων την Παρασκευή - Ποιους αφορά

Mειωμένα ενοίκια: 'Ερχονται νέες πληρωμές αποζημιώσεων την Παρασκευή - Ποιους αφορά

«Κουρέματα» ενοικίων: Πότε θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις Μαΐου - Τι ισχύει για τον Ιούνιο

enoikia-covid
Την ερχόμενη Παρασκευή 25 Ιουνίου αναμένεται να πληρωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων  τις αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια του Μαΐου.

Οι περισσότερες πληρωμές θα αφορούν στις αποζημιώσεις για τα ενοίκια Μαΐου, που θα καταβληθούν με βάση τις δηλώσεις Covid Απριλίου. Την ίδια ώρα, θα πιστωθούν ποσά παλαιότερων μηνών που ήταν σε εκκρεμότητα και έχουν σχέση με υπεκμισθώσεις ακινήτων.

Επίσης, συνεχίζεται και η διαδικασία συμψηφισμού αποζημιώσεων (για την περίοδο Μάρτιος 2020 – Μάιος 2020) με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις ενώ ακόμα αναζητούνται ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσεις σωστά το IBAN τους στο Taxisnet.

Συγκεκριμένα, οι επόμενες πληρωμές θα αφορούν:

Ιδιόκτητες ακινήτων-φυσικά πρόσωπα που δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο τον περασμένο Μάιο. Συγκεκριμένα θα αποζημιωθούν για το 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν για το 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.

Κλείσιμο
-Ιδιοκτήτες ακινήτων για μειωμένα μισθώματα Ιανουαρίου-Απριλίου 2021 ανάλογα με το ύψους του «κουρέματος».

-Περιπτώσεις ιδιοκτητών που ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.

-Ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν όλες τις απαραίτητες διορθώσεις ώστε να εμφανίζεται σωστά το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού στο Taxisnet.

-Δηλώσεις COVID που αφορούν υπεκμισθώσεις ακινήτων και ξεμπλόκαραν.

Μετά και από την έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχωρούν τις εκκαθαρίσεις ως εξής:

-Ο τρίτος (και τελικός) υπομισθωτής του ακινήτου είναι ο δικαιούχος της μείωσης ή της απαλλαγής ενοικίου, εφόσον εντάσσεται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

-Ο δεύτερος στη σειρά, ο υπεκμισθωτής Δικαιούται την αποζημίωση εάν είναι και αυτός πληττόμενος επαγγελματίας.

-Ο πρώτος στην κατάταξη δηλαδή, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, δικαιούται όλο το μίσθωμα ή την αποζημίωση εάν δεν την εισπράττει ο υπεκμισθωτής του.

Oι υπεκμισθώσεις ακινήτων είναι μια σύνθετη διαδικασία καθώς πρέπει να επανεξεταστεί η κάθε αίτηση ξεχωριστά. Σε κάποιες περιπτώσεις η ΑΑΔΕ θα αποστέλλει ηλεκτρονικά μηνύματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων με τα οποία θα ζητούνται πρόσθετα στοιχεία, ενώ σε κάποιους θα ζητηθεί και η υπoβολή δηλώσεων Covid.

Συνολικά, για τα μειωμένα μισθώματα της περιόδου Μαρτίου 2020 – Απριλίου 2021 έχουν πραγματοποιηθεί συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων συνολικού ύψους άνω των 551,5 εκατ. ευρώ.

Για τον Ιούνιο, τώρα, προβλέπεται «κούρεμα» ενοικίων με δυο ταχύτητες:

Οι επιχειρήσεις  που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα απαλλάσσονται πλήρως (κούρεμα 100%) από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τον Ιουνίου.

Μειωμένο ενοίκιο κατά 40% πληρώνουν:

-Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο.

-Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν αυτόν τον μήνα σε αναστολή εργασίας και μόνο για την για την κύρια κατοικία τους.

-Τα εξαρτώμενα μέλη των εργαζομένων (σε αναστολή) για ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας

Σημειώνεται ότι ακόμα εκκρεμεί (αν και είναι τυπικό) ο κατάλογος με τους δικαιούχους ΚΑΔ για τον Ιούνιο, ενώ για τον Ιούλιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει οτι τα μειωμένα ενοίκια θα αφορούν περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές. Το ενδεχόμενο να αποζημιώσει το δημόσιο εθελοντικές μειώσεις ενοικίων φαίνεται να απομακρύνεται για την ώρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Γλυκά Νερά: Στη VIP πτέρυγα του Κορυδαλλού ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος μαζί με Φουρθιώτη και Μαζιώτη

Μετρό - Γραμμή 4: Πιάνει δουλειά ο μετροπόντικας - Πότε ξεκινούν τα έργα - Οι 15 σταθμοί

Αιμίλιος Χειλάκης για Δημήτρη Λιγνάδη: Θέλω να πάω στη φυλακή να τον δω, αν μείνει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης