Γιατί έπεσε το Χρηματιστήριο

Γιατί έπεσε το Χρηματιστήριο

Οι ανεξέλεγκτες πρωινές  «διαρροές» για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου- που επιβεβαιώθηκαν αργότερα από την τράπεζα- και οι εκτιμήσεις ότι η ΑΜΚ θα γίνει με αρνητικούς όρους για τους σημερινούς μετόχους, οδήγησαν την μετοχή της στο limit down-  Έκλεισε στο -27,2% , στα 0,90 ευρώ ανά μετοχή

Greek_Wall
H πρωινή «διαρροή» περί επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από την Alpha Bank, ήταν αρκετή για να «βυθίσει» το χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη του να σημειώνει απώλειες ακόμα και άνω του 4% ενδοσυνεδριακά. Προς το τέλος της συνεδρίασης, οι απώλειες μειώθηκαν - με τον γενικό δείκτη να κλείνει στο -2,35% , στις 867,56 μονάδες. 

Παρά το γεγονός ότι η τράπεζα έσπευσε να επιβεβαιώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατα 800 εκατομμύρια ευρώ με την σημαντική διευκρίνιση ότι αυτή θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα «για πρώτη φορά από το 2009» και δεν θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη «κόκκινων δανείων» - όπως συνέβαινε σε όλες τις περιπτώσεις ανακεφαλαιοποίησης τα χρόνια των Μνημονίων- η πτώση της τιμής της μετοχής την έφερε στο limit down του 30%, δηλαδή στα 86 λεπτά ανά μετοχή, με πολύ μεγάλο όγκο συναλλαγών.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Τράπεζας έλεγε ότι  «σε απάντηση δημοσιευμάτων στον Τύπο, η «Alpha Services and Holdings S.A.», 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank A.E. (“Alpha Bank”), ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της αναθεώρησης του τριετούς στρατηγικού της σχεδίου, έχει προσλάβει την JP Morgan και την Goldman Sachs Bank Europe SE, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων ύψους Ευρώ 0,8 δισ. περίπου, για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου». 

Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, ο όγκος των συναλλαγών της Alpha στη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι «ο ιστορικά υψηλός», σε μία ημέρα με σημαντικά αυξημένο τζίρο για το χρηματιστήριο Αθηνών. Σημαντικό ρόλο στην πτώση της τιμής της μετοχής είναι το γεγονός πως οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η ΑΜΚ δεν θα γίνει με ευνοϊκούς όρους για τους σημερινούς μετόχους, αλλά σε  χαμηλότερη τιμή. Η μετοχή της Alpha έκλεισε την συνεδρίαση στο -27,2%, στα 0,90 ευρώ ανά μετοχή. 

Η «υπόθεση Alpha Bank» χτύπησε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε μία ημέρα ανόδου των σημαντικότερων αγορών - και λίγες ώρες αφότου ο Dow Jones του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης επανήλθε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, πάνω από τις 34.000 μονάδες.


Ειδήσεις σήμερα: 

Στράτος Τζώρτζογλου: Η Φάρμα, η φτώχεια, τα... μπότοξ και ο μεγάλος του έρωτας

Εταιρείες κινητής τηλεφωνίας: Όλες οι αλλαγές στις χρεώσεις των συνδρομητών

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι αλλάζει για τον τουρισμό με τη συμφωνία στην ΕΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης