Κρυπτονομίσματα: Φούσκα του αιώνα ή μια νέα κατηγορία ενεργητικού;

Κρυπτονομίσματα: Φούσκα του αιώνα ή μια νέα κατηγορία ενεργητικού;

Οι αξίες των περισσότερων κρυπτονομισμάτων έχουν απογειωθεί και το διάγραμμα της τιμής τους θυμίζει «πύραυλο», κάτι που συνήθως προαναγγέλλει πτώση, σύμφωνα με τους αναλυτές - Το bitcoin μετά τη μεγάλη άνοδο έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλα κρυπτονομίσματα

Screenshot_86
Την περασμένη εβδομάδα η συνολική αξία όλων των κρυπτονομισμάτων ξεπέρασε το φράγμα των 2 τρισ. δολάρια και διαμορφώθηκε σε 2,3 δισ. δολάρια τροφοδοτώντας το διαρκές ερώτημα: είναι η φούσκα του αιώνα ή πρόκειται για μια νέα κατηγορία ενεργητικού (asset class);

Η συντριπτική πλειονότης των οικονομολόγων και παραδοσιακών αναλυτών τάσσεται υπέρ της άποψης ότι πρόκειται για φούσκα, καθώς η αγορά κρυπτονομισμάτων συγκεντρώνει όλα τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της. Δεν υπάρχει μια υποκείμενη αξία η οποία να τα στηρίζει, ούτε ένας «τελικός αγοραστής» (όπως είναι οι κεντρικές τράπεζες για τα κανονικά νομίσματα).

Η τιμή των κρυπτονομισμάτων ανεβαίνει χάρη στη ζήτηση που δημιουργείται, η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στην προσδοκία ότι η αξία τους θα ανέβει. Με λίγα λόγια, κάποιοι το αγοράζουν επειδή πιστεύουν ότι κάποιοι άλλοι θα θελήσουν να το αγοράσουν στο μέλλον, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πιστέψουν ότι κάποιοι άλλοι θα θελήσουν να το αγοράσουν στο μέλλον… και πάει λέγοντας.

Είναι μια αλυσίδα η οποία δίνει τρελά κέρδη όσο διατηρείται, αλλά εάν «σπάσει» οι αξίες μηδενίζονται. Με λίγα λόγια, εάν κάποιος αποκτήσει κρυπτονομίσματα, δεν αποκλείεται να χάσει και το σύνολο των χρημάτων του.

Η μεγάλη άνοδος των τιμών έχει πυροδοτήσει και πάλι τη συζήτηση περί φούσκας: Όπως χαρακτηριστικά τουίταρε ο Έλληνας οικονομικός αναλυτής και διαχειριστής επενδύσεων που παρακολουθεί την αγορά των κρυπτονομισμάτων Μιχάλης Νικολέτος, «δεν είμαι σε θέση να ξέρω εάν η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι φούσκα ή όχι. Όμως αυτό το θέμα παρακάμπτει τη μεγαλύτερη συζήτηση που είναι εάν τα κρυπτονομίσματα θα αλλάξουν ριζικά τον κόσμο που ζούμε. Το 2000 οι μετοχές ίντερνετ κατέρρευσαν, αλλά σήμερα το ίντερνετ είναι μεγαλύτερο από ποτέ».

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός είναι ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν φέρει στο προσκήνιο μια νέα τεχνολογία συναλλαγών, οι οποίες αλλάζουν το χάρτη του χρήματος και των πληρωμών. Εκεί, λένε οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων, κρύβεται η πραγματική τους αξία, καθώς αυτή η τεχνολογία είναι το μέλλον και θα καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης