Βαθύ το πρόβλημα στην οικονομία
Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος Eli Brod μας εξήγησε χθες ότι, «πρόκειται για την χειρότερη κρίση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμου», αλλά και πως οι τιμές των αμερικανικών ακινήτων δεν πρόκειται να ανακάμψουν όταν οι αξίες των σπιτιών είναι πολύ μικρότερες από τα δάνεια που έχουν λάβει οι ιδιοκτήτες.
Και δεν πρόκειται για τα σάπια στεγαστικά δάνεια, αλλά γ
Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος Eli Brod μας εξήγησε χθες ότι, «πρόκειται για την χειρότερη κρίση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμου», αλλά και πως οι τιμές των αμερικανικών ακινήτων δεν πρόκειται να ανακάμψουν όταν οι αξίες των σπιτιών είναι πολύ μικρότερες από τα δάνεια που έχουν λάβει οι ιδιοκτήτες.
Και δεν πρόκειται για τα σάπια στεγαστικά δάνεια, αλλά για τα υπόλοιπα τα «κανονικά». Με λίγα λόγια, το πρόβλημα έχει περάσει στην πραγματική οικονομία. Και η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς οι ελληνικές τράπεζες δεν διαθέτουν Subprime, αλλά ήδη έχουν συμβεί μερικές ενδείξεις δυσαρμονίας στο «σύστημα». Και η συμβουλή του κ. Brod ήταν μια : ρευστότητα μέχρι να λήξει η κρίση- όποτε κι αν λήξει.
Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης έχασε σχεδόν 2000 μονάδες από τα υψηλά των 5207 μονάδων- φθάνοντας στις 3286 μονάδες χωρίς οι τράπεζες να έχουν να ανακοινώσει ούτε μείωση κερδών, ούτε αναθεώρηση των επιχειρηματικών πλάνων τους.
Κι όμως. Η πτώση κάτω από τα επίπεδα των 3600 μονάδων αντιστοιχεί σε μείωση της κερδοφορίας πάνω από –20 % για την χρήση του 2008.
Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει μείωση κερδών, αλλά σίγουρα έχουμε ακούσει για τις προσφορές των τραπεζών οι οποίες διαγκωνίζονται στις καταθέσεις με επιτόκια έως 6%.
Σε απλά ελληνικά αυτό για τους ξένους επενδυτές σημαίνει ότι, οι Τράπεζες δεν θα βγάλουν λεφτά για το επόμενο διάστημα, όσο κι αν ισχυρίζονται ότι προωθούν τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν τις χορηγήσεις στα Βαλκάνια.
Το δεύτερο και ισχυρότερο ίσως «πλήγμα» το δεχθήκαμε προχθές όταν μια τράπεζα ανακοίνωσε την διάθεση μετοχών (4%) έναντι 18 ευρώ.
Αυτό έγινε όταν όλο το προηγούμενο διάστημα η συγκεκριμένη μετοχή είχε καταπλήξει για την σταθερότητα της καθώς οι αποκλίσεις από την χαμηλή και υψηλή τιμή ήταν πολύ μικρές.
Δηλαδή κάποιοι πώλησαν με ζημία προκειμένου να βρεθούν χρήματα.
Τρίτη και πιθανότατα πιο χειρότερη εξέλιξη ήταν η διακοπή του κυκλώματος τηλεπικοινωνιακής εταιρείας επειδή δεν υπάρχουν οφειλές προς τον ΟΤΕ. Όπως γίνεται αντιληπτό,τα προβλήματα έχουν περάσει στην πραγματική οικονομία. Την ίδια πίεση που νιώθει ένας τραπεζίτης στην διατραπεζική στην Ευρώπη, νιώθει και ένας μικρομεσαίος ο οποίος με αγωνία μαζεύει τις επιταγές για να ανοίξει ένα πλαφόν 50.000 ευρώ στην τράπεζα.
Ποια είναι η εικόνα
Όμως, οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε κλοιό ξεπουλήματος διότι εκτός των άλλων οι ξένοι θεσμικοί προτιμούν να αγοράσουν Citigroup στα 17 παρά την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 27.
Στην συνεδρίαση της Τρίτης ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν Alpha Bank και ΟΤΕ (-6,25%), Eurobank (-5,43%), ETE (-5,66%).
Ο τραπεζικός κλάδος γκρεμίστηκε 5,30%. Ο γενικός δείκτης βούτηξε 4,44% στις 3.286 μονάδες: FTSE-20 (-4,82%), FTSE-Mid 40 (-2,82%), FTSE-Small 80 (-4,88%).
Εκείνο το οποίο έχει γίνει αντιληπτό είναι η έλλειψη αγοραστών-όπως σε κάθε κραχ. Έτσι χθες 232 μετοχές βρέθηκαν στο \κόκκινο\ έναντι μόλις 23 ανοδικών. Το μόνο θετικό στοιχείο από την χθεσινή συνεδρίαση είναι ότι η πτώση ήλθε με ένα τζίρο μόλις 287 εκατ. ευρώ.
Προς αναθεώρηση ;
Ήδη ορισμένοι τραπεζίτες ομολογούν στο παρασκήνιο ότι τα business plan πιθανότατα να χρειαστούν αναθεώρηση. Άλλωστε οι ίδιοι τραπεζίτες έδιναν διαβεβαιώσεις τους προηγούμενους μήνες λέγοντας πως εφόσον ομαλοποιηθούν οι αγορές τα Buisness plan θα εκτελεστούν.
Συνεπώς το ζήτημα είναι ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση διότι μόνο η διοίκηση της Τράπεζα Κύπρου δήλωσε πως οι στόχοι θα επιτευχθούν.
Πέραν όμως των δυσκολιών στις τράπεζες αλλά και της επικείμενης αύξησης επιτοκίων που θα περάσει στα δάνεια των επιχειρήσεων, η Ελλάδα, ως χώρα αντιμετωπίζει δυο ακόμα δυσκολίες.
Η Εθνική Τράπεζα αλλά και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις είναι εκτεθειμένες σε μια περιοχή (Τουρκία) όπου τα γεγονότα δείχνουν ότι, οδεύουμε προς εμφύλιο πόλεμο.
Δεν είναι τυχαίο πως το χρηματιστήριο της Πόλης έκλεισε με απώλειες –6%. Η ένταση της υποχώρησης σημαίνει φυγή κεφαλαίων πριν επέλθει το μοιραίο. Οι ίδιες δυσοίωνες προβλέψεις μπορούν να γίνουν και από τις εξελίξεις για το θέμα του Ιραν. Ένα γεγονός που ξεκίνησε από τις δηλώσεις ενός Ισραηλινού, τώρα κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα όλη την Μέση Ανατολή.
Κι όπως έλεγε ένας σοφός παππούς όταν άκουγε για πόλεμο : Ναι, να γίνει, αλλά θα έχουμε χέρια για να χειροκροτήσουμε μόλις τελειώσει ;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr