European Super League: Με αμερικανικά κεφάλαια της JP Morgan ο «πόλεμος» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

European Super League: Με αμερικανικά κεφάλαια της JP Morgan ο «πόλεμος» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Η επενδυτική τράπεζα χρηματοδοτεί το «αντάρτικο» των 12 ευρωπαϊκών ομάδων – Σε αμερικανικά πρότυπα η λογική και τρόπος λειτουργίας της European Super League – Οργή στην UEFA

morgnannn
Μία γνωστή αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η JP Morgan, αποτελεί το μεγάλο χρηματοδότη της European Super League, του εγχειρήματος που απειλεί να προκαλέσει τις μεγαλύτερες ανακατατάξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από τη δεκαετία του 1950.

Ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός κολοσσός επιβεβαίωσε ότι θα επενδύσει 3,5 δισ, ευρώ στο εγχείρημα, ποσό που θα φτάσει τελικά στα 4 δισ. ευρώ. Αργότερα η «επένδυση» μπορεί να ανοίξει και για άλλους επενδυτές, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δίκτυο Bloomberg.

Στη European Super League (ESL), έχουν δεσμευτεί μέχρι στιγμής ότι θα συμμετέχουν οι έξι κορυφαίες αγγλικές ομάδες, τρεις ιταλικές και τρεις ισπανικές. Η δέσμευση είναι πολύχρονη και αυτό αποτελεί ένα από τα «κλειδιά» για την απόδοση της επένδυσης η οποία υπολογίζεται σε 2-3% σε βάθος χρόνου.

Η όλη πρωτοβουλία έχει αμερικανικά χαρακτηριστικά: Η συμμετοχή στο πρωτάθλημα είναι εξασφαλισμένη για τις ομάδες που αποτελούν μέλη της, απελευθερώνοντάς τις από αγώνες χαμηλότερου οικονομικού προφίλ.

Η αμερικανική National Football League, όπως άλλωστε το NBA και τα άλλα μεγάλα πρωταθλήματα των ΗΠΑ, λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, εξασφαλίζοντας υψηλά κέρδη. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ετήσια έσοδα του Champions League, περίπου 3 δισ. ευρώ, αποτελούν μόλις το ένα πέμπτο του NFL.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι τέσσερις από τις έξι ομάδες της Premier League που ανακοίνωσαν τη δημιουργία της ESL έχουν αμερικανική ιδιοκτησία.

Ο ρόλος της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας είναι κρίσιμος για τη βιωσιμότητα του σχεδίου, καθώς δίνει την οικονομική κάλυψη για την εγγύηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων και εξασφαλίζει υψηλές απολαβές για τους συμμετέχοντες.

Για τους γνωρίζοντες οι σχέση της JP Morgan με τα μεγάλα deal στον ευρωπαϊκό αθλητισμό πάνε πίσω μία 20ετία. Η τράπεζα αποτέλεσε σύμβουλο της οικογένειας Γκλέιζερ όταν το 2003 αγόρασε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σήμερα η Γιουνάιτεντ είναι ιδρυτικό μέλος της European Super League και ο αντιπρόεδρος της Εντ Γούντγουορντ είναι πρώην τραπεζίτης της JP Morgan.

Τα τελευταία χρόνια η JP Morgan αποτέλεσε σύμβουλο του ιταλοαμερικανού ιδιοκτήτη της Mediacom Ρόκο Κομίσο για την αγορά της Φιορεντίνα και του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Νταν Φρίντκιν για την εξαγορά του Ρόμα.

Κλείσιμο
Η αμερικανική τράπεζα έχει βοηθήσει επίσης τη Μιλάνο και τη Ρόμα να πουλήσουν ομόλογα με εγγύηση μελλοντικά τηλεοπτικά έσοδα και τη Ρεάλ Μαδρίτης να εξασφαλίσει κεφάλαια για την ανακαίνιση του Santiago Bernabeu.

Για τη σύσταση της European Super League έχουν υπογράψει οι έξι δυνάμεις του Big-6 της Premier League (Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Τότεναμ), μαζί με τις τρεις ισπανικές (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης) και τρεις ιταλικές (Μίλαν, Γιουβέντους, Ίντερ).

Η UEFA αντέδρασε έντονα εκδίδοντας ανακοίνωση με τη στήριξη των τριών λιγκών Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας (από τις οποίες προέρχονται οι 12 σύλλογοι) μέσω της οποίας ξεκαθάριζε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τα συγκεκριμένα σχέδια.

Σήμερα το πρωί κι αφού μεσολάβησαν διαρροές από την ESL για το φορμάτ της διοργάνωσης (15 εγγυημένα συμβόλαια, 5 ομάδες από τα προκριματικά και στην τελική φάση δύο όμιλοι των 10 ομάδων) τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί (τα 4 δισ. ευρώ) η UEFA απάντησε με τις δικές της διαρροές που ήταν εξίσου εντυπωσιακές ως προς τις συνέπειες τους.

Η πρώτη επιβεβαίωνε την πρόθεση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου να αποκλείσει από κάθε διοργάνωση της τις ομάδες που θα εμπλακούν στην ESL, αλλά και από κάθε διοργάνωση εθνικών ομάδων τους ποδοσφιαιριστές που θα αγωνίζονται στην... αντάρτικη λίγκα!

Η δεύτερη διαρροή από την πλευρά της UEFA αφορούσε το χρόνο αντίδρασης της και επιβολής των όποιων κυρώσεων αποφασιστούν. Κι εδώ υπάρχει ένα δεύτερο σοκ καθώς σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν ξένα ΜΜΕ στο αρχηγείο της UEFA στη Νιόν επικρατεί η άποψη για άμεσο αποκλεισμό όλων των εμπλεκομένων από τα φετινά ευρωπαϊκά κύπελλα.

Οι επιτελείς της UEFA είναι εξοργισμένοι με τις 12 ομάδες καθώς σήμερα αναμένονταν να ανακοινωθεί το νέο format του Champions League (το οποίο είχαν συμφωνήσει μαζί με τις ομάδες) και πέρα από τον άμεσο αποκλεισμό των ομάδων, θέτει και το ζήτημα του άμεσου αποκλεισμού και των ποδοσφαιριστών που ανήκουν σ' αυτές από το επερχόμενο Euro.

Ειδήσεις σήμερα 

Στα 1.607 τα νέα κρούσματα - 847 οι διασωληνωμένοι, 78 θάνατοι 

Δολοφονία Καραϊβάζ: Σε 100 βίντεο και ένα λάπτοπ ψάχνουν τους δολοφόνους

Στο μυαλό της Ελισάβετ: Μένει ή δίνει το Crown στον Κάρολο 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης