10η αξιολόγηση: Πλειστηριασμοί και εργασιακά στο επίκεντρο του νέου ελέγχου από τους δανειστές

10η αξιολόγηση: Πλειστηριασμοί και εργασιακά στο επίκεντρο του νέου ελέγχου από τους δανειστές

Αντιδράσεις από τους Θεσμούς για την γενικευμένη προστασία των δανειοληπτών - Στο μικροσκόπιο ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων και των απλήρωτων χρεών του δημοσίου

ipoik
Θέμα άρσης του γενικευμένου παγώματος των πλειστηριασμών για την 1η κατοικία αναμένεται να θέσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που πραγματοποιείται σε τεχνικό επίπεδο και θα συνεχιστεί στις 19 Απριλίου με τους επικεφαλής των δανειστών.

Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση οι πλειστηριασμοί «πάγωσαν» εκ νέου ως τις 13 Μαΐου 2021, ενώ ως τις 31 Μαΐου 2021, προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία όσων επλήγησαν από την πανδημία. Για τα ευάλωτα νοικοκυριά, συνεχίζουν να αναστέλλονται έως 31 Μαΐου 2021 όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.
Οι δανειστές όμως θα επανέλθουν στο θέμα αυτό με νέο αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση να μην παρατείνει το γενικό πάγωμα τους πέρα τις νέες προθεσμίες και να υιοθετηθούν εγκαίρως προσωρινές και πιο στοχευμένες λύσεις, προκειμένου να προστατευτούν τα ευάλωτα νοικοκυριά. Οι θεσμοί επιμένουν πως ένα γενικευμένο πάγωμα όλων των εισπρακτικών μέτρων θα εμποδίσει έναν γρήγορο και αποτελεσματικό χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. Το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο συνεχούς διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών να επιδιώκουν τα μέτρα αυτά να κουμπώσουν με τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

Ο πτωχευτικός νόμος βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου για την επιχειρήσεις, ενώ έχει δημοσιοποιηθεί και ένα μεγάλος αριθμός (περίπου 20) από τις 52 σχετικές εκτελεστικές υπουργικές αποφάσεις. Τώρα μένει να μπει σε εφαρμογή από 1ης Ιουνίου το κομμάτι του νόμου που αφορά τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή η δυνατότητα αποποίησης οφειλών μέσω της «ιδιωτικής πτώχευσης». Σοβαρή καθυστέρηση παρουσιάζει στο ζήτημα της σύστασης του φορέα που θα αγοράζει από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών και εν συνεχεία θα τα επαναμισθώνει για μία 12ετία. Ο φορέας δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει πριν από τον Σεπτέμβριο, καθώς υπάρχουν μια σειρά από σημαντικές εκκρεμότητες.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους θα ενημερώσουν τους δανειστές ότι προχωρούν σε αύξηση των ρυθμίσεων στα δάνεια με τη μέθοδο της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, κυρίως για στεγαστικά και επιχειρηματικά, προκειμένου να προστατέψουν τα κεφάλαιά τους εν μέσω αβεβαιότητας για τη διάρκεια της πανδημίας και των νέων τιτλοποιήσεων.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η στάση και η βαθμολόγηση των θεσμών θα είναι αυστηρότερες συγκριτικά με την 9η αξιολόγηση και γι' αυτόν τον λόγο έχουν προετοιμάσει έναν αναλυτικό κατάλογο με την πρόοδο και τις δράσεις στα κρίσιμα μέτωπα των μεταρρυθμίσεων.

Ψηλά στην ατζέντα της 10ης αξιολόγησης θα βρεθούν η κατάσταση στα δημοσιονομικά της χώρας και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2024. Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιμείνουν και στα προαπαιτούμενα που αφορούν τα εργασιακά, τα κρατικά φέσια και τη φορολογία των ακινήτων.

Χρόνιο αγκάθι είναι η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες καθώς και των περίπου 300.000 εκκρεμών συντάξεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει μεγάλη βαρύτητα στο θέμα πιέζοντας την κυβέρνηση να επιταχύνει τον ρυθμό εξόφλησης των κρατικών χρεών. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου αυξήθηκαν από τα 1,353 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο σε 1,624 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, μέτωπο στο οποίο είχε πατήσει γκάζι κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διοχετεύσει πρόσθετη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Τα δεδομένα Φεβρουαρίου δείχνουν εκκρεμείς επιστροφές φόρων στα 671 εκατ. ευρώ από 577 εκατ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει εντάξει ως μεταρρύθμιση στο Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας την αλλαγή του καθεστώτος του claw back, που ήταν βασικό εμπόδιο για το μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους προμηθευτές του. Εξαλλου έχει χαθεί ο αρχικός στόχος για μηδενισμό των οφειλόμενων συντάξεων, που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, έως το τέλος Δεκεμβρίου 2020.

Κλείσιμο
Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, η εκκαθάριση θα γίνει σταδιακά έως το τέλος του 2021 με την ενεργοποίηση μηχανισμού εσωτερικού ελέγχου και την ενίσχυση του προσωπικού για τη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων μέσω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο πεδίο της φορολογίας τα ανοιχτά μέτωπα αφορούν τα ακίνητα και την ηλεκτρονική αναβάθμιση της ΑΑΔΕ. Η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί ότι το αργότερο έως τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρώσει την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες, την επέκταση του συστήματος σε περίπου 3.000 περιοχές και την αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

Στα εργασιακά υπάρχει δέσμευση για ψήφιση νέου νόμου μέσα στον Απρίλιο ύστερα από συζήτηση με τους θεσμούς, ενώ από τις Συμπληγάδες των δανειστών θα περάσουν το θέμα του Ελληνικού και οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς έχουν ήδη ζητήσει επιτάχυνση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων με βάση τα ορόσημα που έχουν ήδη τεθεί.

Επίσης, θα γίνουν συζητήσεις για την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που πάγωσε λόγω κορωνοϊού, με πρώτη την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό. Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου η επένδυση περιμένει και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας πριν βρεθεί σε φάση υλοποίησης. Επίσης, θα συζητηθούν οι παρεμβάσεις στα εργασιακά, την Δικαιοσύνη, τις δημόσιες συμβάσεις και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος οι οποίες επίσης έμειναν σε καθυστέρηση λόγω της πανδημίας

Υπενθυμίζεται ότι η 10η αξιολόγηση θα ξεκλειδώσει δόση 644 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες τράπεζες του ευρωσυστήματος ( ANFA’s/ SMP’s).



Ειδήσεις σήμερα 

«Κουδούνι» με self test για τα Λύκεια: Θετικοί στον κορωνοϊό 408 μαθητές και καθηγητές 

Οι «σκληροί» δείκτες της επιδημίας ναρκοθετούν την πορεία προς αλλά και μετά το Πάσχα

Πανδημία-ΗΠΑ: Ξεπέρασε τους 60.000 νεκρούς η Καλιφόρνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης