Καφούνης (Θέμα 104,6): Χρειάζεται συμφωνία για πολλές δόσεις και επιπλέον κούρεμα χρεών στο εμπόριο

Καφούνης (Θέμα 104,6): Χρειάζεται συμφωνία για πολλές δόσεις και επιπλέον κούρεμα χρεών στο εμπόριο

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών εκτιμά ότι από τη Δευτέρα η αγορά θα ανοίξει με SMS – Αίτημα των εμπόρων να ανοίξει η αγορά με τρόπο που να μην ξανακλείσει το Πάσχα

agora_kat
Την εκτίμηση ότι θα επέλθει συμφωνία κυβέρνησηςεμπόρων για αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας σε πολλές δόσεις αλλά και επιπλέον γενναίο κούρεμα – πέραν όσων ανακοινώθηκαν αναφορικά με τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 1, 2 και 3 - διατύπωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6» ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

«Σταδιακό άνοιγμα δεν σημαίνει click away για το εμπόριο» ξεκαθαρίζει και επισημαίνει: «Θεωρώ ότι από Δευτέρα μπορούμε να ανοίξουμε την αγορά με sms».

Αίτημα των εμπόρων είναι το άνοιγμα να γίνει με «τον τρόπο που θα μπορεί να επιτηρεί η πολιτεία, ώστε να μην ξανακλείσουμε το Πάσχα», καθώς πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη περίοδο για το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων, διευκρινίζει.

«Μέχρι εδώ φτάσαμε σχεδόν όλοι με ελάχιστες οικονομικές απώλειες», δηλώνει ο Πρόεδρος του ΕΣΑ, σχολιάζοντας τα μέτρα οικονομικής στήριξης αλλά, όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού: «Δεν μπορούμε να πούμε φτάνει γιατί κάθε ημέρα από δω και πέρα που παραμένει κλειστή η αγορά θα έχουμε απώλειες επιχειρήσεων, θα δούμε λουκέτα».

Συγκεκριμένη και στοχευμένη στήριξη της αγοράς

Γι αυτόν τον λόγο η αγορά επιζητά, όπως λέει ο ίδιος, «στοχευμένη και συγκεκριμένη» στήριξη τούδε και στο εξής, θέτοντας στο επίκεντρο την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: «Θα είναι ένα πολύ κρίσιμο εργαλείο, που πρέπει να συμπεριλάβει όσους εμπόρους έμειναν εκτός της Επιστρεπτέας 6, να λάβει υπόψη τον κρίσιμο παράγοντα του αδιάθετου εμπορεύματος και να μην έχει τα ποσά των 500 ευρώ που περισσότερο εκνεύρισαν παρά βοήθησαν», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.


«Έχουμε χάσει μια πολύ μεγάλη περίοδο, αφού και η παράταση των εκπτώσεων μέχρι τέλος Μαρτίου δεν αρκεί για να διαθέσουμε το εμπόρευμα. Απαιτείται γενναία αντιμετώπιση της αγοράς», τονίζει.

Αναφορικά με το σύνολο των επιχειρήσεων εξάλλου ο Σ. Καφούνης σημειώνει ότι για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει «να εξασφαλιστούν συνθήκες με χαμηλές δαπάνες» δηλαδή ενοίκια αλλά και επιδότηση εργασίας ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις αλλά ούτε να είναι δυσβάσταχτο το μη μισθολογικό κόστος.

«Χρειάζεται χρόνος για την κανονικότητα

«Η κανονικότητα δεν θα επανέλθει με το άνοιγμα, είναι βέβαιο ότι χρειάζεται χρόνος» προειδοποιεί ο Πρόεδρος του μεγαλύτερου Εμπορικού Συλλόγου της χώρας. Για τον σκοπό αυτό προτείνει τη διατήρηση ως ενεργών των εφαρμοζόμενων φοροελαφρύνσεων και επιπλέον «δείχνει» στις υποχρεώσεις φορολογικές και ασφαλιστικές, «που έχουμε κρύψει κάτω από το χαλί», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Θα χρειαστούν δόσεις. Αλλά και ένα δεύτερο κούρεμα για τους συνεπείς και όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Είναι σημαντικό αυτή η συμφωνία να επέλθει σύντομα», επισημαίνει ο κ. Καφούνης – και ο ίδιος εκτιμά ότι θα επέλθει – ώστε να υπάρξει ο σωστός σχεδιασμός αλλά και η αναγκαία αισιοδοξία στην αγορά.

Κλείσιμο
«Αλλιώς θα χάσουμε τις επιχειρήσεις στο σύνολό τους», προειδοποιεί. Εκτιμά τέλος ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας ότι το ζήτημα αφορά το σύνολο της ΕΕ: «Η Ευρώπη πρέπει να ακούσει, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λάβει τις σωστές αποφάσεις έγκαιρα».


Ειδήσεις σήμερα:

Από τέλος Μαρτίου οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν


Κάμαλα Χάρις: Μάχη για τις γυναίκες και τη δημοκρατία δεσμεύτηκε στο ντεμπούτο της στον ΟΗΕ


Πελώνη για Τσίπρα: Επιλέγει να ξεφύγει από τα εσωκομματικά του αδιέξοδα με μικροκομματικές παρεμβάσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης