Αθηναϊκή Ζυθοποιία : Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας

Αθηναϊκή Ζυθοποιία : Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας

Εξαγωγές βύνης και το 2021 και πιλοτικό πρόγραμμα ψηφιακής τεχνολογίας

Αθηναϊκή Ζυθοποιία : Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας
Sponsored Content

Για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα προχωρήσει σε εξαγωγή ελληνικής βύνης κριθαριού. Συγκεκριμένα, εντός του τρέχοντος έτους θα εξαχθούν 17.000 τόνοι βύνης, ποσότητα σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τις δυο προηγούμενες χρονιές, στις αγορές της Ιταλίας, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας. Η αύξηση των εξαγωγών βύνης αποτελούσε προτεραιότητα της εταιρείας για φέτος με στόχο να αντισταθμιστούν οι περιορισμένες εγχώριες παραγωγικές ανάγκες, εξαιτίας των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Αναφερόμενος στις εξαγωγές της βύνης, ο κ. Βασίλης Κωτούλας, γεωπόνος & επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας δήλωσε «Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς η πανδημία έχει επηρεάσει συνολικά την παγκόσμια αγορά μπίρας, ωστόσο στέφθηκε με επιτυχία. Μπίρες θα παρασκευαστούν σε άλλες χώρες και φέτος με ελληνικό κριθάρι, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά την υψηλή ποιότητα του βυνοποιήσιμου κριθαριού που παράγεται μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας».
Και προγράμματα ψηφιακής τεχνολογίας
Η εταιρεία προχώρησε πρόσφατα στην ενίσχυση του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας με την πιλοτική εφαρμογή προγραμμάτων ψηφιακής τεχνολογίας, έχοντας ως στόχο την περαιτέρω αύξηση της καλλιεργητικής απόδοσης. Συνολικά 100 παραγωγοί από την περιοχή της Θεσσαλίας, έλαβαν πρόσβαση και υποστήριξη στη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας η οποία αποτελεί ένα live σύστημα λήψης αποφάσεων. Η πλατφόρμα συνδυάζει δεδομένα από κοντινούς μετεωρολογικούς σταθμούς με απλά δεδομένα που εισάγουν στο σύστημα οι ίδιοι οι καλλιεργητές, για να προσφέρει συμβουλές για το ποιες καλλιεργητικές φροντίδες (π.χ. λίπανση, αντιμετώπιση ασθενειών) χρειάζεται να εφαρμοστούν και πότε. Σημαντικό είναι ότι οι συμβουλές που δίνονται είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες που εντοπίζονται βάσει των στοιχείων για κάθε χωράφι χωριστά. Παράλληλα η πλατφόρμα παρέχει δεδομένα σχετικά με το αποτύπωμα CO2 της καλλιέργειας, συντελώντας στη χάραξη στρατηγικής για τη μείωσή του.
Αθηναϊκή Ζυθοποιία : Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας

Ο κ. Παναγιώτης Καλφούντζος, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη, που συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα, αναφέρει πως «η προσπάθεια της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στον τομέα της Συμβολαιακής Γεωργίας είναι για εμάς πρότυπος πυλώνας εφαρμογής ορθής γεωργικής πρακτικής και αποτελεί παράλληλα τρόπο έκφρασης ειλικρινούς συνεργασίας με τον παραγωγικό κόσμο. Μέσω του πιλοτικού προγράμματος, που αποτελεί ουσιαστικά μία ψηφιακή πλατφόρμα, ο κάθε παραγωγός του Συνεταιρισμού, έχει στα χέρια του πολύτιμα συμβουλευτικά εργαλεία υποστήριξης και λήψης αποφάσεων αναφορικά με τη γεωργική του εκμετάλλευση, στον τομέα των καλλιεργητικών φροντίδων. Στον Συνεταιρισμό Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που εφαρμόζουμε σε συνεργασία με την εταιρεία το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο οδηγεί παράλληλα στην υιοθέτηση ενός αυστηρότερου προτύπου πιστοποίησης για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των καλλιεργειών μας. Το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας θα προέλθει μέσα από τις πρωτοποριακές εφαρμογές αυτών των προγραμμάτων».
Αθηναϊκή Ζυθοποιία : Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας

Κλείσιμο
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ξεκίνησε από το 2008 να υλοποιεί το πρώτο και μεγαλύτερο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας στην Ελλάδα και έχει κατορθώσει εδώ και πολλά χρόνια να καλύπτει τις παραγωγικές της ανάγκες με 100% ελληνικό κριθάρι. Μέσα από το πρόγραμμα υποστηρίζει ουσιαστικά τους αγρότες της ελληνικής περιφέρειας, εξασφαλίζοντάς τους μία σταθερή πηγή εισοδήματος. Ακόμα και σε δύσκολες περιόδους, όπως η περσινή καλλιεργητική σεζόν 2019-2020, κατά την οποία λόγω της πανδημίας και των περιορισμών που εφαρμόστηκαν στην αγορά της εστίασης υπήρξε σημαντική μείωση στην αγορά μπίρας, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παρέμεινε πιστή στις δεσμεύσεις της απορροφώντας το σύνολο των συμφωνημένων ποσοτήτων κριθαριού. Να σημειωθεί παράλληλα, ότι μέσω της συνεργασίας της με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και των μελετών που πραγματοποιεί έχει καταφέρει να αυξήσει από το 2011 μέχρι σήμερα τις καλλιεργητικές αποδόσεις κατά 30%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης