Χρήματα 50 φορές σε 20 λεπτά σε μια κάρτα!
Μια απίστευτη απάτη με κλωνοποιημένες πιστωτικές κάρτες , χτύπησε συναγερμό στις τράπεζες, στη Visa Hellas και τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Την απάτη έστησαν δύο ρουμάνοι που κατάφεραν να τινάξουν τη μπάνκα στον αέρα, αφού μέσα σε μια εβδομάδα σήκωσαν από σειρά ATM’s 3,2 εκατ. ευρώ.
Το μέγεθος της απάτης είναι πρωτοφανές και σήμανε συναγερμό στις τράπεζες, δεδομένου οτι ολόκληρο το 2007 το συνολικό ποσό από απάτες μέσω πιστωτικών καρτών ανήλθε σε 5 εκατ. ευρώ, ενώ στη συγκεκ
Μια απίστευτη απάτη με κλωνοποιημένες πιστωτικές κάρτες , χτύπησε συναγερμό στις τράπεζες, στη Visa Hellas και τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Την απάτη έστησαν δύο ρουμάνοι που κατάφεραν να τινάξουν τη μπάνκα στον αέρα, αφού μέσα σε μια εβδομάδα σήκωσαν από σειρά ATM’s 3,2 εκατ. ευρώ.
Το μέγεθος της απάτης είναι πρωτοφανές και σήμανε συναγερμό στις τράπεζες, δεδομένου οτι ολόκληρο το 2007 το συνολικό ποσό από απάτες μέσω πιστωτικών καρτών ανήλθε σε 5 εκατ. ευρώ, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση με μία μόνο απάτη έκαναν φτερά 3,2 εκατ. ευρώ.
Αυτό που απασχολεί ωστόσο την αγορά είναι το αναπάντητο μέχρι στιγμής ερώτημα, γιατί τα συστήματα ασφαλείας και ελέγχου δεν λειτούργησαν εγκαίρως εντοπίζοντας τις πανομοιότητες πλαστές κάρτες οι οποίες διέφεραν από την γνήσια, στο ότι δεν διέθεταν το απαραίτητο chip με βάση την τεχνολογία EMV, των έξυπνων καρτών.
Απίστευτο!
Ενα δεύτερο εξ ίσου κρίσιμο ζήτημα είναι πώς τα ATM’s συνέχισαν να τροφοδοτούν με χρήματα μια κάρτα που ήδη είχε χρησιμοποιηθεί άλλες 50 φορές σε διάστημα 20 λεπτών για αναλήψεις συνολικού ποσού 150.000 ευρώ. Δηλαδή αφενός δεν λειτούργησε το σύστημα ανίχνευσης των πλαστών καρτών, αφετέρου δεν λειτούργης το σύστημα ασφαλείας που θέτει ανώτατο ημερήσιο όριο ανάληψης μετρητών (συνολικά) αλλά και όριο ποσού ανάληψης σε κάθε συναλλαγή.
Η απάτη έγινε με τη διαδεδομένη μέθοδο της αντιγραφής (skimming) που διαβάζει τα στοιχεία και το pin της κάρτας από συναλλαγή του κατόχου της γνήσιας κάρτας, στη συνέχεια τα στοιχεία αντιγράφονται σε απλά συμβατικά πλαστικά τα οποία καθόλου δια γυμνού οφθαλμού δεν διαφέρουν από τα γνήσια.
Τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες ακριβώς για λόγους ασφαλείας, έχουν μετατρέψει όλες τις κάρτες με βάση την τεχνολογία EMV σε έξυπνες κάρτες οι οποίες διαθέτουν το μη αντιγραφόμενο chip. Ομοίως έχουν προσαρμοσθεί και εκσυγχρονισθεί τότο τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης όσο και τα μηχανήματα που διαθέτουν οι έμποροι για τη χρέωση των πιστωτικών καρτών. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη απάτη προκαλεί ερωτηματικά για την ασφάλεια των συστημάτων ελέγχου των τραπεζών.
Τραπεζικά στελέχη και στελέχη της δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος αναφέρουν οτι η νέα τεχνολογία των έξυπνων καρτών είναι εξαιρετικά προηγμένη και γι’ αυτό θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλής, όμως ταυτόχρονα από τις αστυνομικές αρχές επισημαίνεται οτι κατά κανόνα, οι απατεώνες καταφέρνουν σε μικρό σχετικά διάστημα να σπάνε τα συστήματα ασφαλείας και να βρίσκονται αρκετά βήματα πιο μπροστά από αυτά.
Απάτη 3,2 εκατ. ευρώ
Το ύψος όμως της απάτης των 3,2 εκατ. ευρώ, προκαλεί έντονη ανησυχία στο τραπεζικό σύστημα ακριβώς λόγω της ανάληψης ένος εξωφρενικά μεγάλου ποσού από μία κάρτα ακόμη κι αν αυτή είχε απεριόριστο υπόλοιπο, σε τόσο μικρό διάστημα. Είναι προφανές οτι το πρόβλημα ξεκίνησε από μπλοκάρισμα του συστήματος ασφαλείας της τράπεζας
Οι δύο Ρουμάνοι χρησιμοποιώντας μια απλή συσκευή αντιγραφής καρτών στην υποδοχή κάρτας στο ΑΤΜ, την κάρτα Ισλανδού τουρίστα καθώς και το pin της κάρτας με τη βοήθεια μικροκάμερας. Στη συνέχεια έβγαλαν αντίγραφα – κλώνους της κάρτας και προχώρησαν στις αναλήψεις. Το μόνο που στοιχείο που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη αππάτη από άλλες αντίστοιχες είναι το γεγονός οτι η αρχική γνήσια κάρτα είχε εκδοθεί σε ξένη χώρα από ξένη τράπεζα ενώ η χρήση της έγινε στο εξωτερικό και περιορίστηκε σε μία πόλη και σε ATM’s που βρίσκονταν σε σχετικά μικρή ακτίνα.
Ωστόσο αυτό δεν εξηγεί το μεγάλο ερώτημα, του πόσο ασφαλή είναι τα συστήματα ασφαλείας και ελέγχου. Οταν μάλιστα η τάση διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα είναι η ολοένα και συχνότερη χρήση του πλαστικού χρήματος εως του σημείου να υποκαταστήσει το χρήμα στη φυσική του μορφή, η δυνατότητα μιας τέτοιας απάτης, δημιουργεί αμφιβολές και ανασφάλειες στους πελάτες στις δε τράπεζες ένα μεγάλο πονοκέφαλο πλέον του μη αμφισβητούμενου κόστους που φυσικά αναλαμβάνει στο ακέραιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr