Έντυπο Ε9: Πώς να κλείσετε τις εκκρεμότητές σας με την εφορία

Έντυπο Ε9: Πώς να κλείσετε τις εκκρεμότητές σας με την εφορία

Πρακτικός οδηγός για καταχωρήσεις στην εφαρμογή που άνοιξε - Μεταβολές ακίνητης περιουσίας χωρίς πρόστιμα - Πότε επιβάλλεται πρόσθετος ΕΝΦΙΑ

Υπουργείο Οικονομικών: Παράταση για το Ε9 έως τις 4 Σεπτεμβρίου
Αρχικές δηλώσεις Ε9 για το 2021 μπορούν να υποβάλουν οι φορολογούμενοι στο Taxisnet αποτυπώνοντας μεταβολές περιουσιακής κατάστασης που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά. Οι πολίτες μπορούν παράλληλα να κλείσουν και παλιές εκκρεμότητες που έχουν στην εφορία σχετικά με τα περιουσιακά τους καθώς παρέχεται και η δυνατότητα υποβολής τροποιητικών δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2010 και μετά.

Η ηλεκτρονική πύλη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή Δηλώσεων Ε9 άνοιξε και οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση Ε9 μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» για τυχόν αγορά η πώλησης ακινήτου, γονική παροχή κληρονομιά κλπ.

Όποιος έχει λάθη ή παραλείψεις κατά τη συμπλήρωση ενός ή περισσότερων από τα έντυπα Ε9 που υπέβαλε για τα έτη 2010-2020 έχει το δικαίωμα να μπει στην εφαρμογή ”Ε9 Περιουσιολόγιο” και να επιλέξει το έτος για το οποίο θέλει να υποβάλει τη νέα διορθωτική δήλωση. Σε όσους υποβάλουν εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για ένα ή περισσότερα από τα έτη της περιόδου 2010-2020 δεν θα επιβληθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ. Οι φορολογούμενοι όμως δεν γλιτώνουν όμως τον έξτρα ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει σε περίπτωση δήλωσης των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων.

Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των τροποποιητικών δηλώσεων που μπορούν να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι για ένα ή περισσότερα από τα έτη της περιόδου 2010-2020 ενώ δεν επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή όπως προκύπτει από νομοθετική ρύθμιση που ισχύει από το 2019.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σε περίπτωση που από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση του έως και 300 ευρώ.

Αν μετά τις μεταβολές υπάρχει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxisnet να προσκομίσει στην εφορία τα απαραίτητα δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.ά.) προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Σύμφωνα με τον οδηγό της ΑΑΔΕ, όσοι υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα πρέπει να ακολουθήσουν τα ακόλουθα βήματα:

Κλείσιμο
  • 1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
  • 2. Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  • 3. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  • 4. Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  • 5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  • 6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
  • 7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
  • 8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
  • 9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
  • 10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.
  • 11. Από τις διαθέσιμες ενέργειες μπορείτε να εκτυπώσετε τις υποβληθείσες δηλώσεις Ε9, την περιουσιακή σας κατάσταση και τα εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ /πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ.


Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Σφοδρή κακοκαιρία τη Δευτέρα με βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους

Με αμείωτη ένταση οι έρευνες για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη - Τρεις ψαράδες στο στόχαστρο των Αρχών

Σοβαρό τροχαίο στον Κηφισό - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης