Σταϊκούρας: Επιδοτήσεις πάγιων δαπανών έως €3 εκατ. ανά επιχείρηση

Σταϊκούρας: Επιδοτήσεις πάγιων δαπανών έως €3 εκατ. ανά επιχείρηση

Ερχεται και 6ος κύκλος επιστρεπτέας τον Μάρτιο 2021, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή

staikouras
Το πλαίσιο του νέου προγράμματος ενίσχυσης των πληττόμενων επιχειρήσεων με επιδότηση των πάγιων δαπανών περιέγραψε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ο πέμπτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να κλείσει με παροχή ρευστότητας ανω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ενώ ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει έκτος κύκλος στήριξης τον ερχόμενο Μάρτιο.

Αναφορικά με το Προσωρινό Πλαίσιο κάλυψης πάγιων δαπανών επιχειρήσεων, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι:

- Η επιλέξιμη περίοδος είναι από 1.3.2020 εως 3.6.2021

- Οι επιχειρήσεις πρέπει, κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, να αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

- Το ανώτατο όριο της ενίσχυσης ανά επιχείρηση -για όλη την περίοδο από Μάρτιο 2020 έως Ιούνιο 2021- είναι 3.000.000 ευρώ, στο οποίο δεν σωρεύονται οι άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση, οι οποίες όμως δύναται να συνυπολογιστούν στις ανάγκες κάλυψης κάθε επιχείρησης.

Κλείσιμο
- Η ανώτατη ένταση ενίσχυσης της επιχείρησης είναι 70% επί των επιλέξιμων δαπανών, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και το επίπεδο αυτών να διαμορφώνεται ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα.

- Η ενίσχυση δεν αφορά επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων που ήταν ήδη προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου και δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης»

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες της ρύθμισης θα καθοριστούν μετά από διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Πέραν αυτού, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι ήδη έχουν εγκριθεί 303.017 αιτήσεις ενίσχυσης από το πρόγραμμα επιστρεπτέας 5 ύψους 1,05 δις ευρώ. Πρόσθεσε ότι «640 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν χθες. Οι υπόλοιπες θα πληρωθούν αύριο» ενώ τόνισε ότι η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για την εξέταση αιτήσεων επιχειρήσεων που παρότι δήλωσαν στοιχεία εσόδων δεν είχαν φροντίσει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Ο υπουργός διευκρίνισε πάντως ότι περίπου 1 στις 2 επιχειρήσεις έμειναν εκτός επιστρεπτέας 5 καθώς εμφάνισαν αύξηση τζίρου σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019. «Περίπου το 40% επιχειρήσεων είχε αύξηση τζίρου το 4μηνο του 2020 σε σχέση με το τελευταίο τετράμηνο του 2019. Για παράδειγμα στην εστίαση είχαμε 9.434 επιχειρήσεις με αύξηση τζίρου λόγω ντελίβερι».

Επίσης, απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε ότι περίπου 60.000 αγρότες έχουν ενταχθεί στην 5η επιστρεπτέα.

Ωρολογιακή βόμβα το ιδιωτικό χρέος

Πέραν αυτών, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι δέχεται την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για συζήτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

«Σήμερα υπάρχουν αναστολές πληρωμής δόσεων δανείων. Αναστολές σε 405.473 δάνεια ύψους 28,4 δις ευρώ. Υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις σε 396.621 δάνεια ύψους 21,2 δις ευρώ ενώ και στο πρόγραμμα Γέφυρα ήδη έχουν επιδοτηθεί 58.600 δάνεια» ανέφερε για να διευκρινίσει σε άλλο σημείο: «Τα δάνεια μειώνονται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το χρέος του πολίτη μειώνεται καθώς το αγοράζουν οι εταιρείες διαχείρισης. Άλλο θέμα το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας για να έχουμε πιστωτική επέκταση και άλλο η ωρολογιακή βόμβα του ιδιωτικού χρέους που είναι πάνω από 240 δις ευρώ»

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 716 τα νέα κρούσματα - 268 οι διασωληνωμένοι, 18 θάνατοι 

Εμβόλιο AstraZeneca: Γερμανικό «απαγορευτικό» για χορήγηση στους άνω των 65 – Στο φως το συμβόλαιο της εταιρείας 

Βιασμός 11χρονης: Προφυλακίστηκε ο 38χρονος προπονητής 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης