Επιστροφές φόρων «μαμούθ» σε εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς

Επιστροφές φόρων «μαμούθ» σε εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς

Σε ποιες περιπτώσεις η παρακράτηση φόρου που έχει γίνει στους εργαζόμενους με αναστολή είναι μεγαλύτερη από τον οφειλόμενο φόρο - Πόση είναι η επιστροφή φόρου ανάλογα με το εισόδημα

epistrofi-forou-2021
Επιστροφές φόρων σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα φέρνουν οι εισοδηματικές απώλειες που υπέστησαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2020, εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση.

Στην εξέλιξη αυτή θα συμβάλει και η σημαντική μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, που ισχύει για τα εισοδήματα του 2020.

Οι καραντίνες που επιβλήθηκαν εντός του προηγουμένου έτους είχαν ως συνέπεια περισσότεροι από 1.700.000 μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να τεθούν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας για χρονικά διαστήματα από 3 έως και 10 μήνες.
Οι φορολογούμενοι αυτοί θα εμφανίσουν σημαντικά μειωμένα φορολογητέα εισοδήματα, καθώς τα επιδόματα που έχουν εισπράξει δεν φορολογούνται.
H  παρακράτηση φόρου για όσους μήνες αυτοί εργάζονταν κανονικά, έγινε ωσάν οι αποδοχές τους να ήταν σε ετήσια βάση ίδιες με τα επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Όμως τα ποσά των φόρων που αναλογούν στα - σημαντικά μειωμένα -  ετήσια φορολογητέα εισοδήματα του 2020 είναι, τελικά, πολύ μικρότερα από αυτά που παρακρατήθηκαν συνολικά στη διάρκεια του 2020.
Κλείσιμο
Συνεπώς τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν από το Δημόσιο στους εργαζόμενους με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλλουν φέτος.

Για παράδειγμα, ιδιωτικός υπάλληλος με μηνιαίο φορολογητέο μισθό 1.500 ευρώ εργάσθηκε τους 6 από τους 12 μήνες του 2020 ενώ τους υπόλοιπους 6 μήνες η σύμβαση εργασίας του είχε τεθεί σε αναστολή.

Δείτε αναλυτικούς πίνακες με την επιστροφή φόρου ανάλογα με το ύψος του μισθού ΕΔΩ

Τους μήνες που εργάστηκε, στους μισθους που έλαβε, καθώς επίσης και στα επιδόματα εορτών και αδείας που εισέπραξε, οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης υπολογίστηκαν με αναγωγή των μηνιαίων αποδοχών του σε ετήσιες κατόπιν πολλαπλασιασμού των μηνιαίων αποδοχών του με τον αριθμό 14, δηλαδή με τον αριθμό των μηνών για τους οποίους είχε υποτεθεί ότι θα ελάμβανε κανονικούς μισθούς.
Επομένως, κατά τη διάρκεια του 2020 παρακρατήθηκαν από τις αποδοχές του φόρος εισοδήματος 1.498,86 ευρώ και ειδική εισφορά αλληλεγγύης 129,14 ευρώ, δηλαδή συνολικά 1.628 ευρώ.
Το ποσό αυτό αναλογεί σε ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ. Όμως, τελικά ο εργαζόμενος αυτός έλαβε τελικά 12.600 ευρώ, στα οποία αναλογεί φόρος εισοδήματος 695 ευρώ και ειδική εισφορά αλληλεγγύης μόλις 13,20 ευρώ, δηλαδή συνολικά 708,20 ευρώ.
Η διαφορά που θα πρέπει να του καταβληθεί φέτος ως επιστροφή φόρου, ανέρχεται σε 919,80 ευρώ (1.620 ευρώ μείον 708,20 ευρώ).

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης