Εργοδότες που παίρνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους θα διώκονται ποινικά

Εργοδότες που παίρνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους θα διώκονται ποινικά

Τι προβλέπει η διάταξη του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή

apozimiosi
Κυρώσεις στους εργοδότες που λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν παράνομες και καταχρηστικές συμπεριφορές εργοδοτών και επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι εφαρμόζουν πρακτικές καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Με την προτεινόμενη διάταξη θεσπίζονται κυρώσεις σε βάρος εκείνων των εργοδοτών οι οποίοι παραβιάζουν κατάφωρα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων και καταστρατηγούν τα έκτακτα και αναγκαία μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία στο πλαίσιο αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της διάδοσης της πανδημίας.

Ειδικότερα, στην αξιολογούμενη διάταξη προβλέπεται ότι θα διώκεται ποινικά εργοδότης ο οποίος αξιώνει παράνομα και καταχρηστικά από εργαζόμενό του την καταβολή μέρους ή του συνόλου του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Π.Ν.Π. (Α'64), της οποίας ο εργαζόμενος είναι δικαιούχος, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.
Επιπροσθέτως, ορίζεται ότι θα διώκεται κατ' έγκληση με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών και θα τιμωρείται με χρηματική ποινή οριζόμενη σε τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων (ημερήσιων μονάδων) δεν μπορεί να είναι μικρότερο των δέκα τεσσάρων (14) ευρώ.

Κλείσιμο
Η αξιολογούμενη ρύθμιση θα λειτουργήσει ευεργετικά στην πάταξη της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Η αξιολογούμενη ρύθμιση αφορά τους εργαζόμενους- δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 64), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α' 76).

Η διάταξη του νομοσχεδίου

Άρθρο 90
Κυρώσεις σε εργοδότη που λαμβάνει ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από εργαζόμενο

Ο εργοδότης που αξιώνει και λαμβάνει από εργαζόμενο μέρος ή το σύνολο του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 64), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α' 76), της οποίας ο εργαζόμενος είναι δικαιούχος, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, διώκεται κατ' έγκληση και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή οριζόμενη σε τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων (ημερήσιων μονάδων) δεν μπορεί να είναι μικρότερο των δεκατεσσάρων (14) ευρώ.
Ειδήσεις σήμερα:

Σκληρό «lockdown» στη Δυτική Αττική - Όλα τα μέτρα - «Πυρετός» για τα εμβόλια

Forbes: Τα οφέλη της Ελλάδας από την αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τα δέκα συστατικά που περιέχει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό - Όχι, δεν περιέχει... τσιπάκι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης