Εφορία: Οι επτά αλλαγές που θα μειώσουν το φόρο το 2021 - Ποιοι ωφελούνται

Εφορία: Οι επτά αλλαγές που θα μειώσουν το φόρο το 2021 - Ποιοι ωφελούνται

Τι σημαίνουν για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μισθωτούς  οι αλλαγές στη φορολογία που ισχύουν από την 1η Ιανουρίου

eforia-2021
Επτά αλλαγές στον υπολογισμό των φορολογικών επιβαρύνσεων επί των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων θα τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος.
Εξαιτίας των αλλαγών αυτών, τα ποσά του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που θα κληθούν να καταβάλουν το επόμενο έτος εκατομμύρια φορολογούμενοι θα είναι σημαντικά μειωμένα.
Περισσότερο ευνοημένοι θα είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα δουν τις ετήσιες επιβαρύνσεις από τον φόρο εισοδήματος να μειώνονται έως και 60% περίπου και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης να μηδενίζεται.
Ευνοημένοι θα είναι και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα γλιτώσουν από την πληρωμή φόρων μεγάλου ύψους για τα εισοδήματα του 2020 και από την πληρωμή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επίσης μεγάλου ύψους για τα εισοδήματα του 2021. Λιγότερο ευνοημένοι θα είναι οι μισθωτοί του δημοσίου τομέα και οι συνταξιούχοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Από την 1η-1-2021 ενεργοποιούνται ήδη ψηφισθείσες διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες:
Στην κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων από μισθούς, συντάξεις, κέρδη από επιχειρηματικές και αγροτικές δραστηριότητες ο ελάχιστος συντελεστής φόρου μειώνεται από το 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος.
Στην ίδια κλίμακα, ο φορολογικός συντελεστής που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ μειώνεται από το 29% στο 28%
 Ο φορολογικός συντελεστής που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ, μειώνεται από το 37% στο 36%.
Ο φορολογικός συντελεστής που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ μειώνεται από το 45% στο 44%.

Δείτε αναλυτικούς πίνακες με τις αλλαγές στους μισθούς από την 1η Ιανουαρίου 2021 ΕΔΩ

 Καταργείται προσωρινά, για ένα έτος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για όσους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα αποκτήσουν το 2021 εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από μισθούς καθώς επίσης και για τους φορολογούμενους που έχουν αποκτήσει φέτος εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ακίνητα και κινητές αξίες προβλέπει διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του νέου έτους.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης