Eurogroup: Μειώθηκαν κατά 79% τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στην Κύπρο

Eurogroup: Μειώθηκαν κατά 79% τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στην Κύπρο

Από 28 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014 μειώθηκαν σε περίπου 6 δισ. ευρώ στο μέσο του 2020

5067299
Στη συνεδρίαση του Eurogroup συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Μεταξύ άλλων, το Eurogroup ενημερώθηκε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για τα κύρια συμπεράσματα της 9ης αποστολής παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης στην Κύπρο.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκθεση της αποστολής, της οποίας τα συμπεράσματα είναι παρόμοια με αυτά της κυβέρνησης.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών τονίζεται ότι ο υπουργός, αναφέρθηκε ειδικότερα στην αντιμετώπιση της κληρονομιάς των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνοντας ότι παραμένει η σημαντικότερη προτεραιότητά μας.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί από το 2014 στην μείωση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων. Ενδεικτικά, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν από 28 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014 σε περίπου 6 δισ. ευρώ στο μέσο του 2020. Πρόκειται για μια μείωση της τάξης του 79% η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Σημειώνεται ότι, ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 50%.

Τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν ένα από τα προβλήματα που ανέδειξε η χρηματοοικονομική κρίση αφού ενδεικτικά το ποσοστό μη εξυπηρέτησης νέων δανείων μετά το 2016 ανέρχεται μόλις στο 2% και συγκρίνεται ευνοϊκά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Κλείσιμο
Αναμφίβολα, τόνισε ο κος Πετρίδης, η επίλυση ενός ζητήματος που έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου, θα χρειαστεί ικανοποιητικό χρόνο και συλλογική προσπάθεια προς οριστική επίλυσή του. «Είναι για αυτό το λόγο που η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που εξακολουθούν να βρίσκονται εντός του τραπεζικού συστήματος το οποίο ο υπουργός ανέπτυξε σε λεπτομέρεια στους ομολόγους του. Στόχος είναι όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειωθούν στο μισό εντός χρονικού ορίζοντα 2 ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, είπε ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ, κύριος στόχος της πολιτικής της Κύπρου παραμένει η διαφύλαξη της μακροοικονομικής σταθερότητας προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, στόχος είναι η διατήρηση μιας δημοσιονομικής πολιτικής προσανατολισμένης προς θετικά πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να διευκολύνουμε την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους με ικανοποιητικό ρυθμό.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 1044 τα νέα κρούσματα - 600 διασωληνωμένοι, 85 θάνατοι

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για κορωνοϊό: Φοβήθηκα πολύ και πόνεσα πολύ, όπως όλοι οι άνθρωποι

Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας οι καταγγελίες για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης