LIVE

Κορωνοϊός

Αναδρομικά: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους κληρονόμους

λεφτα

Βήμα-βήμα τι πρέπει να κάνουν οι κληρονόμοι και ποια πιστοποιητικά χρειάζονται για να λάβουν τα αναδρομικά

Σε λειτουργία βρίσκεται από χθες το βράδυ η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr για τα αναδρομικά των κληρονόμων.  Τα αναδρομικά ύψους 144 εκατ. ευρώ δικαιούνται οι κληρονόμοι 172.222 θανόντων συνταξιούχων οι οποίοι ήταν εν ζωή το κρίσιμο 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 αλλά απεβίωσαν στη συνέχεια. Για παράδειγμα, αν ο συνταξιούχος πέθανε στις 12 Ιανουαρίου του 2016, τότε οι κληρονόμοι του δικαιούνται το ποσό των αναδρομικών που αντιστοιχεί στο διάστημα 11.06.2015 - 12.01.2016.

Τα ποσά τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και τα 11.254 ευρώ θα πιστωθούν στους δικαιούχους έως το τέλος του χρόνου. Από την καταβολή των αναδρομικών θα εξαιρεθούν όσοι έχουν αποποιηθεί την κληρονομιά. Η αίτηση για τα αναδρομικά θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, χωρίς φυσική παρουσία στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας χθες στο ΘΕΜΑ 104,6:  «Όσο πιο γρήγορα υποβάλουν την αίτηση οι κληρονόμοι για την χορήγηση των αναδρομικών ποσών τόσο πιο γρήγορα θα πληρωθούν».

Κάθε ενήλικος κληρονόμος θα πρέπει να υποβάλλει μια αίτηση. Για ανήλικους κληρονόμους την αίτηση θα υποβάλλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους.

Η διαδικασία της υποβολής στην ηλεκτρονική υπηρεσία γίνεται σε δύο στάδια:

α. Στο πρώτο στάδιο οι δικαιούχοι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία μέχρι 17/12/2020. Εφόσον διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά τα επισυνάπτουν ταυτόχρονα στην αίτησή τους.

β. Εφόσον δεν διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά θα πρέπει μέχρι 28/2/2021 να επανέλθουν στην υπηρεσία και να επισυνάψουν στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση τα ζητούμενα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις.

Ειδικότερα ζητούνται από τους κληρονόμους να επισυνάψουν τα ακόλουθα 3 πιστοποιητικά:

Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς. Για την έκδοση του πιστοποιητικού μπορείτε να υποβάλλετε σχετικό αίτημα εδώ

Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης. Απαιτείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη.

Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών.

Ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβιβαστεί ή όχι η σύνταξη, οι κληρονόμοι θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές που είχε ο θανών το κρίσιμο 11μημηνο.

Ο κάθε κληρονόμος παίρνει το μερίδιο που αναλογεί στο κληρονομικό του δικαίωμα, όπως προβλέπεται από το νόμο. Σε αυτή την περίπτωση ρόλο παίζει το κληρονομικό ποσοστιαίο δικαίωμα όπως προσδιορίζεται από το νομικό πλαίσιο περί κληρονομιάς και όχι το ασφαλιστικό δίκαιο που αφορά στην μεταβίβαση της σύνταξης (δηλαδή 70% η χήρα ή ο χήρος κλπ).

Ο έλεγχος για τους κληρονόμους θα είναι απολογιστικός και δειγματοληπτικός με βάση και έγγραφα όπως το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες Εκκαθάρισης και Πληρωμής Συντάξεων του e-Ε.Φ.Κ.Α. Οι αιτούντες που επιλέγονται στο δείγμα ενημερώνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους και υποχρεούνται εντός 15 ημερών να προσέλθουν στο αρμόδιο υποκατάστημα προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης από υπαιτιότητά τους, αναζητούνται τα καταβαλλόμενα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.


Ειδήσεις σήμερα

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, το πακέτο ανάκαμψης και το...αγκάθι του βέτο

Συνεχίζεται η κακοκαιρία σε Κρήτη και Δωδεκάνησα - Πέφτει και άλλο η θερμοκρασία

Πανελλήνιο ενδιαφέρον για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – Σε «σταθερή κατάσταση» στον Ευαγγελισμό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (8)

ΚΑΚΑΦΛΙΚΑ

στην πρωτη απόπειρα οταν περασα το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ της θανουσης μητέρας μου έβγαλε τα στοιχεια της αλλά δεν προχωρούσε στο επόμενο βήμα.Σε όλες τις επόμενες προσπάθειες οταν περνούσα ΑΜΚΑ και ΑΦΜ εβγαζε οτι δεν την βρισκει!!..Μπορει καποιος να βοηθησει;

ερώτηση

Ξέρετε να μου πείτε πόση πρέπει να ήταν η λιγότερη σύνταξη για να πάρεις αναδρομικά; Ή δεν υπάρχει κατώτερο ποσό;

Μία δουλειά είναι να κάνεις!

Η πλατφόρμα κολλάει ήδη στο 2ο βήμα. Δε θέλω να ξερω τί θα γίνει μέχρι να ολοκληρωθούν και τα 5 βήματα... Ενα ΑΦΜ και ένα ΑΜΚΑ ζητάει, το συμπληρώνεις και δεν βρίσκει τον θανόντα! Την σύνταξή του όμως την έκοψε αμέσως μόλις κάναμε τη δήλωση θανάτου!

Ηλεκτρονικά αναλφάβητοι!

Προφανώς επειδή το ΑΦΜ του αποβιώσαντος έχει καταργηθεί, δεν μπορεί να το βρει το σύστημα! Είναι για γέλια

ΑΝΝΑ

έχω κι εγώ το ίδιο πρόβλημα. Βρήκατε κάποια λύση;

Λαμπογυαλος

Ενισχύστε τους servers μηχανες ειναι κι αυτα!!

Ηλιας

Εξαιρετική δουλειά από το δημόσιο για μια ακόμη φορά, για να καταχωρήσεις τα στοιχεία σου πρέπει να βάλεις και το IBAN το οποίο στην Ελλάδα έχει 27 ψηφία. Στην πλατφόρμα σου βγάζει μήνυμα σφάλμα και ότι το IBAN πρέπει να αποτελείται από 25 ψηφία με αποτέλεσμα να μην σε αφήνει να προχωρήσεις !!!!!!!! Εύγε στον δημιουργό!!!

Ναι γιατι

Το GR ειναι ήδη περασμένο στην εφαρμογή!!!!!!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης