Βίντεο: Πώς προετοιμάστηκε, κατασκευάστηκε κι ολοκληρώθηκε ο ΤΑΡ

Βίντεο: Πώς προετοιμάστηκε, κατασκευάστηκε κι ολοκληρώθηκε ο ΤΑΡ

Την Κυριακή ανακοινώθηκε η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Διαδριατικού Αγωγού που θα μεταφέρει, μέσω Ελλάδας, 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης

tap1
Την εξέλιξη ανάπτυξης του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου, μιας από τις σημαντικότερες ενεργειακές υποδομές στην Ευρώπη, η οποία διασχίζει Ελλάδα, Αλβανία και Αδριατική Θάλασσα, και φτάνει στην Ιταλία, μεταφέροντας φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στις ευρωπαϊκές αγορές, παρουσιάζει σε ένα περιεκτικό βίντεο ο ΤΑΡ.

Το βίντεο αποτελεί μια αναδρομή στα στάδια υλοποίησης του αγωγού από την προετοιμασία και την κατασκευή έως την ολοκλήρωση του στρατηγικού αυτού έργου.

Δείτε το βίντεο

ΤΑΡ - ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα


Μπαίνει σε εμπορική λειτουργία το mega project

Την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Διαδριατικού Αγωγού που θα μεταφέρει 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και θα διευρύνει τις πηγές εφοδιασμού ανακοίνωσε την Κυριακή ο TAP.

Χρειάστηκαν 4,5 χρόνια μετά την Τελετή Εγκαινίων στη Θεσσαλονίκη για την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών του έργου μήκους 878 περίπου χιλιομέτρων.

Ο αγωγός αποτελεί το ευρωπαϊκό σκέλος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που έχει σχεδιαστεί με τη δυνατότητα διπλασιασμού της δυναμικότητάς του σε 20 bcm/a.
 
Ο ΤΑΡ διασχίζει την Ελλάδα (550 χλμ.), την Αλβανία (215χλμ.) και την Αδριατική Θάλασσα (105 χλμ.) και εξέρχεται στη στεριά στην Ιταλία. Για τις ανάγκες του έργου τοποθετήθηκαν περίπου 55.000 σωληναγωγοί, συνολικού βάρους 520.000 τόνων – από μέγιστο υψόμετρο 2.100 μ. στα βουνά της Αλβανίας ως μέγιστο βάθος 810 μέτρων στην Αδριατική Θάλασσα.

Κλείσιμο
Ο TAP χρηματοδοτήθηκε με 3,9 δις. ευρώ και ικανοποίησε πλήρως τις απαιτήσεις των δανειστών σε ό,τι αφορά τις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον.

Έχοντας συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές κοινότητες κατά μήκος της όδευσης του αγωγού, καλλιέργησε σχέσεις εμπιστοσύνης και υλοποίησε μία σειρά από κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις που έκαναν ουσιαστική διαφορά στις ζωές των ανθρώπων.
     
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Ειδήσεις σήμερα:

Σακελλαροπούλου για Πολυτεχνείο: «Δείξτε πνεύμα συνεννόησης»

Χωρίς Χαρδαλιά η σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ

ΜΕΘ: Στο 78% η πληρότητα σε όλη τη χώρα - Μόλις 10 άδειες κλίνες Εντατικής στη Θεσαλονίκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης