Moody’s: «Σήμα» για επενδύσεις και νέο ομόλογο η αναβάθμιση της Ελλάδας

Moody’s: «Σήμα» για επενδύσεις και νέο ομόλογο η αναβάθμιση της Ελλάδας

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα για τη διαχείριση της κρίσης

moody
Ούτε η πανδημία, ούτε η διεθνής κρίση και το πανευρωπαϊκό lockdown, ούτε ότι η χώρα «κατεβάζει ρολά» για 3 εβδομάδες, εμπόδισαν τον Οίκο Αξιολόγησης Moody’s να ανακοινώσει λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής την αναβάθμιση της ελληνικής Οικονομίας, σε κατηγορία Ba3 από Β1.

Η αλλαγή συμβόλων σημαίνει και αλλαγή κατηγορίας για τα ελληνικά χρεόγραφα, αν και παραμένουν ακόμα 3 «σκαλιά» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα της Moody’s –όπως ακριβώς και της S&P’s αλλά και της DBRS ενώ ο Fitch τοποθετεί την Ελλάδα μια βαθμίδα ψηλότερα και απομένουν 2 «σκαλιά» για να περάσει στην δική της επενδυτική βαθμίδα.

Αυτό δεν εμπόδισε ήδη όμως τη χώρα να δανειστεί ήδη φέτος 12 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές ως τώρα και με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκιο, παρότι όλες οι χώρες και η ΕΕ συνολικά υπερδανείζονται.

Οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει και νέο ομόλογο μετά τις αμερικανικές εκλογές. Και θεωρούν πως αν δεν εμαίνετο η διεθνής υγειονομική και οικονομική κρίση, η αναβάθμιση από τη Moody’s θα ήταν ενδεχομένως και δύο αντί μίας βαθμίδος.

Κλείσιμο
Σε ανακοίνωσή του για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε πως «πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την οικονομία της» επειδή «η αξιολόγηση έγινε σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιμέρους εθνικών οικονομιών, καθώς και υψηλής αβεβαιότητας που η πανδημία έχει επιφέρει».

Ο υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για «αυξημένη εμπιστοσύνη προς τη χώρα και την Κυβέρνηση, για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Ειδήσεις σήμερα: 

Ενωτικός ο Μπάιντεν: Όλοι μας είμαστε Αμερικανοί, θα είμαστε οι νικητές στο τέλος,

Βίντεο και φωτογραφίες από το κλείσιμο των καταστημάτων στην Ερμού πριν από το lockdown

Με κορωνοϊό ο προσωπάρχης του Τραμπ: Ήταν παρών στο πάρτι εκλογών στον Λευκό Οίκο - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης