Νέος προϋπολογισμός: «Λευκή επιταγή» για υγεία, άμυνα και μέτρα στήριξης

Νέος προϋπολογισμός: «Λευκή επιταγή» για υγεία, άμυνα και μέτρα στήριξης

Τα 6 μέτρα για ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα περιλαμβάνει

staikouras
Με το βλέμμα στραμμένο στην πανδημία και τις προόδους για την κατασκευή εμβολίου, ο υπουργός Οικονομικών αποστέλλει σήμερα στην Βουλή το Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2021. Το Προσχέδιο θα περιλαμβάνει δύο σενάρια, ένα βασικό αλλά και ένα «κακό»-αλλά όχι και το χειρότερο δυνατόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θέτει στόχο για ανάπτυξη 7,5% και για να το επιτύχει προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα «ρίξει χρήμα» και το 2021, δημιουργώντας για δεύτερη συνεχή χρονιά πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον 1-2% του ΑΕΠ.

Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν όμως ότι μέχρι τον Δεκέμβριο,οπότε θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού στη Βουλή, πολλά σενάρια θα προκύψουν (είτε καλύτερα είτε χειρότερα) και άλλα μπορεί να ανατραπούν, είτε από τις Βρυξέλλες είτε από την ίδια τη ζωή .

Η σκιά του κορωνοϊού πέφτει βαριά και στο Eurogroup, όπου ο Χρήστος Σταϊκούρας και οι ευρωπαίοι ομόλογοί τους συζητούν για το τι προϋπολογισμούς θα καταθέσουν όλες οι χώρες ως τα μέσα Οκτωβρίου.

Για να αντιμετωπίσουν τον Κορωνοϊό, όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα ρίξουν χρήμα που θα δανειστεί η Κομισιόν. Το πρόγραμμα SURE και τα μέτρα του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να φέρουν λεφτά στη χώρα μας στο α΄εξάμηνο του 2021, σαν μάννα εξ ουρανού για να διασώσει δουλειές και επιχειρήσεις, «φουσκώνοντας» και το ΑΕΠ της χώρας.

Στην Αθήνα όμως, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύεται πως «ό,τι ζητά το Υπουργείο Υγείας, θα το έχει» για να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση. Το ίδιο ισχύει όμως και για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που περιλαμβάνει παραγγελίες για φρεγάτες και πολεμικά αεροσκάφη.

Τι απομένει όμως για την πραγματική οικονομία;

Κλείσιμο
Παροχές αναστέλλονται και φοροελαφρύνσεις αναβάλλονται ή επανασχεδιάζονται, για να πηγαίνει χρήμα το 2021 «μόνο εκεί όπου υπάρχει ανάγκη» και πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την Οικονομία.

Το προσχέδιο θα ενσωματώνει έτσι τα εξής στοχευμένα μέτρα:

- μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, που θα «φουσκώσει» τις τσέπες των εργαζομένων κατά περίπου 300 ευρώ και τα ταμεία των επιχειρήσεων κατά 500 εκατ. ευρώ

- κατάργηση για το 2021 της Εισφοράς Αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, εισοδηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, με κόστος 770 εκατ. ευρώ.

- εφαρμογή της ψηφισμένης μείωσης φόρου κατά 1.300 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

- μείωση ΦΠΑ σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, θεάματα για άλλους 4 μήνες τουλάχιστον, έως το τέλος Απριλίου με κόστος 150 εκατ. ευρώ.


- παράταση αποπληρωμής σε δόσεις μέχρι και το 2023, για τα κορωνοχρέη που δημιουργήθηκαν στην καραντίνα του 2020.


- υπερ-εκπτώσεις φόρου για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.


Στο οικονομικό επιτελείο προσβλέπουν όμως σε έξτρα έσοδα από την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, που αναμένεται να αυξήσουν άμεσα την φορολογική (αυτό-) συμμόρφωση των ελ. επαγγελματιών, περιορίζοντας τις απώλειες από την φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ (Vat gap) το 2021 και κατ΄επέκτασιν τον φόρο εισοδήματος το 2022.



Ειδήσεις σήμερα

«Πήρε αναβολικά για να δώσει μια επικίνδυνη παράσταση» λένε οι επικριτές του Τραμπ

Έως 1.500 στρέμματα έχει κάψει η φωτιά στη Ζάκυνθο

Ζέστη με 36αρια και σήμερα - Από Τετάρτη θα δροσίσει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης