Χένρι Χόλτερμαν: Ολλανδός το νέο αφεντικό της Ελλάκτωρ

Χένρι Χόλτερμαν: Ολλανδός το νέο αφεντικό της Ελλάκτωρ

Ο πολυεθνικός κολοσσός Reggeborgh Invest, με επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα, αποκτά ποσοστό ελέγχου και τη διοίκηση της ιστορικής κατασκευαστικής εταιρείας εντός του Οκτωβρίου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
ellaktor-arthro
Οταν το καλοκαίρι του 2018 οι αδελφοί Αναστάσιος (Σάκης) και Δημήτρης Καλλιτσάντσης κέρδιζαν την πρώτη μεγάλη μάχη στο proxy war εναντίον της προηγούμενης διοίκησης, ίσως δεν φαντάζονταν ότι εκείνος ο διαμεσολαβητικός πόλεμος, κατά τους Αγγλοσάξονες, για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ θα κατέληγε λίγα χρόνια αργότερα σε μια νέα μεγάλη και αμφίρροπη μάχη εναντίον τους, χωρίς αυτή τη φορά να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Η ολλανδική Reggeborgh Invest, το πανίσχυρο family fund της οικογένειας Βέσελς, που από την περασμένη εβδομάδα ελέγχει επισήμως το 4,9% των μετοχών, αλλά έχει δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά του 12,5% των μετοχών του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και στην αγορά ενισχύονται οι πληροφορίες ότι ήδη κατέχει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά, ικανά να ανατρέψουν ακόμη και τη διοίκηση, πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις στον πολύπαθο επιχειρηματικό όμιλο που, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται αντιμέτωπος με σαρωτικές αλλαγές.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι, όπως μεθοδικά και οργανωμένα κινήθηκε προ διετίας η ομάδα Καλλιτσάντση, προσλαμβάνοντας διεθνείς και καταξιωμένους συμβούλους όπως η Rothschild και ισχυρά αμερικανικά νομικά γραφεία, τα οποία τη βοήθησαν να κερδίσει την προσοχή αλλά και την εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών επενδυτών και να ανατρέψει τη διοίκηση Μπόμπολα - Κούτρα, έτσι και τώρα, εξίσου συντονισμένα και μεθοδικά αλλά κυρίως αθόρυβα, το ολλανδικό fund γίνεται ο κυρίαρχος του παιχνιδιού των κατασκευών στην Ελλάδα.

THEA_0609_058_k


Η επιστροφή του ισχυρού επενδυτή στην ελληνική αγορά, μετά την εξαγορά του 30,2% των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις, να καλλιεργήσει σενάρια συγκέντρωσης δυνάμεων, αλλά και να επιταχύνει τον βηματισμό για μεγάλες ανατροπές όχι μόνο στην Ελλάκτωρ, αλλά και συνολικά στην αγορά.

Κλείσιμο
Πώς άλλωστε μπορεί να περάσει απαρατήρητος ένας διεθνής επενδυτικός όμιλος και μια κατασκευαστική εταιρεία με πάνω από 17.000 υπαλλήλους και δίκτυο 120 εταιρειών, με ετήσιο τζίρο πέρυσι στα 6,6 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη στα 273 εκατ. ευρώ, που πατά πλέον σε δύο από τις ισχυρότερες ελληνικές επιχειρήσεις της χώρας: στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ως επενδυτής, δείχνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση Περιστέρη, και στην Ελλάκτωρ, με την απόκτηση στρατηγικού ποσοστού που σηματοδοτεί τσουνάμι μετοχικών εξελίξεων στο προσεχές διάστημα.

Και όλα αυτά, όπως εύστοχα παρατηρούν στελέχη της αγοράς, με ελάχιστα κεφάλαια, που εκτιμώνται σε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια, με τα οποία, χάρη και στις χαμηλές αξίες των μετοχών, κατάφερε να συγκεντρώσει ισχυρή συμμετοχή στον τομέα των κατασκευών, της ενέργειας και των παραχωρήσεων στους leaders του κλάδου.

«Ο κύβος ερρίφθη», σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς εκτιμώντας ότι οι Ολλανδοί αποκτούν μετοχές στην Ελλάκτωρ έχοντας καταστρώσει ένα στρατηγικό πλάνο για την επόμενη μέρα, στην οποία η οικογένεια Καλλιτσάντση έχει δύο επιλογές: είτε να συμβιβαστεί με την ιδέα μιας αξιοπρεπούς αποχώρησης από τη διοίκηση χωρίς αντιρρήσεις, πουλώντας ακόμη και τη συμμετοχή τους, είτε να προβάλει εμπόδια και να ξεκινήσει μια νέα οργανωμένη επίθεση εναντίον των νέων μετόχων, από την οποία όμως είναι αβέβαιη η κατάληξη και πολύ περιορισμένα τα ερείσματα στην αγορά.

sakis
dimitris
1. Ο Σάκης Καλλιτσάντσης 2. Ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης
Κανείς, για παράδειγμα, δεν μπορεί να πιστέψει ότι οι πρωτοβουλίες των Ολλανδών είναι άγνωστες στο άλλο επενδυτικό fund, το Farallon, το οποίο διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη διαμάχη της νυν διοίκησης με τους παλαιούς μετόχους και φέρεται να πρόσφερε οικονομική στήριξη με ακριβό δανεισμό 50 εκατ. ευρώ. Με τα χρήματα αυτά, οι αφοί Καλλιτσάντση από μέτοχοι μειοψηφίας απέκτησαν το 27,7% των μετοχών και πέτυχαν αυτό που μέχρι τότε φάνταζε ακατόρθωτο: να πάρουν το τιμόνι της εταιρείας στα χέρια τους, ακόμη κι αν οι όροι αυτού του δανεισμού ήταν επαχθείς.
Ωστόσο εκείνο που δεν κατάφεραν ήταν να υλοποιήσουν τις μεγάλες προσδοκίες της αγοράς για ανάκαμψη του ομίλου, αφήνοντας μισό το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ελλάκτωρ και κυρίως χωρίς να πετύχουν την εξυγίανση του τομέα των κατασκευών, με αποτέλεσμα να στραγγαλίζουν τη ρευστότητα και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες της εταιρείας.

Στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης παραδέχτηκε ότι την τελευταία πενταετία οι ζημίες στην Ακτωρ ανήλθαν σε 360 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 170 εκατ. ευρώ έχουν χρηματοδοτηθεί από τη μητρική εταιρεία.

Η εταιρεία πρόσθεσε μάλιστα στον αρνητικό λογαριασμό επιπλέον ζημίες ύψους 110 εκατ. ευρώ από αποτυχημένες επιλογές εξόδου της προηγούμενης διοίκησης σε ξένες χώρες (Αυστραλία).
Η κυοφορούμενη από καιρό εμφάνιση των Ολλανδών δίνει νέα προοπτική στην Ελλάκτωρ με όπλο τη μεγάλη ρευστότητα της διεθνούς εταιρείας, το κύρος και την αξιοπιστία ενός ισχυρού ομίλου, απομακρύνοντας τα μεγάλα βαρίδια του παρελθόντος και την αδυναμία χρηματοδότησης της εταιρείας.
Παρά το γεγονός ότι η πλευρά του επενδυτικού fund κρατά κλειστά τα χαρτιά της, στη χρηματιστηριακή αγορά κυκλοφορούν σενάρια που προεξοφλούν την άμεση σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με κύριο θέμα την αλλαγή διοίκησης στην εταιρεία.

Χένρι Χόλτερμαν: Ολλανδός το νέο αφεντικό της εταιρείας

Ο CEO τoυ oλλανδικού fund είναι λάτρης της Ελλάδας, διαθέτει βίλα στην Κέρκυρα, αλλά και μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές και ακίνητα

Ο Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν, το μεγάλο αφεντικό της Reggeborgh Invest και ο άνθρωπος που συναντά στην Αθήνα επιχειρηματίες, πολιτικούς και τραπεζίτες, δεν είναι από τους επενδυτές που βάζουν στο ραντάρ τους την Ελλάδα σαν μια κουκκίδα στον χάρτη της ΝΑ Μεσογείου.

Ο γαμπρός του βαθύπλουτου ιδρυτή του κατασκευαστικού κολοσσού VolkerWessels, Ντικ Βέσελς, που απεβίωσε το 2017, με εκτιμώμενη οικογενειακή περιουσία ύψους 3,6 δισ. ευρώ, είναι λάτρης της Ελλάδας, διαθέτει βίλα στην Κέρκυρα, ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα μας και επενδύσεις στον τομέα των μεγάλων υποδομών, αλλά και προσωπικά στον τομέα των ακινήτων. Στην αγορά, για παράδειγμα, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο υπερδραστήριος 65χρονος επιχειρηματίας πέρα από τα μεγάλα deals που έχει κάνει μέσω του επενδυτικού ομίλου, αποκτώντας συμμετοχές στους πιο ελκυστικούς τομείς στην παγκόσμια αγορά, και τελευταία και στη χώρα μας, έχει συνάψει συνεργασία με Ελληνα επιχειρηματία, αναπτύσσοντας κοινή εταιρεία για την εκμετάλλευση ακινήτων στο κέντρο της πόλης.
Πρόξενος της Ολλανδίας στο Νησί του Φαιάκων και έχοντας αναπτύξει στενή συνεργασία με το νομικό γραφείο του επίσης Κερκυραίου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο κ. Χόλτερμαν έκανε αισθητή την παρουσία του στην αγορά όταν το 2018 τοποθετήθηκε στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποκτώντας σταδιακά πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Είχε προηγηθεί το φλερτ με την προηγούμενη διοίκηση της Ελλάκτωρ ύστερα από πρωτοβουλία της οικογένειας Καλλιτσάντση, το οποίο «πνίγηκε» εν τη γενέσει του από την ορμή της εμφύλιας διαμάχης μεταξύ των μετόχων (Καλλιτσάντση, Μπόμπολα, Κούτρα) και έφυγε άπρακτος.

Η Reggeborgh Invest εμφανίστηκε ως υποψήφια και στη μάχη διεκδίκησης της Forthnet από τις Vodafone - Wind σε συνεργασία με το κυρίαρχο ανταγωνιστικό σχήμα. Μάλιστα, για την περίοδο εκείνη, μεταξύ οικονομικών κύκλων συζητείται ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο που θα μείνει βαθιά χαραγμένο στην ιστορία και αφορά την εμφάνιση των Ολλανδών επενδυτών στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες. Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει τη σκηνή όπου οι υποψήφιοι επενδυτές της Reggeborgh προσήλθαν στο τραπέζι των συζητήσεων και μπροστά στα έκπληκτα μάτια των τραπεζιτών παρουσίασαν μια τραπεζική επιταγή ύψους 60 εκατ. ευρώ για να καλύψουν τις απαιτήσεις μιας ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Οταν κατάλαβαν όμως ότι ο παρ’ ολίγον συνεταίρος επεδίωκε να κάνει κουμάντο με τα δικά τους λεφτά, οι επενδυτές έγιναν καπνός.

Ως ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων η Reggeborgh Invest ιδρύθηκε το 1990, αποτελώντας το επενδυτικό όχημα της οικογένειας Βέσελς με συμμετοχές σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς κλάδους. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει επιχειρήσεις με σημαντική θέση στην αγορά κατασκευών και υποδομών, των ακινήτων, των τηλεπικοινωνιών, των εμπορευμάτων και της ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Reggeborgh αποτελεί εκ των βασικών επενδυτών στον ενεργειακό όμιλο VARO Energy B.V., ο οποίος παράγει, διανέμει και πωλεί καύσιμα κυρίως σε αγορές της Βορειοδυτικής Ευρώπης για μια σειρά πελατών, από βιομηχανίες και οχήματα μέχρι πλοία.

f2_2
Το Wonderwoods στον σταθμό της Ουτρέχτης περιλαμβάνει δύο «πράσινους» βιώσιμους πύργους που θα φιλοξενούν συνολικά 400 σπίτια, γραφεία 14.000 τ.μ. και εμπορικό χώρο 7.500 τ.μ. - Οι πύργοι θα διαθέτουν τουλάχιστον 360 δέντρα και πάνω από 9.600 θάμνους και ανθοφόρα φυτά, ισοδύναμα με 2 εκτάρια δάσους
Στα τέλη του 2019 η επενδυτική εταιρεία προχώρησε σε δημόσια προσφορά για την απόκτηση των μετοχών μειοψηφίας της VolkerWessels, της πιο εμβληματικής οικογενειακής επιχείρησης στον τομέα των κατασκευών, εξέλιξη που οδήγησε στη διαγραφή της από το ολλανδικό χρηματιστήριο την περασμένη άνοιξη.

Τη σημερινή μορφή της η VolkerWessels την πήρε το 1997, προερχόμενη από τη συγχώνευση μεταξύ της Kondor Wessels και της Volker Stevin, με έτος ίδρυσης το 1854! Αυτή η συγχώνευση έγινε με τις ευλογίες και την επίβλεψη του πατριάρχη της οικογένειας, ο οποίος μετέτρεψε τη μικρή ομώνυμη ολλανδική κατασκευαστική εταιρεία που κληρονόμησε από τον πατέρα του στη δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική στη χώρα και έγινε ένας από τους πλουσιότερους άντρες στην Ολλανδία.
Με κύριο σλόγκαν το «think global, act local», που αποτελεί την κεντρική φιλοσοφία του ομίλου για να διαχειρίζεται μια πλειάδα συμμετοχών, η VolkerWessels δραστηριοποιείται κυρίως στις Κάτω Χώρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Βόρεια Αμερική και τη Γερμανία, έχοντας σήμερα μεγάλα και σημαντικά υπογεγραμμένα συμβόλαια συνολικής αξίας 9 δισ. ευρώ. Στην ιστοσελίδα της μπορεί κανείς να περιηγηθεί σε δεκάδες μεγάλα έργα υποδομής (γέφυρες, λιμάνια, φράγματα κ.ά.), όμως το μάτι του επισκέπτη καθηλώνουν οι οικιστικές της αναπτύξεις.

Η Κοιλάδα του Αμστερνταμ (Valley Amsterdam) αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές και ταυτόχρονα τολμηρές κατασκευές του ομίλου. Ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017 με εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης το 2021, αποτελώντας ένα καινοτόμο και βιώσιμο κτίριο με μεικτές χρήσεις συνολικής επιφάνειας 75.000 τ.μ., το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 196 διαμερίσματα προς ενοικίαση. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η ανάπτυξη της εταιρείας στον κεντρικό σταθμό της Ουτρέχτης, με την κατασκευή δύο «πράσινων» πύργων. Το έργο στοχεύει στη δραστική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στην εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, βελτιώνοντας το αστικό μικροκλίμα στην καρδιά της πόλης.

Το Wonderwoods περιλαμβάνει δύο «πράσινους» βιώσιμους πύργους που θα φιλοξενούν συνολικά 400 σπίτια, γραφεία 14.000 τ.μ. και εμπορικό χώρο 7.500 τ.μ. Συνολικά, οι πύργοι θα διαθέτουν τουλάχιστον 360 δέντρα και πάνω από 9.600 θάμνους και ανθοφόρα φυτά, ισοδύναμα με 2 εκτάρια δάσους.

Ειδήσεις σήμερα

Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου: Αυτόφωρο για τους αρνητές της μάσκας

Ερντογάν σε Μέρκελ και Μισέλ: Από την Ελλάδα εξαρτάται η επανέναρξη του διαλόγου

Βρετανία: Ποια είναι τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό που ανακοίνωσε ο Τζόνσον
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης