ΔΕΘ: Ποιοι και πόσο ωφελούνται από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

mitsotakis-deth-art

Το κέρδος και οι εξαιρέσεις από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης - Πόσο μειώνεται το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων - Παρατάσεις στα επιδόματα ανεργίας ανάλογα με την λήξη τους - Σε ποια νησιά καταργείται ο ΕΝΦΙΑ

Τα μεσαία εισοδήματα, οι επιχειρήσεις οι άνεργοι, οι εποχικά εργαζόμενοι, αλλά και οι οφειλέτες με κόκκινα δάνεια και όσοι ζουν σε ακριτικές περιοχές, ωφελούνται από το πακέτο μέτρων ύψους 6,8 δις ευρω που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία τους στην ΔΕΘ.

Το 2021 οι μισθωτοί ιδιωτικοί υπάλληλοι θα δουν αύξηση στον καθαρό μισθό τους λόγω της κατάργησης (για ένα έτος αρχικά) της εισφοράς αλληλεγγύης ενώ, για τον ίδιο λόγο, αγρότες και επαγγελματίες θα πληρώσουν επίσης λιγότερο φόρο το 2022. Συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι και εισοδηματίες θα την καταβάλουν κανονικά.

Επίσης παρατείνονται τα για δυο μήνες τα επιδόματα ανεργίας ανάλογα με τον μήνα που έληξαν και εφόσον δεν έχουν παραταθεί στο παρελθόν. Στις επιχειρήσεις μειώνεται το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών, επιδοτούνται οι νέες προσλήψεις, ενω προβλέπονται και νέα κρατικά δάνεια με δυο επιπλέον γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής.

Την ίδια ώρα παγώνουν μέχρι το τέλος του χρόνου οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ενώ οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό παρατείνονται μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ειδικότερα, από την ανάλυση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού προκύπτουν τα εξής:

1. Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, ενώ η εισφορά θα καταβληθεί κανονικά απο εισοδηματίες (π.χ. από ενοίκια ή μερίσματα), δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Το μέτρο θα ισχύσει καταρχήν για το 2021 και η μονιμοποίηση του θα εξαρτηθεί απο την εξέλιξή τη υγειονομικής κρίσης και τα δημοσιονομικά περιθώρια της οικονομίας. Ένας φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα έχει όφελος 66 ευρώ το χρόνο ένας άλλος με εισόδημα 20.000 ευρώ τον χρόνο θα έχει όφελος 176 ευρώ τον χρόνο. Για ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ το όφελος ανεβαίνει σε 676 ευρω και για ετησιο εισόδημα 40.000 ευρώ φτάνει τα 1326 ευρω Στους μισθωτούς τοη μείωση θα φανεί στις αποδοχές των εισοδημάτων του 2021 ενώ στους επαγγελματίες και τους αγρότες το όφελος θα φανεί με το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2022 που θα δηλωθούν τα εισοδήματα του επόμενου έτους.

Δείτε πίνακα με το όφελος ανάλογα με το εισόδημα ΕΔΩ

2. Μειώνονται κατά τρεις μονάδες από 39,7% σε 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές. Εργαζόμενος με μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ, ενώ το όφελος της επιχείρησης θα φθάσει τα 301 ευρώ.

3. Επιδοτείται η δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Tο κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο, ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητάς του. Το όφελος για πρόσληψη ενός ανέργου με μισθό 700 ευρώ θα είναι 2.821 ευρώ ετησίως και για τις δύο πλευρές. Ή, αντιστοίχως, περίπου 4.000 ευρώ για μισθό 1.200 ευρώ. Μοναδικός όρος ότι οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση δεν θα μειώνονται. Αν, μάλιστα, προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, η θέση του θα επιδοτείται με ακόμη 200 ευρώ μηνιαίως.

4. Επεκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους το πρόγραμμα Συνεργασία. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία, χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού. Επεκτείνεται, επίσης, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Και σε αυτούς προστίθενται, τώρα, οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.

5. Ξεκινά ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,5 δισ. Μπορούν να μετάσχουν και όσοι πήραν ήδη Επιστρεπτέα Ι & ΙΙ εφόσον δεν έχουν εξαντλήσει το ατομικό όριο χρηματοδότησης που τους αναλογεί. Στους δικαιούχους προστίθενται πλέον και επιχειρήσεις χωρίς κανένα εργαζόμενο και χωρίς ταμειακή μηχανή. Δεν καλύπτει αυτό όμως όλους τους αυταοασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες Κατ' εξαίρεση εντάσσονται στο μέτρο τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις με σημαντική πτώση στον τζίρο τους για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Τον Νοέμβριο θα τεθεί σε εφαρμογή και 4ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 600 εκατ. ευρώ.

6. Θεσπίζεται μέτρο υπεραποσβέσεων για 3 έτη (2021-2023) σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου Οι επενδύσεις αυτές (για φορολογικούς σκοπούς) υπερ-αποσβένονται με 100% + 100% = 200%. Δηλαδη μια επιχείρηση που προχωρά σε ψηφιακό εκσυγχρονισμό της δαπανώντας το ποσό των 50.000 ευρώ θα εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδά της το ποσό των 100.000 ευρω. Με φορολογικό συντελεστή 24% θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος ύψους 24.000 ευρώ. Έτσι, περίπου το 48% της επένδυσης επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

7. Τον Οκτώβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ για τις κύριες συντάξεις (δημοσίου και ιδιωτικου τομέα) που αφορούν το 11μηνο 2015-2016. Το πόσο αναμένεται να καταβληθεί εφάπαξ και αφού έχει παρακρατηθεί ο σχετικός φόρος. Μέχρι και τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατ ευρω σε περίπου 180.000 συνταξιούχους που έφυγαν από την εργασία τους μετά από 31 ή και περισσότερα έτη ασφάλισης και ωφελούνται από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που προκύπτουν από τον Νόμο Βρούτση.

8. Καταργείται σε μόνιμη βάση ο ΕΝΦΙΑ σε 26 ακριτικά νησιά. Το μέτρο ξεκινάει από το 2020 (δηλαδή το νέο χαράτσι που έρχεται μέσα στις επόμενες ημέρες) και εκτιμάται οτι θα αφορά σε ακριτικούς δήμος όπως των Λειψών, Γαύδου, Χάλκης, Αγαθονησίου, Τήλου, Αγ. Ευστρατίου, Ανάφης, Σικίνου, Ψαρρών, Μεγίστης, Φολεγάνδρου, Οινουσών, Κιμώλου, Καστελοριζου κ.α,

9. Επεκτείνεται για 6 μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στις τουριστικές υπηρεσίες. Ειδικότερα επεκτείνεται για 6 μήνες:

• Η μείωση του ΦΠΑ σε όλες τις μεταφορές προσώπων από το 24% στο 13% που ισχύει έως και τις 31 Οκτωβρίου 2020. Η μείωση το ΦΠΑ στο 13% από 24% καλύπτει, εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
• Η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και τα υπόλοιπα ροφήματα της εστίασης από το 24% στο 13% που ισχύει έως και τις 31 Οκτωβρίου 2020.
• Η εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ 13% στο 90% του κόστους του τουριστικού πακέτου έναντι 80% που ίσχυε πριν.
• Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα εισιτήρια στους κινηματογράφους μέτρο που ισχύει έως το τέλος Οκτωβρίου.

10. Αναβάλλεται μέχρι τον Απρίλιο η καταβολή οφειλών από τους πληγέντες. Πρακτικά αυτό σημαίνει οτι οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έληγαν στο τέλος Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου παρατείνονται μέχρι τον επόμενο Απρίλιο.

11. Δίμηνη παράταση για τα επιδόματα ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, σε όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου. Εξαιρούνται αυτοί που ήδη έχουν λάβει την δίμηνη παράταση του πρώτου 5μηνου του έτους, στο πλαίσιο των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων. Δηλαδή όσοι άνεργοι έχουν ήδη πάρει δίμηνη παράταση λόγω του ότι το επίδομα ανεργίας έληξε το πρώτο πεντάμηνο του έτους δεν δικαιούται να πάρουν άλλη δίμηνη παράταση. Για παράδειγμα αν κάποιος που έληξε το επίδομα ανεργίας τον Απρίλιο και πήρε παράταση Μάιο και Ιούνιο δεν θα πάρει άλλη δίμηνη παράταση. Επισης μειώνεται σε 50 αντί των 100, ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης.

12. Αναστέλλονται μέχρι το τέλος το 2020 οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών. Από τον Ιανουάριο του 2021, οι οφειλέτες με χρέη προς τις τράπεζες, το Δημόσιο, ΔΕΚΟ και ιδιώτες θα μπορούν να αιτηθούν υπαγωγή στον νέο πτωχευτικό νόμο, είτε με εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών είτε με πτώχευση και διαγραφή όλων των οφειλών. Στη δεύτερη περίπτωση, θα μπορούν να διαμένουν στο σπίτι τους καταβάλλοντας μίσθωμα σύμφωνα με τους όρους της αγοράς για 12 χρόνια όπου είτε θα επαναγοράζουν το ακίνητο είτε θα πρέπει να το εγκαταλείψουν.

Ειδήσεις σήμερα

Επιστολή Μητσοτάκη στον ΟΗΕ για την τουρκική προκλητικότητα: Τι αποκαλύπτει για τη σύγκρουση των φρεγατών

Η ΔΕΘ στην εποχή του κορωνοϊού: Μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις - Φωτογραφίες

Κινηματογραφική ληστεία στην Κηφισιά: Αστυνομικοί - «μαϊμού» εισέβαλαν σε σπίτι και άρπαξαν χρήματα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (39)

...

Ο πιο επιτυχημένος φόρος είναι το τέλος επιτηδεύματος, ανεξάρτητα αν έχεις κέρδη ή ζημιές, χωρίς να συμψηφίζεται με άλλους φόρους. Ο ΕΝΦΙΑ μπροστά σε αυτό το "αριστούργημα", είναι δίκαιος. Εμπνευστής αμφότερων ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο απόλυτος. Σπίτι του πια, καλά να περνάει... Όσοι δεν καταλάβουν έγκαιρα ότι το κατεπείγον, η χρεοκοπία και το έκτακτο μετά από 10 χρόνια δεν υφίσταται, κι ότι πρέπει να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, θα κάνουν παρέα στον Ευάγγελο. Και δεν πάει να λιβανίζουν όλοι, όλη μέρα κάθε μέρα την κυβέρνηση. Εμείς "στείλαμε" το Σαμαρά με τα καμώματα του Βρούτση, τον Τσίπρα με τις τσαχπινιές του Κατρούγκαλου και του Τσακαλώτου. Εδώ είμαστε και για ετούτους...

...

Ο πιο επιτυχημένος φόρος είναι το τέλος επιτηδεύματος, ανεξάρτητα αν έχεις κέρδη ή ζημιές, χωρίς να συμψηφίζεται με άλλους φόρους. Ο ΕΝΦΙΑ μπροστά σε αυτό το "αριστούργημα", είναι δίκαιος. Εμπνευστής αμφότερων ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο απόλυτος. Σπίτι του πια, καλά να περνάει... Όσοι δεν καταλάβουν έγκαιρα ότι το κατεπείγον, η χρεοκοπία και το έκτακτο μετά από 10 χρόνια δεν υφίσταται, κι ότι πρέπει να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, θα κάνουν παρέα στον Ευάγγελο. Και δεν πάει να λιβανίζουν όλοι, όλη μέρα κάθε μέρα την κυβέρνηση. Εμείς "στείλαμε" το Σαμαρά με τα καμώματα του Βρούτση, τον Τσίπρα με τις τσαχπινιές του Κατρούγκαλου και του Τσακαλώτου. Εδώ είμαστε και για ετούτους...

rempelos

"Για παράδειγμα αν κάποιος που έληξε το επίδομα ανεργίας τον Απρίλιο και πήρε παράταση Μάιο και Ιούνιο δεν θα πάρει άλλη δίμηνη παράταση "Για παράδειγμα αν αυτός εργάζονταν εποχικός σε εργασία που δεν παίρνει αναστολή (και είναι χιλιάδες ) και ξαναπάει για δουλειά πάλι Απρίλιο του 2021 θα ζήσει από τον Ιούνιο 2020 μέχρι τα τελη Απριλιου 2021 χωρίς χρήματα Έτσι άπλα Εφορία 2019 Ενφια 2021 Τελη κυκλοφορίας 2020 ΔΕΗ ΟΤΕ . Του χρόνου Εφορία παραπάνω διότι χωρίς εργασία ενα χρόνο δεν θα πληρεί τα τεκμήρια διαβιώσεις και τις αποδείξεις άρα έξτρα φόρος Ζητω η βαριά βιομηχανία της χώρας ζήτω η βιομηχανία της ξαπλώστρας

αυτο

ειναι νεοφιλελευθερισμος ,,,με εισοδημα 40000 κερδος 1326ευρω,,με εισοδημα 15000 κερδος 66ευρω,,στο δικο μου (το φτωχο μυαλο οπως θα πουν οι δεξιουληδες)ενα κρατος κοινωνικης δικαιοσυνης και αλληλεγγυης θα επρεπε να ειναι αντιστροφα τα ποσα κερδους,Αλλα φανταζομαι περισσοτερο αναγκη εχει τα 1325 ευρω καποιος με 40000 εισοδημα απο οτι καποιος με 15000 εισοδημα,,ειπαμε,,ΝΔ εχουμε δεν περιμεναμε κατι διαφορετικο.

Νεοδημοκράτης

Χαίρομαι που αρχίσατε να καταλαβαίνετε εσείς οι αριστεροί ότι 45 χρόνια καλοζωίας και καλοπέρασης της μεταπολίτευσης, με τον Κυριάκο ΤΕΛΟΣ!

@αυτό

Αυτός που θα έχει αύξηση 1300 ευρώ το χρόνο, μάντεψε πόσα συνεισέφερε ως "αλληλεγγύη" στη μαύρη τρύπα του Ελληνικού κράτους τα προηγούμενα χρόνια... Αποκατάσταση εισοδήματος είναι. Ούτε επίδομα, ούτε φοροαπαλλαγή.

Η οικονομία ήταν το φόρτε μου

Γατάκι ο Κυριάκος! Αν ήμουν εγώ θα είχα εξαγγείλει πολλά περισσότερα! Ειδικά από Θεσσαλονίκη έχω εξαγγείλει εντυπωσιακά οικονομικά προγράμματα.....το ότι στο τέλος δεν υλοποίησα κανένα, ουδεμία σημασία έχει!

Γιατι αυτος θα υλοποιησει τιποτε;

Αναδρομικα, επιδοματα, και... φουμαρα ειναι η γαλαζια "οικονομικη πολιτικη".

Σαμιώτης

Μητσοτάκη, μπορείς να μας πείς για, εκείνη την μικρή αύξηση των συντάξεων, που προέκυψε λόγω της μείωσης παρακράτησης φόρου, από 1-1-20, για τις συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου, που καταβλήθησαν 19 Δεκεμβρίου 2019, και ακόμα δεν έχει καταβληθεί πότε προγραμματίζει η κυβέρνηση να την καταβάλλει;;. Το ποσό είναι ευτελές, αλλά από τα μικρά καταλαβαίνει κανείς τις προθέσεις για τα μεγάλα.

thess80

Η νέα φορολογική κλίμακα ισχύει για εισοδήματα που εισπραττονται από 1/1 /2020. Τη σύνταξη του Ιανουαρίου την εισέπραξες προκαταβολικά το Δεκέμβριο του 2019, οπότε η παρακράτηση έγινε με την παλιά κλίμακα και το ποσό αυτό συμπεριληφθηκε στη φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2019. Με λίγα λόγια, μη περιμένεις αύξηση για τον Ιανουάριο.

Μουρτζοβλαχαίοι Δημόσιοι και λοιποί αριστεροί....

τα μέτρα του Κυριάκου είναι ΟΛΑ προς την σωστή κατεύθυνση! Σωστά ευνοεί εμάς τους έχοντες και του νοικοκυραίους! Στο κάτω κάτω εμείς τον εκλέξαμε Πρωθυπουργό και εμείς θα τον ξαναεκλέξουμε! Τί θα πει «ευνοεί τις ελίτ»; Σιγά μην ευνοούσε όλους τους ανεπρόκοπους που ευνοούσε ο σύριζα!...

Liberty

Βλέπω οργή από τους δημόσιους υπαλλήλους στα σχόλια. Υπέροχα! Οι άνθρωποι που έχουν καταστρέψει την Ελλάδα αποτελώντας για δεκαετίες την κομματική πελατεία του κάθε τυχάρπαστου καταλαβαίνουν ότι ο λαός είδε πλέον το παίζεται.

nikollef

Εγω ξερω καποιους ελευθερους επαγγελματιες που διαχρονικα καταληστευουν την Ελλαδα με το να φοροδιαφευγουν συστηματικα... 100 βγαζουμε... 0 δηλωνουμε...

Blue Wind

Ο κύριος Μητσοτάκης για άλλη μια φορά ακόμη αποδεικνύει πως έχει σχέδιο και όραμα για μια νέα Ελλάδα της ανάπτυξης και της προόδου. Μειώνει τους φόρους ώστε επιτέλους να ανασάνει ο ταλαιπωρημένος λαός. Τα τρόλια της αριστεράς που κρυφτήκαν; Γιατί όποιος δεν συμφωνεί με όλα αυτά ή αριστερός θα είναι ή φασίστας. Αν και είναι το ίδιο.

χεχεχεχεχε

συντομα θα καταλαβει απο τα δικαστηρια οτι ειναι ακρως ρατσιστικος ο νομος και φερνει εργαζομενους δυο ταχυτητων.....εξερει δηλαδη 600 χιλιαδες δημοσιους υπαλληλους και 2,5 μυρια συνταξιουχους......για την φοροδιαφυγη ουτε κουβεντα

Γιάννης

*Εξαιρεί. Μάλλον συνταξιούχος δημόσιος απο την εποχή που προσλαμβάνονταν με διαφανείς διαδικασίες και απολυτήριο δημοτικού.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης