ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Η απασχόληση επέστρεψε στα επίπεδα του 2013

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Η απασχόληση επέστρεψε στα επίπεδα του 2013

Δείτε πόσο μειώθηκε η απασχόληση σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

apasxolisi56
Στα επίπεδα του 2013 επέστρεψε η απασχόληση το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020 σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατά 5% , δηλαδή κατά 195.800 άτομα, μειώθηκε η απασχόληση μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου του 2020, δημιουργώντας απαισιόδοξες προοπτικές για την αγορά εργασίας το επόμενο διάστημα. Το ποσοστό ανεργίας συνέχισε μια ήπια πτωτική πορεία μέχρι και τον Απρίλιο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι που μεταφέρθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας για διάστημα παραπάνω από 3 μήνες και λαμβάνοντας λιγότερο του 50% του μισθού τους καταγράφηκαν ως οικονομικά μη ενεργοί.

Ωστόσο, τον Μάιο το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από 15,7% σε 17%. Σε επίπεδο ροών μισθωτής εργασίας, το διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος του 2020 είχαν δημιουργηθεί 170.470 λιγότερες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019, επιστρέφοντας περίπου στα επίπεδα του 2013.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή ήταν βελτιωμένη σε σχέση με το αποτέλεσμα του προηγούμενου πενταμήνου ή εξαμήνου, καθώς ο Ιούνιος και ο Ιούλιος εμφάνισαν ετήσια αύξηση καθαρών προσλήψεων χάρη στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και στις κρατικέςενισχύσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με την αρχική συγκράτηση της πανδημίας δημιούργησαν προσδοκίες σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα. Δυστυχώς, οι προσδοκίες αυτές διαψεύστηκαν με το δεύτερο κύμα πανδημίας και την καθίζηση των τουριστικών εσόδων (-87,5% ετησίως στο α’ εξάμηνο).

Ταυτόχρονα με την προβλεπόμενη μεγάλη υποχώρηση του όγκου της απασχόλησης φέτος, αναμένεται και η μείωση του χρόνου απασχόλησης εξαιτίας της στροφής στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης (περίπου 50% των νέων θέσεων εργασίας) και των μέτρων αναστολής. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, η επίπτωση της κρίσης πανδημίας στη μείωση του εργάσιμου χρόνου είναι 10 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι ήταν στην κρίση του 2007-2008. Οι δραματικές αυτές εξελίξεις στο μέτωπο της απασχόλησης και των σχέσεων εργασίας θα έχουν ως αποτέλεσμα τη σοβαρή μείωση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος. Από τα παραπάνω καθίσταται προφανής η επίπτωση στην καταναλωτική ζήτηση και στην επεκτατική δυναμική της οικονομίας.





Ειδήσεις σήμερα:

Σε ύφεση η φωτιά στην Αρτέμιδα - Παραμένουν οι δυνάμεις, εκκενώθηκε ο οικισμός «Αγία Κυριακή»

Φωτογραφία: Δεύτερη ευκαιρία σε 62χρονο - Μεταμόσχευση πνεύμονα στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια


Τσελίκ κατά Μακρόν: «Αποτυχημένος και ανίκανος - Χρησιμοποιεί την Ελλάδα στη Ανατολική Μεσόγειο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης