Ειδικός γραμματέας Διαχειρίσης Ιδιωτικού Χρέους (ΘΕΜΑ 104,6): Αυτοί είναι οι τρεις άξονες της «Δεύτερης Ευκαιρίας»

Ο Φώτης Κουρμούσης παρουσίασε το σχέδιο νόμου στο οποίο αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο νόμο πλαίσιο για τη «Δεύτερη Ευκαιρία» όσον αφορά τη ρύθμιση χρεών που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2021 και ρυθμίζει όλα τα θέματα για τα χρέη αναφέρθηκε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο ειδικός γραμματέας Διαχειρίσης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης.

Όπως εξήγησε ο νόμος αυτός, στον οποίο αναφέρθηκε εκτενώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, έχει τρεις άξονες:

- Πρώτος άξονας η πρόληψη καθώς ο πολίτης ή η επιχείρηση μπορεί να λάβει προειδοποίηση πριν να φτάσουν τα χρέη σε βαθμό που να μην εξυπηρετούνται

- Δεύτερος άξονας η πλατφόρμα στην οποία μπορεί ο πολίτης ή η επιχείρηση να κάνει αίτηση και να ρυθμίσει όλα του τα χρέη σε έως 20 χρόνια. Περιλαμβάνει τα χρέη προς εφορία, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.α.

- Τρίτος άξονας η πτώχευση στην οποία διαγράφονται όλα τα χρέη για να κάνεις μια νέα αρχή. Υπάρχουν όμως πολλές προϋποθέσεις και έλεγχοι και υπάρχει και το κόστος ότι χάνεις όλα σου τα περιουσιακά στοιχεία. Αυτά ανατίθενται σε έναν εκκαθαριστή που θα αναλάβει να τα πουλήσει και να τα δώσει στους πιστωτές.


Αν κάποιος π.χ. έχει τρία σπίτια ο διαχειριστής θα αναλάβει τα δύο ενώ η πρώτη κατοικία προστατεύεται και θα μεταβιβάζεται στον ιδιωτικό νέο φορέα και για 12 χρονια ο οφειλέτης μπορεί να πληρώνει ενοίκιο που θα επιδοτείται για να έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ξανά το σπίτι του

Όπως εξήγησε ο κ. Κουρμούσης το κράτος θα κάνει ανοιχτό διαγωνισμό για τον ιδιωτικο φορέα και θα επιλεγεί αυτός με την καλύτερη προσφορά

Διευκρίνισε, τέλος, ότι «υπάρχουν διάφορες προυποθέσεις για τη δεύτερη ευκαιρία. Για παράδειγμα αν κάποιος τη στιγμή της πτώχευσης είχε α κατοικία και λοιπη περιουσία η διγραφή γίνεται σε 1 χρόνο. Αν όμως δεν έχει περιουσία η διαγραφή γίνεται σε 3 χρόνια».

Ειδήσεις σήμερα: 

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα σχολεία - Στις 14 το άνοιγμα

Ο Σεπτέμβριος θα κρίνει την εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα - Γιατί αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων

Νέος γύρος ενισχύσεων 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr