LIVE

Κορωνοϊός

ΑΑΔΕ: Βαριές ποινές στους φορολογικούς παραβάτες και σε όσους ασκούν βία στους ελεγκτές

aade1

Πρόστιμο από 10.000 έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από δύο έως έξι μήνες, όταν ασκείται βία κατά ελεγκτών – Τι προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών

Βαρύς θα πέφτει ο πέλεκυς του νόμου στις περιπτώσεις άσκησης σωματικής βίας εις βάρος ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αλλά και παραβάσεων αναφορικά με την τήρηση βιβλίων και τη χρήση ταμειακών μηχανών. Σύμφωνα με τροπολογία, που κατέθεσε στο φορολογικό νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών, υιοθετώντας τη σχετική εισήγηση της ΑΑΔΕ, προβλέπεται ότι:

α) σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια ελέγχου από υπαλλήλους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των οργάνων αυτών, αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία αφορά ο έλεγχος, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, μέχρι 1 μήνα.

β) Στις περιπτώσεις που παρεμποδίζεται η διενέργεια ελέγχου με απειλή χρήσης βίας με όπλα ή άλλα αντικείμενα, ή ασκείται βία που έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική βλάβη ή τον κίνδυνο ζωής ή που θα μπορούσε να προκαλέσει σωματική βλάβη ή κίνδυνο ζωής του υπαλλήλου της ΑΑΔΕ, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του ή για λόγους σχετικούς με την εκτέλεσή της, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται πρόστιμο από 10.000 έως 50.000 ευρώ αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπαιτίου από δύο έως έξι μήνες, και σε περίπτωση υποτροπής, από έξι μήνες έως τρία χρόνια.

Τα παραπάνω ισχύουν και για επιθέσεις σε βάρος υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών κατά τη διενέργεια Ελέγχων από αυτούς.

Οι ρυθμίσεις κρίθηκαν αναγκαίες προκειμένου να καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ανοχή σε οποιοδήποτε περιστατικό βίας και, πολύ περισσότερο, κινδύνου για τη σωματική ακεραιότητα ή ακόμη και τη ζωή των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Οικονομικών, κατά την διάρκεια διενέργειας ελέγχων και εκτέλεσης των καθηκόντων τους.

Αναστολή λειτουργίας για επέμβαση στους μηχανισμούς


Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η λειτουργία των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, όταν διαπιστώνεται η παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών. Συγκεκριμένα:

α. όταν o υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης, στην οποία αφορά ο έλεγχος, από δύο έως δώδεκα μήνες

β. όταν o υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση, που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επαγγελματικών του εγκαταστάσεων από τρεις έως είκοσι μήνες, και επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Ακόμα, η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού, εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή ότι παραβιάζει κατά οποιονδήποτε τρόπο τη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών ή ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτησή του ή έχει εγγραφεί στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές.


Τα πρόστιμα για τη μη τήρηση λογιστικών μνημείων

Βαριά είναι και τα πρόστιμα όταν διαπιστώνεται η μη τήρηση λογιστικών βιβλίων, καθώς και των αρχείων των ταμειακών μηχανών. Θα φτάνουν το 15% των εσόδων της επιχείρησης για κάθε έτος, όπου διαπιστώνεται παράβαση, με ελάχιστο ποσό ανά έτος τα 10.000 ευρώ για απλογραφικά και 30.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία. Αν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση τα τρία τελευταία χρόνια, το πρόστιμο είναι κατ΄ ελάχιστον 30.000 και 50.000 ευρώ αντίστοιχα.

Οι κυρώσεις αυτές αποτελούν απάντηση στην πρακτική που έχει παρατηρηθεί ορισμένοι παραβάτες να δηλώνουν, μετά την έναρξη του ελέγχου, «απώλεια» των ηλεκτρονικών αρχείων παραστατικών που έχουν εκδοθεί από τις ταμειακές μηχανές τους.

Τέλος, εξασφαλίζεται από την 1η Ιουλίου 2020 στους υπαλλήλους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι οποίοι υφίστανται σωματική βλάβη κατά τη διάρκεια και εξαιτίας της άσκησης των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, η κάλυψη των πάσης φύσεως δαπανών νοσηλείας και αποθεραπείας, στο μέτρο που οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν καλύπτονται από τον κύριο φορέα ασφάλισης ή και από ιδιωτικό φορέα ασφάλισης, με τον οποίο έχει συμβληθεί ο υπάλληλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Αγία Σοφία: Τι γράφει ο Γαλλικός Τύπος - «Ο νέος σουλτάνος έχει ''χτυπήσει'' διπλά»

O «μαύρος χάρτης» στις Κεχριές Κορινθίας - Κάηκαν πάνω από 32.000 στρέμματα

Μύκονος: Νεκρή 18χρονη Ιταλίδα έπειτα από τροχαίο - Έπεσε σε γκρεμό με αυτοκίνητο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Δ.Ο.Υ

..και οι εφοριακοι που τα παιρνουν να μην τιμωρηθουν ποτε .... μεγαλυτερα λαμογια απο τους εφοριακους δεν υπαρχουν

Τέλεια κοινωνία

Το μίσος πολλών ξεχειλίζει και δείχνει ψυχική άβυσσο. Αν επικρατούσε η λογικη, ίσως να βγαίναμε από αυτήν την δίνη. Πρέπει να γίνονται έλεγχοι, ναι η όχι; Αν ζούσαμε σε μια αγγελική κοινωνία δεν θα παρέβαινε κανείς τους νόμους και όλοι θα πλήρωναν τους φόρους που τους αναλογούν. Δυστυχώς όμως ζούμε σε μια κοινωνία όπου οποίος κλέψει και δεν γίνει αντιληπτός είναι 'μάγκας' ενώ οι υπόλοιποι είναι βλάκες. Αν υποθέσουμε ότι κανείς έλεγχος δεν έβρισκε πότε την παραμικρή κλεψια (κλέβουν το κοινωνικό σύνολο) είναι προφανες ότι θα σταματούσαν. Όσο για την παραβατικη συμπεριφορά των ελεγκτών, προτεινω να τους επιβάλλονται τα ίδια πρόστιμα που απειλούν τους εκλεγόμενους και φυσικά και να αποβάλλονται από το σώμα και να γίνεται ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας.

Vagelis

Κανονικα θα επρεπε να ειναι "Βαριές ποινές στους Πολιτικους παραβάτες και σε όσους ασκούν βία στους Πολίτες." Απο τα λαμογια της ΝΔ δεν περιμενουμε και πολλα.

Σκεπτόμενος.

Κυριάκο πρόσεχε γιατί τέτοιες αποφάσεις θυμίζουν περισσότερο χούντα!!!! Τις λέξεις κατάχρηση εξουσίας ( με ότι συνεπάγεται μεσα σε αυτές) τις σκέφτηκε κανείς από τα εξυπνοπουλια της κυβέρνησης? Έγινε μεγάλος αγώνας από τον Ελληνικό λαό για να βλέπουμε σήμερα τον αστυνομικό φίλο και όχι μπαμπούλα. Κανονίστε να το αντιστρέψετε.

Jon

Έτσι μπράβο. Επιτέλους να μπει τάξη. Προχωρήστε,σας στηρίζουμε. Να τελειώνουμε με την ανομία.

Κύκνος (πτηνό)

Το επόμενο παράδειγμα αχαλίνωτης κρατικής βίας και ασυδοσίας. Όλο αυτό προτείνεται άνευ υπαρκτές ασφαλιστικές δικλείδες, πως αστυνομικοί και εφοριακοί μόνοι τους δεν παραβίασαν την νομοθεσία, και δεν ψευδομαρτυράνε ασύστολα, εκβιάζοντας τους πολίτες για μίζες. Σαφώς, άνευ τα "έσοδα" από της φορολογίας εικονικών εισοδημάτων, πως θα μπορούμε να δώσουμε το 25% αφορολόγητο στους δικαστες/ εισαγγελείς και τις μισθολογικές τους "ωριμάνσεις" (τι χυδαίο λεξιλόγιο). Εύγε σας "δημοκράτες". Ο λαός θα έχει λίγη ακόμα υπομονή, πιστεύω και εκτιμώ.

Money makes the world go round

Καλό αυτό! Μήπως ήρθε η ώρα να θεσπιστούν παρόμοια και αυστηρότερα για επιθέσεις κατά αστυνομικών;

Δεν

πειράζει τους βρίσκουμε και στις εφορίες

Αιρετικος

Aντε όπου να'ναι θα ανακαλύψουμε και τον τροχό!

Όσοι είστε κατά της φορολογίας μην χειροδικείτε απλά στις εκλογές ψηφήστε λευκό.

Συμφωνά με απόφαση του εκλογοδικείου οι έδρες που αντιστοιχούν στο ποσοστό του λευκού πρέπει να παραμένουν κενές.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης