Αναδρομικά συνταξιούχων: Η «ακτινογραφία» της απόφασης του ΣτΕ - Ποιοι θα εισπράξουν και ποιοι όχι

SUDAKSEIS-ARTHROU

Η κυβέρνηση, πάντως, προσανατολίζεται να καλύψει όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο όσους προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας - Τι ισχύει για συνταξιούχους του δημοσίου και ένστολους

Στην επιστροφή των αναδρομικών του 2015 σε όλους τους συνταξιούχους που δικαιώθηκαν με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και όχι μόνο σε εκείνους που προσέφυγαν στα δικαστήρια προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι σχετικές εξαγγελίες θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο.

Ωστόσο στο δικαστικό θρίλερ που ταλαιπώρησε 2,5 εκατ συνταξιούχους επί 5 χρόνια δε μπήκε χθες οριστικό τέλος καθώς πάνω από τους μισούς δικαιούχους θα μείνουν τελικά εκτός του «νυμφώνα» των επιστροφών.

Υπενθυμίζουμε ότι η 25μελής Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πέντε αποφάσεις έκρινε ότι όσοι συνταξιούχοι έχουν ήδη προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια θα πάρουν αναδρομικά από τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές για το εντακάμηνο ( Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016).

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι συνταξιούχοι του δημοσίου και οι ένστολοι (περίπου 600.000) δεν καλύπτονται από την απόφαση του ΣτΕ καθώς έχουν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.

Παράλληλα το ερώτημα που είχε απευθύνει ο ΕΦΚΑ προς το ΣτΕ το οποίο προκάλεσε την πιλοτική δίκη και τη σημερινή απόφαση, δεν αναφερόταν στις επικουρικές συντάξεις (1,2 εκατ. δικαιούχοι επικουρικών) οπότε το ΣτΕ δεν έλαβε αποφάσεις επί των επικουρικών.

Με βάση αυτή την εξέλιξη το συνολικό κόστος των αναδρομικών περιορίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ από 3,9 δισ. που είχε υπολογιστεί το αρχικό κόστος για το 11μηνο.

Ωστόσο η κυβέρνηση έχει αποσαφηνίσει ότι αν το ΣτΕ δικαιώσει τους συνταξιούχους θα λύσει το θέμα με πολιτική απόφαση που θα εφαρμοστεί για το σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο γι΄αυτούς που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Μένει να ξεκαθαριστεί αν η πολιτική απόφαση θα αφήσει εκτός τους συνταξιούχους του δημοσίου και τους δικαιούχους επικουρικών.

Αναφερόμενος στο φλέγον θέμα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τονίζει ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση της δικαιοσύνης πάντα σε συσχετισμό με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, τον σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν.4670/2020 με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους- αναφέρει ο κ. Βρούτσης- Συνεπώς, μελετάμε τη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπ. Εργασίας.

Η άποψη των δικηγόρων

Μερίδα νομικών αντέδρασε έντονα υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προβάλλει προσχήματα για να περιορίσει τεχνηέντως το κόστος των αναδρομικών. Ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς τονίζει «τα διοικητικά πρωτοδικεία ανέβαλαν τις δίκες που επιδίκαζαν τις περικοπές επικουρικών καθώς αναμενόταν η απόφαση του ΣτΕ που θα έκρινε τις επικουρικές. Πως είναι δυνατόν τώρα η κυβέρνηση να ακυρώνει ουσιαστικά τα μισά αναδρομικά; Δηλαδή η πιλοτική δίκη έγινε μόνο για τις κύριες συντάξεις;»

Ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος επισημαίνει «αν επιβεβαιωθεί αυτή η άποψη ,θα συνεχίσουμε τις αγωγές μόνο για τις επικουρικές.»

O Aλέξης Μητρόπουλος της ΕΝΥΠΕΚΚ ανεφέρει ότι «σε μία πρωτοφανή για τα παγκόσμια δικαστικά χρονικά εξέλιξη, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τη απόφαση της με αριθμούς 1439-1443/2020 στερεί από τους Έλληνες συνταξιούχους αναδρομικά ογδόντα (80) μηνών, νομιμοποιώντας για δημοσιονομικούς λόγους την «σφαγή» των συντάξεων και των Δώρων με τους νόμους Κουτρουμάνη-Βρούτση το 2012 (ν.4051/2012 και 4093/2012). ΟΙ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 2287-2290/2015 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των Δώρων, ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΝΔ, παρά και τις υπ’αριθ. Ζ15 και Ζ16/2019 αποφάσεις της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ!!!

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταικούρας είχε δηλώσει πρόσφατα πως το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε νέα αποτίμηση και ποσοτικοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά 2,5 εκατ συνταξιούχων εφόσον το δημοσιονομικό πλαίσιο έχει αλλάξει άρδην εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας Covid-19.

Αυτό σημαίνει ότι τα όποια αναδρομικά προκύψουν από την απόφαση θα επιστραφούν σε βάθος χρόνου τουλάχιστον έως 5 έτη αρχής γενομένης από το 2021.

Στη δικαιοσύνη εκτιμάται πως έχουν προσφύγει από τον Ιούνιο του 2015 και μετά περίπου 200.000 με 250.000 συνταξιούχοι. Μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν πάνω από 6.000 ομαδικές αγωγές.

Η πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου καλεί τον κ. Βρούτση «να δώσει τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, μην τους αναγκάσει σε δικαστικά έξοδα για να πάρουν αυτό που δικαιούνται»

Η απόφαση δικαιώνει το 11μηνο καθώς πριν τον Ιούνιο του 2015 τα αναδρομικά «κόπηκαν» από την προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας που δεν μπορεί να αλλάξει ενώ μετά τον Μάιο του 2016 στα αναδρομικά έβαλε φραγμό ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου που κρίθηκε πρόσφατα συνταγματικός από το ΣτΕ.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 660 ευρώ ( μόνο τα κομμένα δώρα) έως και 10.000 ευρώ. Τα περισσότερα διεκδικούν οι συνταξιούχοι με πάνω από δύο συντάξεις όπως για παράδειγμα γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί του Δημοσίου, χήρες ή χήροι κ.α. Τα λιγότερα προκύπτουν για συνταξιούχους του πρ. ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ το χρόνο (οι αγρότες ελάμβαναν μέχρι το 2012 τα πλήρη δώρα).

Ετσι, για παράδειγμα συνταξιούχος του πρώην ΙΚΑ που ελάμβανε κύρια σύνταξη μεικτά 1.828,13€ και επικουρική μεικτά 570,93€ είχε περικοπές 2.150 ευρώ από την κύρια και 1.271,05 ευρώ από την επικουρική. Αν συνυπολογιστούν και τα κομμένα δώρα 800 ευρώ από την κύρια σύνταξη και 1.141 από την επικουρική το ύψος των διεκδικήσεων διαμορφώνεται στα 5.363 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

«Οργίασε» το Τwitter με τη μήνυση Παπαδημούλη

Ο «Μάνος» μετακόμισε από τη Σύμη στην Τουρκία

Νέα Εποχή με νέο αρχαιολογικό μουσείο για τη Σπάρτη!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Άγγελος

Το άκρον άωτον της υποκρισίας. Η πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου καλεί τον κ. Βρούτση «να δώσει τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, μην τους αναγκάσει σε δικαστικά έξοδα για να πάρουν αυτό που δικαιούνται», όταν οι υπ' αριθ. 2287-2290/2015, αποφάσεις του ΣτΕ, που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των Δώρων, ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αιδώς Αργείοι και μνήμη έχουμε.

kontras

Αυτοί οι δικαστές είναι άλλο πράγμα. Δεν παίζονται. Όταν είναι για αναδρομικά άλλων ταμείων τότε είναι συνταγματικές οι περικοπές, τις λίγες φορές που αποφασίζουν ότι είναι αντισυνταγματικές βάζουν ένα σωρό περιορισμούς για αυτούς που τα δικαιούνται, να έχουν κάνει προσφυγή , έξω οι επικουρικές και φυσικά πάντα με πλειοψηφία και όχι ομόφωνα. Όταν πρόκειται για τα δικά τους αναδρομικά τότε πάντα τα δικαιούνται όλοι στο σύνολό τους άμεσα και φυσικά ομόφωνα. Πώς γκενεν αυτό? ΥΓ. Έτσι είναι όταν έχεις και το καρπούζι και το μαχαίρι. Να αποφασίζεις εσύ ο ίδιος για το δίκαιο ή το άδικό σου.

i

Έκτακτη αναγκαστική εισφορά (100%) υπέρ άμυνας της πατρίδος, για κάθε σύνταξη μεγαλύτερη των 1500,00 ευρώ/μήνα. Μόνη λύση, για να μην χάσει η χώρα τις επόμενες γενεές της. Έχει χάσει ήδη μια, πρέπει άμεσα να μπει φρένο.

Μαλιστα

Η πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου καλεί τον κ. Βρούτση «να δώσει τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, μην τους αναγκάσει σε δικαστικά έξοδα για να πάρουν αυτό που δικαιούνται» Η επιστημη σηκωνει τα χερια ψηλα.Αυτη που τα εκοψε κανει παρατηρηση στη κυβερνηση που αργει να τα δωσει πισω.Ελεος.

Ένστολοι απόστρατοι από τα 42.. σύνταξιουχοι

.παίρνουν χοντρά για τους καιρούς λεφτά και παράλληλα όλοι σχεδόν που γνωρίζω δουλεύουν μαύρα και βγάζουν πάλι χοντρα λεφτά ειδικά στον τομέα της ασφάλειας , συνοδοί αλλά και άλλα τεχνικά επαγγέλματα. Η μαυρίλα πάει σύννεφο και η σύνταξη και τα αναδρομικά καταιγίδα. Φτιάχνει λέει το κράτος ο Μητσοτάκης , πώς το φτιάχνεις Κυριάκο, αυτά θα τα σταματήσεις?

οσοι ακουσαν το βρουτση

απλα την πατησανε....αρχιστε τωρα τα βρισιδια και τις καταρες στη κυβερνηση των ψευτων που σας εταζαν λαγους με πετραχηλια........ααααα καλα να παθετε ....τι ηδονηηηηηη

Οχι ρε π....... μου

Οχι μονο να μην παρουν τιποτα αλλα να τους κοψουν για να δοθουν σε νεους που παιρνουν 500 ευρω μισθο. Φτανει με τους πασοκοσυνταξιουχους των 45 ετων και των τρελων εφαρπαξ. Ζουν οι πασοκοι σε βαρος των μελλοντικων γεννεων. Εγκλημα.

Λεχριτης εφαπαξακιας Δεητζης με ντιλντο στο εντερο

2800 ευρω η μεση συνταξη (ηταν 4200 πριν την κουρεψει η Αγια Τροιικα)

Θανασης

Ελλάδα, η χώρα όπου οι νέοι, αν βρουν δουλειά, παίρνουν 600€ μισθό και οι ηλικιωμένοι, που βγήκαν στη σύνταξη 45-55 ετών, παίρνουν πάνω από χιλιάρικο (με δανεικά του Κράτους). Άλλη μια θλιβερή πρωτιά μας, που μας οδηγεί στην εξαφάνιση μας ως έθνους.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αίσχος. Θα δοθούν αναδρομικά στους μεγαλοσυνταξιούχους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που δανειζόμασταν για να τους δίνουν αυτές τις τεράστιες μαϊμού συντάξεις όταν οι μισοί εργαζόμενοι παίρνουν κάτω από 1000 €; Και θα ξαναδανειστούμε για να τους δώσουμε και άλλα; Μητσοτάκη μην τους δώσεις τίποτα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης