Συν-Εργασία: «Λίφτινγκ» στο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης - Ποιες βελτιώσεις σχεδιάζονται

Συν-Εργασία: «Λίφτινγκ» στο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης - Ποιες βελτιώσεις σχεδιάζονται

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που έχουν προκύψει είναι η οργάνωση του χρόνου εργασίας των μισθωτών που εντάσσονται στη Συνεργασία

λεφτα
Με ανακοινώσεις που αναμένονται εντός τις εβδομάδας, βελτιώνεται περαιτέρω το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό για τις επιχειρήσεις. Ο βασικός στόχος ήταν το πρόγραμμα να αναλάβει ρόλο ρυθμιστή στην αγορά εργασίας μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου για να περιοριστεί η εκτόξευση των απολύσεων.

Οι μέχρι στιγμής επιδόσεις του, ωστόσο, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι, καθώς έχουν ενταχθεί περί τις 3.000 επιχειρήσεις και περίπου 33.000 εργαζόμενοι.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές βελτιώσεις δεν είναι εύκολο να προκύψει η μαζική συμμετοχή. Επίσης, άλλη μία κομβική εξέλιξη που θέλει να προλάβει η κυβέρνηση είναι η λήξη, στις 15 Ιουλίου, της προστασίας από τις απολύσεις για όσους εργαζόμενους είχαν τεθεί σε αναστολή συμβάσεων μέχρι την 31η Μαΐου.

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που έχουν προκύψει είναι η οργάνωση του χρόνου εργασίας των μισθωτών που εντάσσονται στη Συνεργασία. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι επιχειρήσεις μπορούν να προβαίνουν μονομερώς σε μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας έως 50% για το σύνολο η μέρους του προσωπικού τους ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες. Σε επιχειρήσεις όμως που λειτουργούν με βάρδιες ,όπως στη βιομηχανία, δεν είναι δυνατόν να προκύψει μείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας καθώς δεν είναι δυνατόν να διακόπτεται η παραγωγή στο μέσον του οκταώρου για να γίνει αλλαγή βάρδιας. Αυτό που ζητούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης οργάνωσης της μείωσης του χρόνου εργασίας σε μηνιαία και όχι σε εβδομαδιαία βάση.

Το λίφτινγκ που αναμένεται λοιπόν θα αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ανά μήνα και όχι ανά βδομάδα προκειμένου να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με βάρδιες.

Αγκάθι παραμένει και το μη μισθολογικό κόστος καθώς παρότι μειώθηκε από το 66% στο 60% η επιβάρυνση των εισφορών εξακολουθεί να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους εργοδότες. Όπως υποστηρίζουν το παλιό σύστημα εκ περιτροπής εργασίας του 2010 που στοιχίζει πιο φθηνά στην επιχείρηση αφού ο εργαζόμενος πληρώνεται και ασφαλίζεται μόνο για το χρόνο που παρέχει την εργασία του. Ωστόσο το παλιό σύστημα εκ περιτροπής προϋποθέτει διαβούλευση με τους εργαζόμενους και απόδειξη με οικονομικά στοιχεία του σημαντικού περιορισμού των δραστηριοτήτων. Επιτρέπει όμως στο εργοδότη να καταβάλλει στον εργαζόμενο μισθό και εισφορές μόνο για το μειωμένο ωράριο απασχόλησής του. Αντίθετα όσοι εργοδότες ενταχθούν στο πρόγραμμα Συνεργασία θα πρέπει να καταβάλλουν το 100% των εργατικών εισφορών των εργαζόμενών τους στο ύψος του αρχικού ονομαστικού μισθού και το 70% των εργοδοτικών εισφορών. Επιπλέον η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών παρέχεται μόνο μέχρι τις 31 Ιουλίου και όχι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου που διαρκεί το πρόγραμμα. Η κυβέρνηση ωστόσο έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να αλλάξει και η επιδότηση να επεκταθεί για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Κλείσιμο
Παράλληλα, δεν αποκλείονται διορθωτικές παρεμβάσεις ανά κλάδο ή γεωγραφική περιφέρεια, ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων.

Ως εναλλακτική λύση αν το πρόγραμμα δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα παρά τις βελτιώσεις είναι το κονδύλι της ΕΕ ύψους 1 δις να διατεθεί σε άλλες δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων, που θα βοηθήσουν και στη διάσωση των θέσεων, όπως είναι η πραγματική μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Ειδήσεις σήμερα: 

Σκυλακάκης (ΘΕΜΑ 104,6): Εξετάζουμε και τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ξεκινά σήμερα η δημόσια προσφορά για το ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ.

«Η TUI έτοιμη για την εκκίνηση της τουριστικής σεζόν» και στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης