Στα τέλη Ιουλίου έτοιμο το κέντρο καινοτομίας της Cisco στη Θεσσαλονίκη

Στα τέλη Ιουλίου έτοιμο το κέντρο καινοτομίας της Cisco στη Θεσσαλονίκη

Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας - Το κέντρο θα φιλοξενεί start ups και εργαζομένους και συνεργάτες της Cisco - Ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ανακοινώσεις για άλλη μία αμερικανική επένδυση στην Ελλάδα

cisco
Τέλη Ιουλίου θα είναι έτοιμο και αρχές Σεπτεμβρίου θα εγκαινιασθεί το Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού στον χώρο των παλαιών Δημοτικών Σφαγείων στη Θεσσαλονίκη.

Η δημιουργία του σύγχρονου αυτού κέντρου είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, των υπουργείων Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του τεχνολογικού κολοσσού Cisco.

Το κέντρο θα φιλοξενεί start ups και εργαζομένους και συνεργάτες της CISCO ενώ στον χώρο του θα γίνονται μαθήματα ρομποτικής για παιδιά, μαθήματα για απόκτηση νέων δεξιοτήτων για εργαζόμενους και ανέργους με τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιήσεων και 11 demo rooms όπου θα παρουσιάζονται τα πρότζεκτ και οι τεχνολογικές λύσεις που θα παράγονται. Παράλληλα, το κέντρο θα είναι ανοιχτό και επισκέψιμο από πολίτες που θέλουν να δουν την τεχνολογία που δημιουργείται ενώ θα φιλοξενεί εκδηλώσεις πολιτισμού και λόγου.

Όλες αυτές οι δυνατότητες παρουσιάστηκαν σήμερα στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων όπου υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμόυ, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Αντώνης Τσιμπούκης, Γενικός Διευθυντής της Cisco για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα και πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ψηφιακές Δεξιότητες».

Υπογραφή για τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας

Κλείσιμο
Από το βήμα της εκδήλωσης, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε πως η δημιουργία του  «Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού» εντάσσει τη Θεσσαλονίκη σε έναν κλάδο προνομιακών μητροπόλεων, όπως η Βαρκελώνη, το Τορόντο και το Ρίο ντε Τζανέιρο, που φιλοξενούν τέτοια κέντρα.  «Το κέντρο [της Θεσσαλονίκης] θα ξεπερνά τα ήδη υπάρχοντα ανά τον κόσμο», υπογράμμισε ωστόσο ο ίδιος.

Ο δήμαρχος εξέφρασε το όραμά του ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να αναδειχθεί σε δεύτερο αναπτυξιακό πόλο πέρα από αυτόν που υπάρχει στην Αττική, όχι ανταγωνιστικά αλλά παράλληλα ενώ διευκρίνισε πως στις αναπτυγμένες χώρες υπάρχουν δυο τουλάχιστον πόλοι ανάπτυξης. «Στόχος μου και στόχος μας είναι η Θεσσαλονίκη να παίξει αυτό τον ρόλο», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος σημείωσε ακόμα πως το κτήριο-κόσμημα των Σφαγείων, το οποίο θα φιλοξενήσει το κέντρο, θα αποτελέσει πυρήνα ανάπτυξης της δυτικής Θεσσαλονίκης. Διευκρίνισε μάλιστα πως δεν θα είναι μια περίκλειστη δομή αλλά μια δομή ανοιχτή, επισκέψιμη από σχολεία, η οποία θα συνεργάζεται με εκπαιδευτικά κέντρα της πόλης και όπου θα φιλοξενούνται σημαντικές εκδηλώσεις στην πόλη.

«Η Θεσσαλονίκη δεν επιλέχθηκε τυχαία. Πιστεύουμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι το κέντρο των Βαλκανίων», τόνισε με τη σειρά του ο κ. Τσιμπούκης λέγοντας πως το Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας θα δώσει μια νέα πνοή όχι μονο στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Από πλευράς του, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως σήμερα είναι μια ημέρα χαράς όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη και ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ίδιος εργάστηκαν από την αρχή της θητείας τους για την αξιοποίηση των «προφανών εθνικών ιδιαιτεροτήτων» που έχει η Θεσσαλονίκη. «Δεν ξέρω πόσοι μπορούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του γεγονότος του να είναι η Cisco εδώ», σημείωσε.

Για τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην κοινωνία μίλησε και ο κ. Πιερρακάκης λέγοντας πως τέτοιοι χώροι και τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Παρουσίαση του  «Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού» στη Θεσσαλονίκη

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» ο υφυπουργός Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Κούβελας, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου, ο πρόξενος των ΗΠΑ, Gregory W. Pfleger, ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκος Λουφάκης καθώς και μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Αρχικά θα φιλοξενηθούν στον χώρο δυο start ups που θα εργαστούν στα κομμάτια της ενέργειας και του internet of things. Οι πέντε πυλώνες Στους οποίους θα επικεντρωθεί το κέντρο θα είναι ο πολιτισμός, η τεχνολογία, η καινοτομία η εκπαίδευση και οι start ups.

Πηγή: voria.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης