Νέο δεκαετές ομόλογο: Η Ελλάδα στις αγορές για τουλάχιστον 2-2,5 δισ. ευρώ

Νέο δεκαετές ομόλογο: Η Ελλάδα στις αγορές για τουλάχιστον 2-2,5 δισ. ευρώ

Αν σημειωθεί καλό «σκορ» αποδόσεων και η ζήτηση του ομολόγου συνδυαστεί με χαμηλά επιτόκια, ίσως το τελικό ποσόν που θα αντληθεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ

omologo-dekaetes
Με νέο δεκαετές ομόλογο βγαίνει ξανά στις αγορές σήμερα ή, το αργότερο, έως αύριο για να αντλήσει, όπως όλα δείχνουν, περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ. Αν βέβαια σημειωθεί καλό «σκορ» αποδόσεων και η ζήτηση του ομολόγου συνδυαστεί με χαμηλά επιτόκια, μπορεί το τελικό ποσόν που θα αντληθεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.

Τα μηνύματα μετά την χθεσινή αναγγελία των 6 συμβούλων έκδοσης (BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan) και πριν καν ανοίξει το βιβλίο προσφορών, είναι μάλλον θετικά για την έκδοση και φαίνεται πως κυβέρνηση και Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αποφάσισαν να «χτίσουν» την σχέση της χώρας με τις διεθνείς χρηματαγορές, παρότι τα αποθεματικά της χώρας δείχνουν αξιοσημείωτη επάρκεια.

Όλα εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Η Αθήνα θυμίζει συνεχώς ότι στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και πως δεν έχει πάρει ακόμα ούτε 1 ευρώ βοήθειας από την Ευρώπη, ούτε περιμένει τι θα γίνει με την συζήτηση που αυτές τις ημέρες κορυφώνεται στην Ευρώπη, για τα πακέτα στήριξης και το εάν, πώς, πόσα ή σε ποιους θα δοθούν τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως έχει προτείνει η Κομισιόν.

Αντιθέτως, βγαίνει στην αγορά με χαμηλότερα επιτόκια στην δευτερογενή αγορά από την Ιταλία (0,589% στα 5ετή και 1,385% στα 10ετή έναντι 0,839% και 1,401% αντιστοίχως).

Πριν 4 μήνες -και προ Κορωνοϊού- η αγορά «τιμολογούσε» τα ελληνικά 10ετή ομόλογα με επιτόκιο 0,91% στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ένα μήνα αργότερα, στα μέσα Μαρτίου, όταν ο κορωνοϊός «χτυπούσε» την Ευρώπη και η Ελλάδα έμπαινε στην καραντίνα, το 10ετές ομόλογο εκτινάχθηκε στα 3,8%, δηλαδή 4πλάσιαστηκε το κόστος μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες. Ένα μήνα μετά, στις 15 Απριλίου, το ελληνικό Δημόσιο εξέδωσε 7ετές ομόλογο, αντλώντας 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο που είχε διαμορφωθεί στο 2,05%.

Κλείσιμο
Συνεπώς μια έκδοση 10ετίας που θα τιμολογηθεί κάτω από το κόστος δανεισμούς για 7ετία, μπορεί να δείχνει ότι και οι επενδυτές επενδύουν σε ελληνικούς τίτλους που, παρόλα αυτά, πάρα πολύ απέχουν ακόμα έως ότου βαθμολογηθούν ως επενδυτικής βαθμίδας προϊόντα από τους διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης.


Ειδήσεις σήμερα:

«Παράθυρο» για τοπικά lockdown και νέα λουκέτα με φόντο τη Μύκονο


ΗΠΑ: Χαμηλότερος απολογισμός διμήνου με άλλους 450 θανάτους από τον νέο κορωνοϊό

Συναγερμός από τα 97 κρούσματα κορωνοϊού σε 4 ημέρες - Ο «χάρτης» και τα επόμενα βήματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης