Άδειες ειδικού σκοπού: Μέχρι τις 15 Ιουνίου η δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ - Τι θα πληρώσει το κράτος

Άδειες ειδικού σκοπού: Μέχρι τις 15 Ιουνίου η δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ - Τι θα πληρώσει το κράτος

Πώς θα συνεχιστεί η άδεια ειδικού σκοπού και τον Ιούνιο για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα

paratasi_eidikou_skopou
Με ειδικό έντυπο οι εργοδότες πρέπει να γνωστοποιήσουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» μέχρι την Δευτέρα 15 Ιουνίου τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, καθώς και τις ημέρες της άδειας για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

Στη  σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση επισημαίνεται ότι αυτή η γνωστοποίηση γίνεται μέσω του δημιουργούμενου προσωρινού εντύπου ειδικού σκοπού «Έντυπο 11.1 Απολογιστικό Έντυπο Γνωστοποίησης Στοιχείων Λήψης Άδειας Ειδικού Σκοπού και Συσχετιζόμενης Κανονικής Άδειας».

Υπενθυμίζεται πως η άδεια ειδικού σκοπού συνεχίζεται και τον Ιούνιο για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα ως εξής:

- εάν τα παιδιά έχουν ενταχθεί σε υπο-τμήματα τα οποία λειτουργούν εκ περιτροπής και ορισμένες μόνο ημέρες της εβδομάδας, η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγηθεί στους δικαιούχους εργαζόμενους γονείς, αλλά διακεκομμένα, δηλαδή μόνο για τις ημέρες που το υπο-τμήμα δεν λειτουργεί. Στην περίπτωση αυτή, ο εργαζόμενος θα χρειαστεί να προσκομίσει στον εργοδότη του σχετική βεβαίωση για τον προγραμματισμό λειτουργίας του υπο-τμήματος της σχολικής μονάδας ή της μονάδας φροντίδας του παιδιού του.

Η άδεια ειδικού σκοπού εξακολουθεί να χορηγείται στους εργαζόμενους των οποίων τα παιδιά δεν προσέρχονται στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων-εφόσον ο γονέας έχει υποβάλλει τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στη διεύθυνση του σχολείου – επειδή ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση από COVID-19 ή έρχονται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκει στην παραπάνω ομάδα ή ήδη νοσεί. Για τη χορήγηση της άδειας σε αυτή την περίπτωση, ο εργαζόμενος υποχρεούται να προσκομίσει στον εργοδότη του βεβαίωση της σχολικής μονάδας ότι το παιδί δεν παρακολουθεί μαθήματα.

- αν εμφανιστεί κρούσμα κορωνοϊού COVID – 19 στη σχολική μονάδα που φοιτά το παιδί και επιβληθεί το μέτρο της στοχευμένης αναστολής λειτουργίας της, οι γονείς δικαιούνται επίσης να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.

Πώς θα πληρωθεί από το κράτος

Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ που υπεγράφη από τους συναρμόδιους υπουργούς, η πληρωμή θα γίνει σε δυο στάδια:

Κλείσιμο
Αρχικά οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλλουν στους εργαζόμενούς τους το σύνολο των ημερομισθίων τους κανονικά δηλαδή τόσο αυτών που πρέπει να καλύψουν οι ίδιοι ως εργοδότες όσο και αυτών που καλύπτονται από το υπουργείο Εργασίας. Οι μισθωτοί που έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού θα πληρωθούν κανονικά από τον εργοδότη τους, όπως συμβαίνει όταν λαμβάνουν την καλοκαιρινή άδεια αναψυχής τους. Στο πλαίσιο αυτό οι εργοδότες οφείλουν να δηλώσουν στην Α.Π.Δ το σύνολο των ημερών αδείας ειδικού σκοπού.

Το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώσουν στο σύστημα «Εργάνη» με έντυπο ειδικού σκοπού τις ημέρες της ειδικής άδειας που έλαβαν οι εργαζόμενοι τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο συλλήβδην. Στο ειδικό έντυπο θα δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία συμπεριλαμβανομένων των ημερών της άδειας ειδικού σκοπού, των μικτών αποδοχών των εργαζομένων για τις αντίστοιχες ημέρες άδειας και το σύνολο της δαπάνης για κάθε εργαζόμενο που τελεί σε τέτοια άδεια. Το υπουργείο Εργασίας, μετά από την πλήρη επεξεργασία των στοιχείων που θα δηλωθούν στο σύστημα «Εργάνη» από τους εργοδότες, θα καταβάλει το ποσό που υποχρεούται στον εργοδότη που αντιστοιχεί στο ποσό των μικτών αποδοχών του ημερομισθίου του εργαζόμενου για κάθε ημέρα άδειας ειδικού σκοπού πλέον των εργοδοτικών εισφορών.

Η αρμόδια Διεύθυνση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για την συμπλήρωση και υποβολή του νέου απολογιστικού ειδικού εντύπου για την άδεια ειδικού σκοπού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «αν κατά τις τελευταίες ημέρες του μήνα Μαϊου υποβάλλονται ημέρες αδείας, οι οποίες δεν συμπληρώνουν τετράδα (3+1), τότε οι ημέρες αυτές θα μπορούν να συμπεριληφθούν στη δήλωση για τον μήνα Ιούνιο».

Ειδήσεις σήμερα:

Άρση μέτρων: Πότε ανοίγουν γυμναστήρια και παιδικές κατασκηνώσεις

Παναγιωτόπουλος προς Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί, ενίοτε δείχνει και τα δόντια της»

Δύο μεγάλοι ποδηλατόδρομοι στην Αθήνα - Δείτε πού θα γίνουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης