Ανοησίες τα περί αναδιάρθρωσης, λέει ο Όλι Ρεν

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Ταμείο Στήριξης - Διαψεύδει και η Αθήνα

Ηχηρή ήταν η απάντηση του Όλι Ρεν στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για την Οικονομία Επίτροπου, χαρακτήρισε «ανοησίες» τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, χαιρέτισε τη διάψευση αυτών των σεναρίων από τις γερμανικές αρχές.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα, μετά το 2013, θα είναι σε θέση να τα καταφέρει μόνη της, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν εξέφρασε τη βεβαιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

Ανέφερε, επίσης, πως οι αποφάσεις που έχει λάβει το Συμβούλιο Eurogroup, το πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται στην Ελλάδα μετά από διαπραγμάτευση των ελληνικών αρχών με την Τρόικα, αλλά και η προσδωκόμενη επιμήκυνση της εξόφλησης των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα, θα επιτρέψουν στη χώρα να εξυπηρετήσει μόνη της τις δανειακές της ανάγκες, μετά το 2013, σύμφωνα με την άποψη της Επιτροπής. Επιμένουν, παρά τις διαψεύσεις, τα σενάρια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Συνεχίζονται τα σενάρια...

Τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ φιλοξενούν απόψεις ανεξάρτητων αναλυτών, αλλά και εκθέσεις - προβλέψεις μεγάλων οίκων, που συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι αργά ή γρήγορα θα εξωθηθεί η Ελλάδα, ενδεχομένως και η Ιρλανδία, σε αναδιάρθρωση των χρεών τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό δεν είναι ουσιαστικά μια καινούργια εξέλιξη, από τη στιγμή που το θέμα φέρεται ΚΑΙ να συζητήθηκε στην συνάντηση του Eurogroup αλλά και να εξετάστηκαν διάφορα σενάρια σχετικά με το πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί, χωρίς να ... διαταραχθούν οι αγορές.

Σε όλα τα σενάρια «πρωταγωνιστεί» το Ταμείο Διάσωσης (το EFSF) με το ρόλο του «εγγυητή» των ομολογιακών εκδόσεων της Ελλάδας. Πως θα συμβεί αυτό; Σύμφωνα πάντα με τα σενάρια αυτά με την απευθείας χρηματοδότηση της Ελλάδας με χαμηλό επιτόκιο και κατόπιν με την επαναγορά των τίτλων με όρους αγοράς, δηλαδή με haircut της τάξης του 30% περίπου!

Εκείνο που παραμένει σταθερό είναι η αρνητική στάση της Γερμανίας, που παραπέμπει την όποια λήψη απόφασης στις καλένδες (του Φεβρουαρίου στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ή τον Μάρτη) και πάντως επιμένει για μια "συνολική λύση", συναινώντας παράλληλα στην ενίσχυση των κεφαλαίων και του ρόλου του EFSF, αλλά απαιτώντας εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο εποπτείας και δημοσιονομικής πολιτικής για τις χώρες που θα καταφεύγουν στο Ταμείο.

Ενδεικτική είναι η σημερινή δήλωση του κυρίου Αντρέας Ντόμπρετ, μέλους του Δ.Σ της Bundesbank, που δηλώνει κάθετα αντίθετος στην αποσπασματική -όπως τη χαρακτηρίζει- λύση της αναδιάρθρωσης χρεών μεμονωμένων κρατών, αλλά και στο ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου λέγοντας ότι αυτό «δεν αποτελεί τον καλύτερο τρόπο ανάκτησης της αξιοπιστίας για τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα δημόσια οικονομικά τους».

Οι οίκοι όμως επιμένουν, με την Goldman Sachs να επανέρχεται στην αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους δια στόματος του στελέχους της κυρίου Andrew Wilson, ο οποίος, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, προέβλεψε ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων «δεν θα πάρουν πίσω όλα τα χρήματά τους εγκαίρως, εκτός και αν το κόστος δανεισμού υποχωρήσει». Με δυο λόγια εάν υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2011.

Κι αν η Goldman Sachs βιάζεται να δει εξελίξεις, η Citigroup εκτιμά ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εφαρμοστεί το φημολογούμενο γερμανικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Κάτι τέτοιο το «βλέπει» να συμβαίνει μετά το 2013 και πάντως με ένα haircut της τάξης του 30% στα ομόλογα σε σχέση με την ονομαστική τους αξία.

Σε όλους αυτούς απάντησε ο κύριος Klaus Regling, επικεφαλής του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης, του περίφημου EFSF δηλαδή, ο οποίος, με δηλώσεις του σε γερμανικό ραδιόφωνο, απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί αναδιάρθρωση χρεών. Για να συμπληρώσει ότι «οι αγορές έχουν υπερεκτιμήσει αυτόν τον κίνδυνο».

Διάψευση και από την Αθήνα

«Προχωράμε μεθοδικά με σχέδιο και προσήλωση σε συγκεκριμένους στόχους, τους οποίους και επιτυγχάνουμε» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, απαντώντας σε όσα «ακούγονται και γράφονται αυτές τις ημέρες από τις ίδιες, λίγο-πολύ, πηγές, που μας χρεοκοπούν εδώ και 15 μήνες, ανά κάθε εβδομάδα».

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι, «παρά την εμμονή κάποιων που επιμένουν, δεν ισχύει, σε καμία περίπτωση, αυτή η παραφιλολογία, η οποία ανακυκλώνεται προφανώς για λόγους και σκοπούς που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr