ΕΕ: Οι τέσσερις χώρες που θα προτείνουν δικό τους σχέδιο ανάκαμψης

ΕΕ: Οι τέσσερις χώρες που θα προτείνουν δικό τους σχέδιο ανάκαμψης

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατέθεσαν τη Δευτέρα προς διαβούλευση ένα σχέδιο ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας

komision
Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες θα αντιπροτείνουν εναλλακτική λύση στο ευρύ γαλλο-γερμανικό σχέδιο για την ανάκαμψη, που στόχο έχει να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεπεράσει την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε

Η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία - που χαρακτηρίζονται ως οι τέσσερις «λιτοδίαιτες» χώρες - θα επιμείνουν στη γραμμή της απαίτησης μεγαλύτερων εγγυήσεων από τις χώρες που θα λαμβάνουν βοήθεια για να θεσπίσουν μεταρρυθμίσεις. Επίσης θα υποστηρίξουν στο σχέδιό τους ότι όλες αυτές οι ενισχύσεις θα πρέπει να λάβουν τη μορφή δανείων, όχι επιχορηγήσεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατέθεσαν τη Δευτέρα προς διαβούλευση ένα σχέδιο ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας που έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία της Covid-19, μέσα από τη θέσπιση ενός πρωτόγνωρου μηχανισμού για την αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους.

«Εργαζόμαστε κι εμείς επίσης πάνω σε μια πρόταση. Η Μέρκελ και ο Μακρόν συνέβαλαν σημαντικά στις συζητήσεις», δήλωσε ο Μάρκ Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάποια «συγκεκριμένη ημερομηνία» για τη δημοσίευση του δικού τους σχεδίου.

«Οι προτάσεις μας θα τονίζουν πολύ σαφώς ότι εάν καταθέσετε αίτημα για βοήθεια, θα πρέπει και να εφαρμόσετε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να μπορείτε να εξασφαλίσετε την αυτάρκειά σας την επόμενη φορά», προειδοποίησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην ιδέα ενός κοινού δανεισμού στην ευρωζώνη μέσω «κορονοομολόγων»για να καταπολεμηθεί η ύφεση.

Κλείσιμο
«Το ερώτημα είναι πραγματικά, γιατί οι χώρες του Νότου δεν μπορούν να επενδύσουν τόσο στην οικονομία τους, όσο κι εμείς;» αναρωτήθηκε ο Ρούτε.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε μέσω Twitter τη Δευτέρα ότι είχε μία «καλή ανταλλαγή απόψεων με τους πρωθυπουργούς της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας» σχετικά με τη γαλλο-γερμανική πρόταση.

Ο ίδιος τόνισε πως βλέπει ευνοϊκά «να βοηθηθούν οι πληγείσες χώρες με δάνεια», όμως τονίζει πως δεν επιθυμεί αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να υποβάλει το σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ στις 27 Μαΐου.

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης: Πακέτο 24 δισ. για στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας

Σταϊκούρας: Σχέδιο 4 φάσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας - Δείτε live τις δηλώσεις

Βουλή: Με 175 «ναι» ο Παπαγγελόπουλος ελέγχεται και για σύσταση συμμορίας – δωροληψία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης