Φορολογική δήλωση: Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν παιδιά για να μη χάσουν επιδόματα και εκπτώσεις

Φορολογική δήλωση: Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν παιδιά για να μη χάσουν επιδόματα και εκπτώσεις

Ποια στοιχεία πρέπει να συμπληρωθούν και με ποιο τρόπο ώστε να ισχύσει η ευνοϊκή μεταχείριση που προβλέπει η νομοθεσία

eforia-dilosi-epidoma-paidioy
Δεκατέσσερα σημεία-SOS πρέπει να προσέξουν όσοι φορολογούμενοι βαρύνονται με «εξαρτώμενα τέκνα» προκειμένου να συμπληρώσουν σωστά τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και να μην χάσουν τα επιδόματα που δικαιούνται φέτος από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α. για τα παιδιά ούτε τις πρόσθετες εκπτώσεις φόρου που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
 
Όσοι φορολογούμενοι βαρύνονται με «εξαρτώμενα τέκνα» ακόμη κι αν δεν είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι ή κατ’επάγγελμα αγρότες θα πρέπει, οπωσδήποτε, να δηλώσουν τα στοιχεία των τέκνων τους αυτών στον πίνακα 8, στην τελευταία σελίδα του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Ο λόγος είναι ότι με βάση τα στοιχεία που θα δηλωθούν στον πίνακα αυτό θα καθοριστεί το ύψος του επιδόματος τέκνων που δικαιούνται να λαμβάνουν φέτος ανά δίμηνο από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.). Εφόσον, η φορολογική δήλωση υποβληθεί από τους φορολογούμενους αυτούς εντός του Μαϊου, τα ποσά του επιδόματος που ήδη τούς έχουν καταβληθεί, για το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, δηλαδή για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020 καθώς επίσης και τα ποσά που θα καταβληθούν στις 29 Μαϊου, για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2020, θα επανυπολογιστούν από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α., με βάση τα στοιχεία που θα έχουν δηλώσει στον πίνακα 8 της δήλωσης.

Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2019 εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις ή έχουν την ιδιότητα του κατ' επάγγελμα αγρότη και βαρύνονται με «εξαρτώμενα τέκνα» έχουν έναν επιπλέον λόγο να δηλώσουν τα στοιχεία των τέκνων τους αυτών στον πίνακα 8 της φορολογικής τους δήλωσης. Οι φορολογούμενοι αυτοί δικαιούνται προσαυξημένης ετήσιας έκπτωσης φόρου, η οποία μπορεί να φθάσει μέχρι τα 1.950 ευρώ για 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι τα 2.000 ευρώ για 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι τα 2.100 ευρώ για 3 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα. Η έκπτωση αυτή υπολογίζεται προσαυξημένη, σύμφωνα με τα παραπάνω, μόνο εφόσον τα στοιχεία των «εξαρτώμενων τέκνων» είναι δηλωμένα στον πίνακα 8 της δήλωσης.
 
Ως «εξαρτώμενα τέκνα» - τα οποία βαρύνουν τον φορολογούμενο και αφενός λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του επιδόματος τέκνων που δικαιούται να λάβει ο φορολογούμενος από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α. κατά το τρέχον έτος αφετέρου δίνουν το δικαίωμα προσαυξημένης έκπτωσης φόρου σε κάθε φορολογούμενο που είναι μισθωτός, συνταξιούχος ή κατ' επάγγελμα αγρότης - θεωρούνται φέτος:

Κλείσιμο
-Τα άγαμα τέκνα που γεννήθηκαν από την 1η/1/2001 έως την 31η/12/2019.

-Τα άγαμα τέκνα που γεννήθηκαν από την 1η/1/1994 και μετά, εφόσον φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης του εσωτερικού ή του εξωτερικού ή είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

-Τα άγαμα τέκνα που παρουσιάζουν ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%.


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης