Το ταμείο του… ταμείου στην ατζέντα του Eurogroup!

Το ταμείο του… ταμείου στην ατζέντα του Eurogroup!

«Θα υπάρξει αύξηση των κεφαλαίων του ταμείου εάν και όσο χρειαστεί» είπε η Γαλλίδα υπουργός

Το ταμείο του… ταμείου στην ατζέντα του Eurogroup!
Το μπαράζ δηλώσεων των Ευρωπαίων αξιωματούχων ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Δευτέρα, συνεχίζεται. Μόνο που πλέον η συζήτηση δεν γίνεται για το εάν και πότε θα αποφασισθεί μια ριζική αλλαγή στην υφιστάμενη πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης από την ΕΕ.

Αυτό το θέμα θεωρείται λίγο ως πολύ λήξαν, από τη στιγμή που οι κερδοσκοπικές επιθέσεις των αγορών, που έφτασαν μέχρι τη … γερμανική «αυλή», έκαμψαν, όπως όλα δείχνουν, τη στάση της Μέρκελ και των περισσοτέρων στη γερμανική κυβέρνηση που πια παραδέχονται δημοσίως πως μόνο με μια στιβαρή, ενιαία στάση η Ευρώπη μπορεί να δώσει απαντήσεις πειστικές!

Η συζήτηση και το … παζάρι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Eurogroup πλέον έχει να κάνει με το πότε και το πόσο!
Κλείσιμο

Εν προκειμένω με το πότε θα ληφθεί η τελική απόφαση για την περαιτέρω ισχυροποίηση του μηχανισμού στήριξης με ενίσχυση των κεφαλαίων του αλλά και με αλλαγή στη δομή και λειτουργία του κατά τρόπο ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στις αγορές με απευθείας αγορές ομολόγων για παράδειγμα, συμπληρωματικά ή και παράλληλα με την ΕΚΤ δηλαδή.

Και με το πόσο, δηλαδή πόση θα είναι η ενίσχυση του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης . Μόλις χθες ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, κ. Didier Reynders, ευθέως ζήτησε διπλασιασμό των κεφαλαίων του Ταμείου. Από τα 750 δις ευρώ στο 1,5 τρις.

Μαζί του δεν διαφώνησε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ. Η οποία νούμερο δεν έδωσε, αλλά τόνισε χαρακτηριστικά πως «θα υπάρξει αύξηση των κεφαλαίων του ταμείου εάν και όσο χρειαστεί, ώστε να αποδείξει η Ευρώπη  την αποφασιστικότητά της  να υπερασπιστεί  τη σταθερότητα της ευρωζώνης».

Εκείνος που εμφανίζεται ως ο πιο «συγκρατημένος» είναι ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Που δεν απέκλεισε κανένα σενάριο, είτε για αύξηση κονδυλίων, είτε για απευθείας παρεμβάσεις με τη μορφή δανείων σε χώρες που θα χρειαστούν κεφάλαια. Απλώς δεν «βλέπει» μια τέτοια απόφαση να λαμβάνεται στο Eurogroup, ενδεχομένως ούτε και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 4 Φλεβάρη.

Η ουσία όμως είναι ότι η συζήτηση άνοιξε πια ΚΑΙ από το Βερολίνο. Οπότε…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης